مروری بر کارنامه دوساله دولت/رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

تهران- ایرنا- دولت سیزدهم نیمی از عمر چهار ساله خود را سپری کرد و از همین رو می‌توان عملکرد آن را مورد بررسی و قضاوت قرار داد البته که این ارزیابی عملکرد و بررسی میزان موفقیت دولت در عمل به وعده‌ها، مستلزم شناخت نسبت به وضعیت و شرایط شروع به فعالیت آن است.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، مشی دولت و شخص رئیس جمهور از ابتدای شروع به کار دولت مردمی، پرهیز از حاشیه‌ها و تمرکز بر کار و تلاش برای حل مشکلات بوده است. اما با توجه به گذشت نزدیک به دو سال از فعالیت دولت و به منظور ارزیابی دقیق عملکرد و اقدامات صورت گرفته، تشریح به شرایط کشور در زمان شروع به کار دولت ضرورت دارد.

مرگ روزانه ۷۰۰ نفر به دلیل بیماری کرونا، ضعف مفرط مجموعه‌های دولتی در مدیریت بحران کرونا و ممانعت دولت‌های غربی از ورود واکسن کوید به کشور یکی از چالش‌های مهم دولت مردمی در شروع فعالیت بود. کاهش شدید درآمدهای دولت به دلیل وضعیت اسفناک فروش نفت (بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز) و عدم دسترسی به درآمد حاصل از آن به دلیل تحریم‌های ظالمانه، کسری شدید بودجه و به تبع آن افزایش سرسام آور تورم را اجتناب ناپذیر کرده بود.

در کنار همه این چالش‌ها و مسائل دیگر، بی برنامگی دولت و بی انگیزگی برای بهبود شرایط مهمترین موضوعی بود که باعث ناامیدی و نارضایتی مردم از شرایط کشور شده بود. تورم ۶۰ درصدی، رشد فزاینده نقدینگی، افزایش خاموشی‌ها در فصل تابستان، کاهش ذخایر آبی کشور و رشد اقتصادی منفی نتیجه فقدان تدبیر و امید در مجموعه دولت بود که کار را برای هر دولت دشوار می‌نمود.

دولت مردمی در دو سال فعالیت خود با چالش‌هایی جدی مواجه بوده که مهمترینش آشوب‌ها و ناآرامی های طراحی شده از سوی جریان معاند و دولت‌های مستکبر بوده است. اما با این حال، از تمرکز دولت بر حل مسائل و مشکلات مردم فرو کاسته نشد و مسیر تحول و پیشرفت ادامه پیدا کرد. اکنون و با گذشت حدود دو سال از فعالیت دولت و به بهانه هفته دولت، فرصتی مناسب برای بررسی و ارزیابی دستاوردهای حاصله و مسیر طی شده در راستای تحول و پیشرفت، فراهم آمده است.

رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

دولت مردمی در ابتدای شروع به کار خود و با توجه به سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی و همچنین ارزیابی‌های کارشناسی ضمن توجه به همه ابعاد تحول و پیشرفت کشور، تمرکز ویژه‌ای بر حوزه‌های اقتصادی، علمی، تولید و اشتغال، زیرساخت‌ها و امور زیربنایی کشور، صنعت و دیپلماسی داشته است. بررسی و ارزیابی عملکرد دوسالانه دولت و مجموعه دستگاه‌های اجرایی حاکی از تحقق دستاوردهای ویژه‌ای در حوزه‌های مذکور است.

مروری بر کارنامه دوساله دولت/رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

تحول و پیشرفت اقتصادی

برآیند عملکرد دولت در حوزه تحول و پیشرفت اقتصادی بر پیشبرد موضوعاتی از قبیل اصلاح و کارآمدسازی نظام مالیاتی، تأمین مالی تولید، کنترل و کاهش تورم، خودکفایی در تأمین کالاهای اساسی، توسعه سرمایه‌گذاری در طرح‌های کلان و ملی، مدیریت بازار ارز و مردمی‌سازی یارانه‌ها و حذف رانت بوده‌است. دولت مبتنی بر سه رویکرد جلوگیری از فرار مالیات، وصول مطالبات دولت و شناسایی مؤدیان جدید مالیاتی اقدام به اصلاح و کارآمدسازی نظام مالیاتی کرده و اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را به عنوان یک تکلیف در دو سال اخیر دنبال کرده است. در موضوع خودکفایی در تأمین کالاهایی اساسی در نتیجه اقدامات صورت گرفته تولید غلات در کشور ۲۲ درصد، خرید تضمینی گندم ۶۰ درصد و مساحت اراضی کشت دیم ۱۶۰ درصد افزایش داشته است.

دولت مردمی در دو سال اخیر به منظور مدیریت و کاهش نرخ تورم، مدیریت نقدینگی و ساماندهی خلق پول توسط بانک‌ها را به عنوان یک راهبرد دنبال کرده است. در همین راستا، اقداماتی از قبیل کاهش رشد ترازنامه بانک‌ها، استقراض دولت از بانک مرکزی و... را انجام داده است.

مروری بر کارنامه دوساله دولت/رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

تولید و اشتغال

دولت به منظور افزایش تولید و اشتغال در کشور، موضوعات تأمین مالی تولید، توسعه صادرات، رفع موانع تولید و تولید دانش بنیان را دنبال کرده است.

مروری بر کارنامه دوساله دولت/رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

مجموعه دولت با هدف توسعه صادرات و افزایش ظرفیت دیپلماسی اقتصادی، تمامی ظرفیت‌های دیپلماسی کشور را در موضوعات اقتصادی فعال کرده است که فعالسازی کمیسیون‌های مشترک اقتصادی با کشورها، انعقاد تفاهم‌نامه‌های متعدد در موضوعات مختلف اقتصادی و کسب تراز تجاری مثبت در تعامل اقتصادی با ۸۴ کشور از جمله دستاوردهای آن محسوب می‌شود.

مروری بر کارنامه دوساله دولت/رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

دیپلماسی فعال و نافع

دولت مردمی یکی از اولویت‌های راهبردی خود را فعالسازی ظرفیت‌های دیپلماسی و نقش آفرینی در تحولات منطقه‌ای و جهانی تعیین کرده و در این راستا، با اتخاذ گفتمان «انقلابی گری و عقلانیت» برگرفته از گام دوم انقلاب اسلامی و با لحاظ دکترین «همسایگی و همگرایی» با هدف بازگرداندن «تعادل» به سیاست خارجی کشور یعنی تعامل با جهان بر اساس عدالت و منافع ملی، اقدامات خود را بر سه محور اولویت دار اصلی یعنی «سیاست همسایه محور»، «سیاست خارجی متعادل» و « دیپلماسی فعال اقتصادی» متمرکز کرده است.

مروری بر کارنامه دوساله دولت/رویکردها و جهت‌گیری‌های اجرایی کشور در دولت مردمی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha