به گزارش ایرنا، پس از انتشار گزارش جدید بانک مرکزی از متغیرهای پولی در فروردین ماه امسال، یکی از رسانههای همسو با دولت گذشته، با انتشار نموداری تقطیع شده از رشد پایه پولی، رشد ۴۵ درصدی پایه پولی در فروردین ۱۴۰۲ را به عنوان بالاترین نرخ رشد پایه پولی در تمام ادوار معرفی کرد. این رسانه همچنین در تیتر مطلب کذب خود، عملا دولت سیزدهم را «رکورددار چاپ پول» معرفی کرد.
ادعای «شکسته شدن رکورد چاپ پول در همه ادوار در فروردین ۱۴۰۲» در حالی مطرح شده که با یک جست و جوی ساده در سایت بانک مرکزی مشخص میشود رکورد رشد پایه پولی همچنان مربوط به دهه ۸۰ است. نمودار زیر، رشد پایه پولی از سال ۵۸ تا کنون را نشان میدهد.
همانطور که پیداست، رشد پایه پولی در سال ۸۴ یعنی در ابتدای شروع به کار دولت نهم معادل ۴۵.۹ درصد بود. همچنین در سال ۸۷ هم رشد پایه پولی به رقم ۴۷.۶ درصد رسید. این ارقام نشان میدهد ادعای رسانههای همسو با دولت گذشته مبنی بر اینکه «رکورد رشد پایه پولی در همه ادوار شکسته شد»، کاملا دروغ است.
در ادبیات رایج اقتصادی کشور، رشد بدهی دولت به بانک مرکزی عموما با عبارت «چاپ پول» توصیف میشود؛ بدین معنا که دولت برای تامین کسری بودجه خود، اقدام به استقراض از بانک مرکزی و تامین تورمی هزینههای خویش کرده است. این در حالی است که گزارش جدید بانک مرکزی نشان میدهد بدهی دولت به بانک مرکزی در فروردین سال جاری نسبت به فروردین سال گذشته نه تنها بیشتر نشده، بلکه کمتر هم شده است.
نظر شما