به گزارش ایرنا، اکبر فتحی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران، دلیل انتخاب نرخ فوق توسط وزارت جهاد کشاورزی را جلوگیری از متضرر شدن کشاورزان عنوان و اظهار کرد: بر این اساس اگر در هر استان قیمت ها از قیمت اعلامی پایین تر آمد، با توجه به ظرفیت های هر منطقه در بخش های مختلف از قبیل اتحادیه های کشاورزی، تشکل ها، سازمان تعاون روستایی و پشتیبانی مالی که از طریق نهادهای پشتیبان مانند بانک کشاورزی و صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری بخش کشاورزی صورت می گیرد، در آن مقاطع زمانی برای فرآوری اقدام به خرید گوجه فرنگی کنند.
وی گفت: در امنیت غذایی نمی توان تنها روی یک محصول تاکید کرد و هر محصولی که مورد نیاز است باید ضرورتا کشت شود و کشت این محصولات باید در پهنه کشور و بر اساس ظرفیت ها و شرایط آب و هوایی هر منطقه صورت گیرد.
فتحی با اشاره به کاهش میزان تولید گوجه فرنگی در آذربایجان شرقی نسبت به آخرین سال زراعی، گفت: از یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان، سطح زیرکشت گوجه فرنگی استان ۲ هزار و ۳۰۰ تا ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار است.
وی ادامه داد: اگر سرانه مصرف را نزدیک به ۳۰ کیلوگرم لحاظ کنیم، آذربایجان شرقی با چهار میلیون نفر جمعیت حدود ۱۲۰ هزار تن گوجه فرنگی نیاز دارد و میزان تولیدات گوجه فرنگی در استان حدود ۱۲۰ هزار تن تا ۱۳۰ هزار تن در نوسان است.
فتحی یادآور شد: وقتی در خصوص محصولات کشاورزی صحبت می کنیم تولیدات یک استان به صورت مجزا مورد بحث نیست و تولیدات استانهای دیگر نیز متاثر خواهد بود، به خصوص محصولی مانند گوجه فرنگی که به شدت فسادپذیر است و در زمان محدود به بازار روانه می شود.
وی وضع آذربایجان شرقی در حوزه صنایع تبدیلی را قابل قبول دانست و گفت: به همین دلیل محصول گوجه فرنگی از استانهای دیگر به آذربایجان شرقی ارسال می شود تا در استان ما فرآوری شود، بنابراین برنامه ریزی در خصوص مصرف به صورت تازه خوری و استفاده در صنایع تبدیلی باید در سطح ملی انجام شود.
فتحی اضافه کرد: بهایی که برای این محصول استخراج شده است با احتساب هزینه های کارگری و سود معقول ۱۵ درصدی است، اما در اوج مصرف و برداشت، با قیمتی کمتر خریداری می شود، چون گوجه فرنگی در ابتدا و انتهای فصل برداشت با افزایش قیمت خرید روبرو است.
وی با اشاره به بازار صادراتی گوجه فرنگی هایی که در محیط های کنترل شده در استان کشت می شوند، ادامه داد: سرمایه گذارانی که در حوزه گلخانه سرمایه گذاری می کنند، ابتدا بازار فروش خود را پیدا می کنند و به همین دلیل حدود ۳۰ هزار تنی که در محیط های گلخانه ای استان کشت می شود، تاثیر قابل توجهی در بازار گوجه فرنگی که در محیط آزاد کشت می شود، ندارد.
فتحی تمرکز تولید بر محصولات استراتژیک در حوزه کشاورزی را غیرممکن دانست و افزود: زمین های کشاورزی استعدادهای مختلفی دارند و بر همین اساس باید اقدام به کشت محصول کرد و برخی محصولات نیز با وجود اینکه راهبردی نیستند اما محصولاتی حساس و دارای اهمیت هستند و در سفره روزانه مردم جای دارند که گوجه فرنگی نیز به صورت تازه یا در قالب رب گوجه فرنگی جزو همین محصولات است.
وی بیشترین میزان کشت گوجه فرنگی در فضای آزاد استان را متعلق به شهرستان ملکان دانست و افزود: این در حالی است که مجموعه های فرآوری در تبریز و شبستر قرار دارد و باید توجه داشت که این سرمایه گذاری ها تقاضا محور است و از طرف بخش خصوصی انجام شده است و ما از سرمایه گذارانی که قصد دارند در حوزه فرآوری گوجه فرنگی در شهرستان ملکان سرمایه گذاری کنند، استقبال می کنیم و حمایت هایی در قالب اعطا تسهیلات و در اختیار قرار دادن زمین انجام می دهیم.
فتحی با بیان اینکه گوجه فرنگی از محصولات پرآب بر است، گفت: با توجه به برنامه وزارت جهاد برای کاهش سطح کشت گوجه فرنگی در محیط های آزاد، از گوجه کاران تقاضا می کنیم همکاری لازم را با سازمان جهاد کشاورزی داشته باشند و این برنامه به این معنا نیست که ما کشاورزان را تنها می گذاریم، بلکه همواره در کنار کشاورزان هستیم.
به گفته وی اگر قیمت گوجه فرنگی از قیمت تضمین شده پایین تر آمد از طریق صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی ورود پیدا کرده و خریداری می کنیم تا فرآوری انجام دهیم.
نظر شما