دستاورد دانش‌بنیان‌ها؛ از تولید توربوفن ضدانفجار تا کامپوزیت دندانی+فیلم

تهران - ایرنا - شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید مجموعه‌ای از فناوری‌های جدید شامل توربوفن ضدانفجار، دستگاه نورگیر خورشیدی هوشمند خودتنظیم و کامپوزیت ایرانی با کیفیت خارجی شده‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، شرکت‌های دانش‌بنیان شرکت‌هایی هستند که با کمک نیروی انسانی دانش‌آموخته دانشگاهی، دانش را به فناوری (محصول یا خدمات) و در نتیجه ثروت تبدیل می‌کنند. تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان بر اساس آمار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری امروز به حدود هشت هزار و ۶۸۹ شرکت رسیده و این شرکت‌ها بر اساس ماهیت و فعالیت‌ به گروه‌های مختلف نوپا؛ شرکت‌هایی که درآمد عملیاتی ندارند (دو نوع ۱ و ۲) و تولیدی؛ شرکت‌هایی که درآمد عملیاتی دارند (نوع ۱ و ۲)، تولیدی مستعد دانش‌بنیان و نوپا مستعد دانش‌بنیان تقسیم می‌شوند.

افزون بر این، با افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان فروش این شرکت‌ها نیز افزایش یافته است و در حالی‌که سهم شرکت‌های دانش‌بنیان از اقتصاد کشور در سال ۱۳۸۹، حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بود؛ اواخر سال ۱۴۰۱ میزان فروش شرکت‌ها از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفت که رشدی بیش از ۵۰۰ درصدی را نشان می‌دهد.

همچنین بر اساس آخرین گزارش معاونت علمی، تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان به تفکیک حوزه‌های فناوری؛ شامل فناوری زیستی، کشاورزی و صنایع غذایی: ۳۶۲ شرکت، داروهای پیشرفته: ۴۸۰ شرکت، مواد پیشرفته (شیمی و پلیمر) : هزار و ۱۳۰ شرکت، ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته: هزار و ۷۲۱ شرکت، تجهیزات پزشکی: ۳۲۶ شرکت، برق و الکترونیک: هزار و ۸۲۱ شرکت، فناوری اطلاعات: هزار و ۷۸۸ شرکت، تجاری‌سازی: ۳۹۷ شرکت و خلاق و علوم انسانی: ۳۱ شرکت است.

با وجود دستاورد شرکت‌های دانش‌بنیان مبنی بر توسعه کمی و کیفی، این شرکت‌ها زمانی به هدف اصلی و اولیه خود رسیده‌اند که نیازهای صنایع مختلف کشور را به فناوری‌ خارجی رفع کنند تا هم در مواقعی مانند اعمال تحریم‌ها صنایع با مشکل روبرو نشوند و هم مستقل باشند و کل چرخه یک فناوری داخل کشور شکل بگیرد و به‌تدریج توان صادراتی فناوری را به دست آورند.

تولید دستگاه نورگیر خورشیدی و کامپوزیت‌های دندانی

شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی دستاوردهای مختلفی در حوزه‌های گوناگون ثبت می‌کنند. خلاصه‌ای از دستاورد چند شرکت دانش‌بنیان به روایت معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری را در ادامه می خوانید.

ایران سومین کشور سازنده توربون فن ضدانفجار شد. دانش‌بنیان‌های ایرانی توانستند در کنار کشورهای آلمان و آمریکا موفق به تولید و طراحی توربوفن ضدانفجار شوند. دستیابی به این فناوری از خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور جلوگیری می‌کند.

همچنین یکی از این شرکت ها موفق به تولید دستگاه نورگیر خورشیدی هوشمند خودتنظیم شد که برای ترمیم نور ساختمان های شمالی با نور کم استفاده می‌شود توسط شرکت‌های دانش‌بنیان تولید شد. این فناوری به وسیله آینه‌های هوشمند نور خورشید را در طول روز به قسمت های تاریک ساختمان منتقل کرده و نور طبیعی اتاق را افزایش داده و باعث صرفه‌جویی در مصرف برق هم می‌شود.

تولید مکانیزه نشاء کشاورزی از دیگر دستاوردهای این شرکت‌هاست که خط کامل دستگاه بذرکار سینی نشاء در کشور است. یک شرکت دانش بنیان با نصف هزینه نمونه خارجی این خط را برای واحدهای تولید نشاء کشاورزی و گلخانه ها تولید کرده است. کشت نشاء در گلخانه یکی از به روز ترین فناوری‌های حوزه کشاورزی است و با توجه به کمبود منابع آبی در کشور و تغییرات اقلیم نیازمند روش های نوین است.

دندان ایرانی تولید کامپوزیت‌های دندانی با ثبات رنگ بالا در کشور با روشی انحصاری از دیگر دستاوردهای این شرکت‌هاست. یک شرکت دانش بنیان ایرانی توانسته با استفاده از فناوری نانوهیبرید و اضافه کردن رنگ هنگام پخت به کامپوزیت برای اولین بار در جهان به رنگ بسیار باثبات در کامپوزیت دندان دست یابد این محصول با قیمت پایین تر از درجه یک خارجی و کیفیت مشابه تولید شده و حتی صادرات آن آغاز شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha