به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، نشست خبری ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) با حضور خبرنگاران و تصویربرداران رسانه های داخلی و خارجی آغاز شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برخی مناسبتهای جاری، اظهار داشت: سالروز کودتای آمریکایی انگلیسی ۲۸ مرداد علیه دولت ایران را پشت سر گذاشتهایم و به فرمایش مقام معظم رهبری این روز آغاز چالش میان ملت ایران و آمریکا است.
وی گفت: آمریکا و انگلیس باید بخاطر دهها سال دخالت در امور داخلی ایران و مقابله با مردم سالاری پاسخگو باشند.
کنعانی افزود: امروز روز جهانی یادبود قربانیان تروریسم است و ملت ایران نیز به عنوان قربانی بزرگ پدیده شوم تروریسم محسوب میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ایران در صف مقدم مبارزه با تروریسم در منطقه و جهان قرار دارد و سپاه پاسداران به تعریف رهبری انقلاب بزرگترین سازمان مبارزه با تروریسم در جهان به حساب می آید.
وی تصریح کرد: امروز، روز جهانی مسجد و سالروز به آتش کشیدن مسجد الاقصی است، جایگاه این مسجد به عنوان اولین قبله مسلمین از اهمیت بالایی برخوردار است.
محورهای گفتوگوی ایران و عربستان در سفر اخیر وزیر خارجه به ریاض
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر وزیر خارجه به عربستان، گفت: این سفر در چارجوب دعوت رسمی وزیر خارجه سعودی از آقای امیرعبداللهیان صورت گرفت و موضوعات مختلفی در این سفر مورد تبادل نظر قرار گرفت. طبیعی است که پس از هفت سال قطع روابط موضوعات گستردهای وجود دارد.
وی بیان کرد: موضوعات دوجانبه سیاسی، موضوعات مهم اقتصادی و تجاری و موضوع مروبط به ایده مجمع گفتگوهای همکاری که در سفر چندی پیش وزیر خارجه کشورمان به برخی کشورهای خلیج فارس مطرح شده بود، بار دیگر در عربستان هم این ایده مطرح شد.
کنعانی ادامه داد: طرف ایرانی اهداف ناظر بر این ایده را به عربستان گفت و مورد توجه مقامات آن کشور قرار گرفت و مورد بررسی آنها قرار خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: با فضای مثبتی که در منطقه شاهد هستیم در مسیر گفتگو و تبادل نظر قرار داریم و گامهای بعدی میتواند زمینه تشکیل چنین گفتگوهایی را فراهم آورد که میتواند به تامین منافع مشترک همه طرفهای شمال و جنوب خلیج فارس منتهی شود.
وی افزود: موضوعات مرتبط با مسائل تجاری هم مطرح شد و در خصوص فعالسازی دوباره موافقتنامههای میان دو کشور گفتگوهای خوبی داشتیم، موضوعات مرتبط با امور گمرکی و اجتناب از اخذ مالیات مورد گفتگو قرار گرفت و قرار شد در اسرع وقت اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو طرف فعال شود و امیدواریم با اقدامات دو طرف ثمرات پیشرفت این کار را شاهد باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان داشت: طرف عربستانی مجددا دعوت پادشاه عربستان از آقای رئیسی را مورد تاکید قرار داد و اتفاق نظر وجود دارد که در زمان مناسب زمینه لازم برای این سفر انجام شود.
اجبار آمریکا به تمکین در توجه به حقوق ایران در موضوع آزادسازی اموال
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص مطالبات ایران از کره جنوبی بیان داشت: توافقات و مذاکرات لازم با طرف کره جنوبی صورت گرفت و روند اجرایی آن شکل گرفت، دولت از مسیر احقاق حقوق ملت ایران کوتاهی نکرده و نخواهد کرد و این موضوع را همچنان به صورت جدی پیگیری میکنیم.
وی گفت: این ازادسازی اموال و داراییهای ایران در حالی است که آمریکا با اعمال تحریمهای یکجانبه تلاش بر مسدود سازی اموال وداراییهای ایران داشته، اما با تلاش دیپلماتیک و حقوقی خوبی که انجام دادیم آمریکا را مجبور به تمکین از توجه به حقوق ایران کردیم.
کنعانی در خصوص جزئیات اجرای توافق نیز خاطرنشان کرد: بازه زمانی مشخص در این ارتباط از سوی مقامات ذیربط کشورمان اعلام شده بود و حداکثر بازه زمانی که برای این کار در نظر گرفته شده حدودا تا سقف ۲ ماه بود و بر همین مبنا توافق میان طرفین شکل گرفت و روند اجرایی در حال پیشرفت است. بنابراین گمانه زنیهای رسانهای یا اظهار نظرها در این زمینه خیلی محل توجه نیست بلکه ما به روند کار توجه داریم و نتیجه کار برای ما حائز اهمیت است.
وی بیان داشت: خوش بینیم که در بازه زمانی تعیین شده روند کار اجرا شود. براساس اطلاعاتی که تا این مرحله داریم مبتنی بر روند توافق کار به شکل خوبی در حال انجام است. امیدواریم در سقف زمانی پیش بینی شده توافق به طور کامل اجرایی بشود و زمینه و اعتمادسازی لازم برای پیشرفت روند کار در حوزههای دیگر هم شکل بگیرد.
کنعانی تصریح کرد: همچنین روند انتقال بخشی از دارییهای ایران در عراق نیز انجام شده و این روند را هم با جدیت دنبال میکنیم.
کنعانی در خصوص موضوعات مورد مذاکره غیرمستقیم میان ایران و آمریکا اظهارداشت: گفتگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در چارجوب مذاکراتی است که تعریف شده و از جمله آن گفتوگوها برای تبادل زندانیان و آزادی زندانیان ایرانی از زندانهای آمریکا و رفع مسدودسازی دارایی ها و اموال ایران صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: هیچ برنامهای برای گفتوگوی مستقیم بین ایران و آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل و جای دیگری وجود ندارد.
سفیر جدید سوئد را نمیپذیریم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تکرار مجدد اهانت به قرآن کریم در سوئد و دانمارک تصریح کرد: کارداران دو کشور به وزارت خارجه احضار شدند، ایران پیش از این هم اعلام کرد در اعتراض به این اهانت و عدم اقدام جدی دولتها در این زمینه ما فعلا سفیر جدید سوئد را نمیپذیریم.
وی ادامه داد: قرآن سوزی با توسل به شعار آزادی بیان به هیچ وجه قابل توجیه نیست. قرآن عمیقترین و زیباترین بیان است و نمیتوان به بهانه آزادی بیان اهانت به آن را مورد بی توجهی قرار داد و این امر به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.
کنعانی ادامه داد: نمیتوان ادعای صلح طلبی داشت و صلح طلبی ادیان را به چالش کشید. آنها به ما اعلام کردند که به دنبال پیگیری موضوع هستند و ما تا زمانی که مطمئن نشویم اقدامات بازدارنده ایجاد شده، این گفته آنها را به معنای اراده واقعی تلقی نمیکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما به طور جد معتقدیم اگر ارادهای وجود داشته باشد در چارچوب همین قوانین موجود هم میتوان جلوی چنین اقداماتی را گرفت، این کشورها با این رفتارها خودشان را در مقابل جهان اسلام قرار میدهند.
وی را بیان اینکه ما تاکنون اقدامات جدی در این رابطه انجام دادیم، گفت: در ریاض هم این موضوع مورد گفتگو قرار گرفت و تاکید شد بر اساس مصوبات اجلاس فوق العاده وزرای خارجه اسلامی و ماموریتهایی که به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی محول شده مورد پیگیری جدی قرار گیرد. همچنین، در گفتگوی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز این موضوع مطرح شد.
سفیر ایران به زودی عازم عربستان میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار سیاستخارجی ایرنا مبنی بر زمان استقرار سفرای ایران و عربستان اظهارداشت: به زودی این عزیمت و استقرار سفرای دو طرف انجام میشود و در این راستا سفیر ایران هم در روزهای آینده به محل ماموریت خود عازم و مستقر خواهد شد.
آمریکا عامل تشدید تروریسم در سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص حضور نیروهای بیگانه در سوریه اظهارداشت: بارها اعلام کردیم که حضور نیروهای آمریکا در سوریه غیرقانونی است و دولت این کشور هم گفته که حضور این نیروها اشغالگرانه است و مبنای حقوقی و قانونی ندارد و در این ارتباط هم دولت سوریه خواهان پایان حضور نیروهای آمریکایی است.
وی ادامه داد: حضور نیروهای ایران در سوریه در چارچوب مقابله مشترک دو طرف با تروریسم، به صورت مستشاری و به خواست دولت سوریه است.
کنعانی افزود: در این خصوص باید به این نکته هم توجه کرد که حضور نیروهای آمریکایی در سوریه تشدید فعالیتهای ترویستی در این کشور را منجر شده است.
لزوم بازدیدهای مکرر ایران در ارتباط با حق آبه هیرمند
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص جزئیات بررسی کارشناسی هیات فنی ایران از ایستگاه آب سنجی دهراود در افغانستان و موضوع حق آبه ایران تصریح کرد: این بازدید به منزله پایبندی طرف افغانستانی و عمل به بخشی از معاهده دو طرف است و طبیعتا ما همواره از مقامات سرپرستی افغانستان مطالبه کردیم بر اساس مفاد عهدنامه به اعطای حق آبه ایران عمل کنند.
وی گفت: درخواست ایران برای بازدید از سد و مرکز آب سنجی و تبادل دیدارهای فنی بخشی از مطالبات ما بود و این را به عنوان اولین گام توام به حسن نیت تلقی میکنیم.
کنعانی افزود: برای ارزیابی واقعی میزان آب موجود در پشت سد طبیعتا اینگونه بازدیدها بر اساس معاهده باید در فواصل ماهانه صورت گیرد تا معدل میزان ورودی آب به دست آید.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: این یک گام توام با حُسن نیت بود، این گفتگوها ادامه پیدا خواهد کرد و انتظار میرود با استمرار ارسال اطلاعات ماهانه و بازدیدها مقدار حق آبه ایران به درستی اندازه گیری شود و مطابق با بند ب به طرف ایرانی داده شود.
وی تصریح کرد: در ارتباط با مسائل افغانستان مهمترین موضوع نشست مسکو است که اوایل مهرماه سال جاری به میزبانی روسیه برگزار خواهد شد و کشور ما شرکت خواهد کرد و میزبان از هیات طالبان هم دعوت کرده و آنان شرکت خواهند کرد، ما معتقدیم که تنها راه بیرون رفتن افغانستان از شرایط ناامنی و بی ثباتی آغاز گفتگوهای بین الافغانی است و ما آماده میزبانی از طرفهای افغانستانی هستیم.
سفر آیت الله رئیسی به آفریقای جنوبی و نگاه راهبردی ایران به بریکس
کنعانی در خصوص سفر رئیس جمهور ایران به آفریقای جنوبی و حضور در نشست سران بریکس اظهارداشت: در این ارتباط نهاد ریاست جمهوری جزئیات سفر را توضیح خواهند داد، موضوع همکاری با بریکس و عضویت در آن برای ایران حائز اهمیت است و مشارکت آقای رئیس جمهور در چارچوب موضوع هدف گذاری شده انجام میشود.
وی با بیان اینکه بریکس جایگاه ویژه خودش را در جهان در حال پیدا کردن است، ادامه داد: اطلاعاتی که وجود دارد نشان دهنده جایگاه این تشکل است، سهم تولید ناخالص این تشکل به ۲۶ درصد افزایش پیدا کرده است و ایران نیز با درک جایگاه این تشکل و اهمیت به عضویت در سازمانهای بینالمللی درخواست عضویت خود را ارائه کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ایران جزو معدود کشورهایی است که با همه اعضای بریکس گفتگو و همکاریهای دارد و روند هدف گذاری انجام شده در چارچوب همان نگاه راهبردی است.
واکنش ایران به دزدی نفت کشورمان توسط آمریکا
در ادامه این نشست، کنعانی در خصوص خبر تخلیه نفت ایران در تگزاس نیز تصریح کرد: من هم چنین خبری را در رسانهها دیدم و هیچ اطلاعات تایید شدهای ندارم، یک اصل کلی وجود دارد و دوران بزن درو تمام شده و ایران نسبت به هرگونه تعرض به حقوق ملت ایران دست بسته نخواهد ماند و دست تعرض کنندگان را کوتاه خواهد کرد.
وی تاکید کرد: حتما آنهایی که نسبت به انجام چنین اقداماتی برنامههایی در سر دارند به سوابق عملکرد ایران در موارد مشابه توجه کنند، اقداماتی دائر بر تعدی به نفتکشهایی که دارای نفت ایران هستند مصداق بارز دزدی دریایی به حساب می آید.
حرکت کشورهای منطقه به سمت همگرایی است
کنعانی در خصوص تامین امنیت منطقه بدون حضور نیروهای خارجی اظهارکرد: امنیت منطقه به خصوص امنیت پهنه آبی خلیج فارس باید در خود منطقه و توسط کشورهای پیرامون خلیج فارس تامین شود و این یک اصل کلی است و ایران نیز در همین چارچوب گفتگوهای خودش را تسریع کرده است و ما در چارچوب ایده تشکیل مجمع گفتگو و همکاریها هم به این مسأله توجه داریم.
وی با بیان اینکه منافع دولتهای دیگر در چارچوب ناامنی در منطقه است، گفت: همزمان با افزایش همگراییها برخلاف روندی که در منطقه شاهد هستیم که حرکت کشورها به سمت همگرایی است، شاهد ادعای دولت آمریکا و افزایش نیروهای نظامی هستیم و این یک اقدام تحریک کننده است، اما ما خوشبین هستیم که روند همکاری بین کشورهای منطقه با سرعت بیشتری به سمت جلو حرکت کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان داشت: اهمیت حیاتی حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز برای امنیت ایران کاملا روشن است، لذا نیروی دریایی ایران با توانمندی و دقت با هرگونه اقدام غیرقانونی برخورد حرفهای و قانونی خواهد داشت.
سفر مدیرکل غرب آسیای وزارت خارجه به لبنان
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص روابط میان ایران و لبنان گفت: شرایط لبنان به گونهای است که ما نیازمند مشورت در سطوح و زمینههای مختلف هستیم، اخیرا هم آقای شوشتری به عنوان مدیرکل غرب آسیا به این کشور سفری داشتند و آخرین وضعیت سیاسی لبنان مورد توجه قرار گرفت. ایران نیز به واسطه دوستی که با جریانات مختلف لبنانی دارد و با نگاه کمک به برادران لبنانی مسیرهای مشورتی را تعریف کرده و این سفرها و مذاکرات میان دو طرف ادامه پیدا خواهد کرد.
نظر شما