به گزارش ایرنا، طرح تفصیلی در حقیقت، تنظیم برنامههای مفصل و انجام اقدامات جزیی در مناطق و محلات شهری است و در آن، خدمات و فضاهای شهری با مشخص کردن جزییات قابل اجرا تعیین می شود.
طرح تفصیلی جدا از طرح جامع شهری نیست و بخشی از آن محسوب می شود اما محتوای طرح تفصیلی با طرح جامع، در جزییات تفاوت دارد.
آنچه در طرح جامع به طور کلی آمده، در طرح تفصیلی بهطور جزیی مشخص میشود و محتوای طرح تفصیلی شامل نقشههای کاربری اراضی، شبکههای ارتباطی، مساحتها، سرانهها، معیارها و ضوابط دقیق و اجرایی طرح جامع شهر است که به تصویب مراجع رسمی رسیده باشد.
با توجه به اینکه طرح تفصیلی شهر زنجان مربوط به ۱۴ سال پیش است و از آن زمان تاکنون اتفاقی در این باره رخ نداده، خبرنگار ایرنا برای بررسی این موضوع به سراغ مردم و مسئولین رفته تا آخرین وضعیت اجرای این طرح را جویا شود.
ضرورت بازنگری مستمر در طرح جامع و طرح تفصیلی شهر
یکی از شهروندان زنجانی که ملک بلاتکلیفش در طرح تفصیلی شهر قرار دارد، گفت: بازنگری در طرح جامع و طرح تفصیلی شهر باید به صورت مستمر مورد توجه قرار گیرد و طرح فعلی بیش از ۱۴ سال از زمان نوشتن آن گذشته است و در این طرح باید همه نیازهای شهر دیده شود که متاسفانه اینگونه نیست .
اصغر حمیدی با بیان اینکه بیش از ۲ سال برای تعیین تکلیف ملکم به مراجع ذیربط مراجعه میکنم، افزود: متاسفانه طرحهای این چنینی در برهههای زمانی مختلف فقط مطرح میشوند و تا زمان تصویب آنها مدت طولانی باید منتظر ماند.
ساماندهی هشت سکونت گاه غیررسمی زنجان در طرح تفصیلی در نظر گرفته شده است
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان با بیان اینکه طرح تفصیلی شهر زنجان در قالب هشت محله هدف بازآفرینی شهری یا سکونتگاههای غیر رسمی ابلاغ شده است، اضافه کرد: قبل از طرح تفصیلی، طرح جامع برای شهرهای با جمعیت بالای ۲۵ هزار نفر اجرا و سپس طرح تفصیلی تهیه میشود.
اصغر اسماعیلی اضافه کرد: هم اکنون با هماهنگی شهرداری زنجان بحث آماده کردن نقشه های پایه برای طرح تفصیلی بر اساس همین طرح در دستور کار قرار گرفته است. هشت سکونتگاه غیررسمی در طرح تفصیلی شهر زنجان در نظر گرفته شده است که همه آنها جزو محدوده شهر هستند که در طرح تفصیلی در دست تهیه لحاظ خواهند شد.
وی با بیان اینکه ساماندهی هشت سکونتگاه غیررسمی در طرح تفصیلی شهر زنجان در نظر گرفته شده است، افزود: همه این هشت محله جزو محدوده شهر هستند که در طرح تفصیلی در دست تهیه لحاظ خواهند شد.
اسماعیلی با بیان اینکه اداره کل راه و شهرسازی در کنار دستگاههای متولی برای احداث کتابخانه، ورزشگاه و فضای سبز قرار گرفته است، ادامه داد: یکی از کمکهای راه و شهرسازی به بازآفرینی شهری، تخصیص قیر رایگان برای آسفالت معابر خاکی است که با تحویل قیر به شهرداریها انجام میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان کوی فلسطین را یکی از محلات هدف بازآفرینی شهری زنجان اعلام و تصریح کرد: ساکنان این منطقه در سه سطح تقسیمبندی شده و سطح حریم و نوار حفاظتی راهآهن در اولویت جابهجایی قرار دارد.
