۷ شهریور ۱۴۰۲، ۱۰:۵۷
کد خبر: 85214217
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پنجاهمین سالگرد کودتای شیلی/ پای آمریکا در میان بوده‌ است

تهران- ایرنا- براساس اسناد محرمانه‌ای که به تازگی از حالت طبقه‌بندی خارج شده‌اند، کودتای ۱۹۷۳ علیه دولت دموکراتیک شیلی با دستور مستقیم «ریچارد نیکسون» رئیس‌جمهوری وقت آمریکا صورت گرفته‌ است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا به نقل از تارنمای خبری اکسیوس، وزارت امورخارجه آمریکا دو سند فوق محرمانه منتشر کرده که از اطلاعاتی در مورد دخالت ریچارد نیکسون در کودتای ۱۹۷۳ کشور شیلی پرده برمی دارد.

این اطلاعات نشان می دهد حمایت دولت نیکسون از رویدادهای سانتیاگو (پایتخت شیلی) منجر به سقوط دولت منتخب و دموکراتیک سالوادور آلنده رئیس‌جمهوری سوسیالیست و جانشینی وی با ژنرال آگوستو پینوشه در تاریخ 11 سپتامبر سال 1973 شده است.

مطابق این اسناد، سه روز پیش از کودتا جلسه توجیهی آلنده در مورد احتمال تلاش برای کودتای نظامی و وخامت اوضاع برگزار شده و در آن بر ضرورت برخورد محتاطانه تاکید شده است. براساس این اطلاعات وی به نیات ارتش پی برده بود.

پیش از این نیز انتشار چندین سند محرمانه دیگر نشان داده بود که چگونه حمایت های واشنگتن منجر به روی کار آمدن دیکتاتوری ظالمانه ژنرال پینوشه شده بود.

آرشیو امنیت ملی آمریکا همچنین ثابت می کند که پیش از کودتا، نیکسون به ریچارد هلمز رئیس وقت سیا دستور مستقیم داده بود تا با تحریک یک کودتای نظامی برای برکناری آلنده، شیلی را به دستور وی نجات دهد.

در طول جنگ سرد و در جریان جنگ ویتنام، آمریکا همواره در تلاش برای توقف دولت های چپگرا بوده و شیلی یکی از این کشورها بود. تلاش واشنگتن برای سرنگونی دولت های جناح چپ به اندازه ای بود که حتی اگر دولت های دیکتاتوری بر سر کار می آمدند، اهمیتی نداشت.

گفته می شود انتشار این اسناد محرمانه بنا به درخواست دولت شیلی و با هدف روشن شدن زوایای گوناگون کودتا علیه دولت آلنده صورت گرفته باشد. علاوه بر این، الکساندر اوکاسیو کورتز، خواکین کاسترو و مکس ول فراست از جمله نمایندگان لاتین تبار مجلس نمایندگان ایالات متحده هستند که پس از سفر به شیلی در آستانه پنجاهمین سالگرد کودتا علیه دولت آلنده، فشارها بر واشنگتن برای انتشار اسناد بیشتری از این کودتا را افزایش داده اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha