به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، «شبهای آفتابی» سرآغاز نمایش میدانی در کشور است که در دهه هشتاد به عنوان یک اتفاق قد علم کرد و پس از آن نوبت به آثار دیگر رسید.
حدود یک دهه پس از «شب های آفتابی» نمایش میدانی «فصل شیدایی» متولد شد که علاوه بر تکنیکهای روز و جلوههای ویژه از عنصر تصویر هم بهره می برد و در محیط باز اجرا می شود. این ویژگی زمینه ایجاد تحول در ساختار نمایش های میدانی را فراهم کرد و «فصل شیدایی» نیز هر بار با سر و شکلی کامل تر روی صحنه رفت.
حالا نمایش میدانی هنری شناخته شده در کشور است و هر سال سازمان هنری رسانه ای اوج چند اثر با موضوعات مختلفی مذهبی-اجتماعی را روی صحنه می برد. کما این که در سال جاری «جهان بانو» در بوستان ولایت اجرا شد و این شب ها نمایش «تنهاتر از مسیح» میزبان علاقمندان است.
موضوع نمایش
«فصل شیدایی» روایتی از سه فصل «انبیا»، «حوادث صدر اسلام» و «معاصر» است که از هبوط حضرت آدم تا ظهور امام زمان (عج) را دربر میگیرد. علاوه بر این خط ثابت، هر بار و بر اساس شهری که میزبان نمایش است، موضوعات دیگر هم به نمایشنامه افزوده می شود.
علیرضا کوهفر در این باره می گوید: از آن جا که دوران معاصر نمایش نسبت به هر شهر متفاوت است، در همدان نیز دوران معاصر بومیسازی شده که شامل انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مدافعان حرم می شود. با توجه به اینکه اجرای نمایش همزمان با ماه محرم است، بخش روضهای غالب است اما در سایر ایام بر حسب زمان و مکان و ایام تغییراتی را در نمایش داریم.
ساختار نمایش
«فصل شیدایی» داستان خود را با بهره گیری از تصاویر ویژه به همراه ترکیب نور و صدا روایت می کند. این نمایش در دکوری که دارای سه بخش است، روی صحنه می رود و همچنین از جلوههای ویژه میدانی استفاده می کند، این تمهیدات باعث می شود مخاطب در فضایی باورپذیر قرار بگیرد و شاهد روایات تاریخی با زبانی جدید و متفاوت باشد.
تهیه کننده نمایش در توضیح بیشتر درباره ساختار فصل جدید این گونه توضیح می دهد: چیدمان دکور به نحوی است که وسط زمین اجرا، جای تماشاچیان است و اتفاقات نمایش در سمت راست و چپ و روبروی تماشاچیان رخ میدهد و در روی پرده مشکی رنگی هم فیلم نمایش داده میشود. همچنین در این نمایش اتفاقاتی از زیر تصویر رخ می دهد که برای تماشاچی جذاب است و آسانسور هم کار گذاشته شده که سوژهای از دل زمین بیرون میآید.
سابقه نمایش
سال ۱۳۹۴ برای نخستین بار «فصل شیدایی» رونمایی شد و به دلیل استقبال، در استانهای مختلف از جمله تهران، خوزستان، یزد، لرستان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، شیراز، جزیره ابوموسی، قم و همچنین کشورهای عراق (چهار شهر) و سوریه (سه شهر) روی صحنه رفت.
نکته خاص نمایش این است که مخاطب علاقه مند در استان های مختلف را فراموش نکرده و هر بار به یک شهر سفر می کند. این تمهید باعث تمرکززدایی از پایتخت می شود و پاسخی است به این مطالبه که هنر نباید صرفا محدود به تهران باشد. ضمن آن که «فصل شیدایی» به داشته های هر استان اهتمام دارد و همین حس همدلی بیشتر مخاطب را برمی انگیزد.
راوی نمایش
در کنار همه ویژگی ها، یکی از امتیازات «فصل شیدایی» حضور رسالت بوذری است. او در مقام نویسنده و راوی این نمایش را همراهی می کند و چون به متن احاطه دارد و نیز جزو مجریان ممتاز تلویزیون است، قواعد جذب مخاطب را می داند.
«مخاطب خاص» که پنج شنبه شب ها به شکل زنده از کربلا روی آنتن شبکه سه می رود، برنامه ثابت او است که به دلیل اجرای دلنشین مجری و نیز حال و هوای آن، طرفداران بسیاری دارد.
اجرای «مثل ماه» ویژه برنامه افطار شبکه سه در سال های پیش و «محفل» ویژه برنامه این شبکه در رمضان امسال، رویی دیگر از توانایی بوذری را عیان کرده و بر محبوبیتش افزوده. همین عامل دیگری است که «فصل شیدایی» را برای مخاطب جذاب تر می کند؛ چرا که در کنار موضوع و ساختار متفاوت نمایش، شاهد یک مجری پرطرفدار در طول اجرا است. از سوی دیگر، همراهی بوذری با این اثر را باید تحسین کرد که نیک می داند «فصل شیدایی» اثری خاص با انبوه مخاطب است و باید برای آن وقت گذاشته شود.
رکورد نمایش
علاوه بر تعدد اجرای نمایش در شهرای مختلف، «فصل شیدایی» یک رکورد منحصر بفرد هم در اختیار دارد. این نمایش هر شب بیش از ۵ هزار مخاطب دارد و سال پیش بیش از ۱۳۵ هزار نفر در شهر مقدس قم به تماشای آن نشستند. آن چه در این شهر روی صحنه رفت، تفاوتهایی با اجراهای پیشین داشت و به چند مسئله دیگر هم پرداخت. از جمله ورود امام رضا (ع) به نیشابور، ورود حضرت فاطمه معصومه (س) به شهر مقدس قم، تبیین نقش مراجع، علما و بزرگان دین در نشر معارف دینی و اسلامی و نیز جایگاه شهر قم به عنوان خاستگاه انقلاب اسلامی و همچنین بازسازی بخشهایی از عملیات خیبر که رزمندگان قمی در آن حضور داشتند و روایت چگونگی شهادت شهیدان مهدی و مجید زینالدین.
تمجید از نمایش
نمایش میدانی «فصل شیدایی» هر بار که روی صحنه رفته، تحسین مخاطبان و چهره های مختلف را به خود دیده است. به عنوان نمونه سال پیش آیتالله سید احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران، نظرش را این طور بیان کرد: این نمایش در حقیقت روایت صادق از تاریخ به زبان هنر است. حجتالاسلام عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم گفت: این نمایش، کار بسیار بزرگی است. باید با زبان هنر معارف اسلامی را تبلیغ کنیم؛ خصوصا این که زمانه، زمانه هنر است. حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی هم با عنوان کرد: چشمان ما از صحنههای متفاوتی که این نمایش نشان میداد، اشکباران بود.
متن فاخر بود و نمایشنامه زیبا و دقیق و بر اساس آیات و روایات نوشته شده بود.
مسعود فروتن نویسنده، مجری و کارگردان گفته بود: آن چه دیدم کاملتر از اثری است که ۱۳ سال پیش من کار کرده بودم. حسن نمایش این است که از سه طرف، صحنه اضافه شده بود. با وجودی که صحنه عمق نداشت و از المانها استفاده شده بود ولی منظور را به طور کامل میرساند.
حاج حسین یکتا، فعال فرهنگی و راوی دوران دفاع مقدس هم نظرش را این گونه به زبان آورد: فصل شیدایی کاری مخلصانه و مومنانه و هنری بود و بسیار دلنشین و زیبا بود. دهه هشتادیها نسلی هستند که انقلاب را به اوج خود که همانا ظهور امام زمان (ع) است میرسانند و این نمایش نیز میتواند مقدمات این امر را فراهم کند.
بیست و دوم سری از نمایش میدانی «فصل شیدایی» به کارگردانی سعید اسماعیلی و تهیه گنندگی علیرضا کوهفر محصول سازمان هنری رسانه ای اوج است که در همدان توسط موسسه مهنا تولید، طراحی و اجرا می شود.
نظر شما