وی اضافه کرد: فراهم کردن اسکان با کیفیت برای ساکنان این منطقه در اولویت است که بعد از پایش محل اسکان، تعداد خانوار و مساحت اسکان فعلی و همچنین لحاظ کردن مسائل اجتماعی، جابهجایی آنها به تدریج و با آماده شدن پروژههای در دست اجرا عملیاتی خواهد شد.
باید نقشه جامع شهری زنجان تهیه شود
شهردار زنجان نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: به علت اینکه شهر زنجان نقشه جامع شهری ندارد، معابر آن در مواقع بارانی بسیار آسیبپذیر هستند.
علیرضا فیروزفر گفت: در نقشه جامع باید تمامی معابر از جمله جویها، نهرها و کانالها در ارتباط با هم و شیببندی شهر منتهی به هدایت مناسب بدون آب گرفتگی باشد، اما آنچه که در شهر مشاهده میشود با توجه به شیب شمال به جنوب در معابر پایین شهر مشکل آبهای سطحی بسیار مشهود است، زیرا معابر بالای شهر بدون در نظر گرفتن چگونگی هدایت آبها به معابر پایین شهر احداث شدهاند.
وی اضافه کرد: با توجه به گسترش شهر به طرف شمال، مخصوصا در بیشتر شهرکهای اقماری سازندگان بدون در نظر گرفتن هدایت آبهای سطحی، اقدام به ساخت و ساز کردهاند که در حال حاضر مردم و شهرداری با این مشکل مواجه شده است.
ایرادات زیادی به طرح تفصیلی قبلی وجود دارد
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر زنجان نیز با بیان اینکه ایرادات زیادی به طرح تفصیلی قبلی وجود دارد، اضافه کرد: طرح جامع تفصیلی قبلی شهر زنجان به سال ۶۷ بر میگردد و در سال ۸۸ فقط درباره آن تجدید نظر شده است.طرح جامع تفصیلی قبلی شهر زنجان به سال ۶۷ بر میگردد و در سال ۸۸ فقط درباره آن تجدید نظر شده است.
مهدی طالب با بیان اینکه به منظور طراحی طرح تفصیلی جدید گام نخست نقشه برداری است، افزود: در همین راستا قرار است با مشارکت شهرداری و راه و شهرسازی طرح عکسبرداری به مبلغ سه میلیارد تومان انجام شود.
وی تصریح کرد: البته تاکنون فقط پاکت های مربوط به آگهی واگذاری نقشهبرداری بازگشایی شده و شرکت کنندگان فقط به لحاظ کیفی ارزیابی شدهاند و ارزیابی فنی آنها انجام نشده است.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی زنجان با بیان اینکه هر شرکتی که بالاترین ارزیابی را داشته باشد کارش را شروع خواهد کرد، اضافه کرد: پس از پایان عکسبرداری اجرای طرح آغاز خواهد شد.
طالب افزود: مشکل کار در این مرحله، تهیه عکسهای هوایی است که امیدواریم هرچه زودتر این پروژه تکمیل و اجرا شود.
برآیند:
طرحهای تفصیلی شهری مهمترین ابزار ساماندهی نظاممند کالبدی شهرهاست و در آنها خدمات و فضاهای شهری با مشخص کردن جزییات قابل اجرا تعیین می شود، با استفاده از این طرحها میتوان برنامههای مشخص بخش عمومی را تعیین و آنها را کمکم و برحسب اولویت در برنامهریزی اجرایی سالانه شهرداری منعکس کرد.
آنچه مسلم است ساکنان بخشهایی از شهر زنجان منتظر تعیین تکلیف در حوزه طرح تفصیلی هستند تا هرچه سریعتر به ساخت و ساز بپردازند یا ملک خود را به صورت قانونی به فروش برسانند.
نظر شما