به گزارش خبرنگار ایرنا، محمد تقی زرینچنگ در رسانه و جمع رسانهایهای فارس نامی شاخص بود و حالا ماندگار شد که به قول همشهری شیرینسخن او "مرده آن است که نامش به نکویی نبرند"، او از موسسان رادیو در فارس بود.
محمد تقی زرین چنگ شاعر خوش طبعی بود و موسیقی نیز میدانست، در روزهایی که رادیو تازه به فارس آمده بود و برنامهها آن یک به یک در حال شکلگرفتن بود، این رسانه بسیار به وجود مردمی چون او نیاز داشت، "وفا"ی شیرازی بیشتر به دنیای خبر جذب شد و به گفته خودش در رادیو شیراز باعنوان تهیه کننده، نویسنده و گوینده خبر ساعت ۱۹ مشغول شد و تصدی دایره اخبار رادیو را نیز به عهده گرفت.
وقتی که تصمیم بر تولد دفاتر استانی خبرگزاری پارس به عنوان تنها خبرگزاری کشور شد، او باز از نخستینها بود، همراه با ۱۱ نفر دیگر مصاحبه شد و در نهایت او موسس نخستین دفتر پارس سابق پس از پایتخت شد تا همزمان در دنیای صدا و متن فعالیت کند، به گفته زرینچنگ خبرگزاری پارس با وجود فعالیت رادیو و تلویزیون، به مرکز اصلی اخبار بدل شد، بخش خبر رادیو را به سمت خود جذب کرد و در نتیجه یک واحد اطلاعات اخبار در رادیو و تلویزیون به وجود آمد.
او تا سال ۵۷ در این خبرگزاری قلم زد اما پس از بازنشستگی از این سمت، دنیای خبر و اطلاعرسانی را رها نکرد و اینبار از نخستینهای ورود روزنامه به جمع رسانههای جنوب کشور شد؛ از سال ۶۳ و با روزنامه خبر جنوب.
استاد زرین چنگ تا همین هفته گذشته که قلبش با او وفاداری نکرد و وفا را برای عمل قلب روانه بیمارستان کرد، دست از دنیای خبر و آگاهی بخشی نکشید و در جایگاه معاون سردبیر با روزنامه خبر جنوب همکاری کرد.
این پیشکسوت رسانه پس از شکلگیری خانه مطبوعات و رسانههای فارس، هفت دوره متوالی رییس شورای مرکزی این خانه بود و در اولین دورهی تشکیل خانه مطبوعات کشور نیز به عنوان معاون این خانه برگزیده شد.
زرین چنگ در مصاحبه با ایرنا گفته بود: در هر کار و حرفهای مسائل تلخ و شیرین فراوانی وجود دارد. برخی تلخیها و شیرینیها شخصی است؛ اما در کار ما تلخیها و شیرینیهایی هم هست که در جامعه انعکاس برونی دارد. هر بار مردم شاد بودند و هر بار پیروزی نصیبشان میشد، بهترین خبری بود که میتوانستیم منتشر کنیم و هر بار که دشمنان ضد انقلاب به دنبال براندازی بودند یا ترورهای موفقی داشتند و به نحوی به انقلاب و نظام و مردم ضربه میزدند، برای ما سرشار از تلخی و ناگواری بوده است.
امروز از مرد نخستینهای رسانههای فارس تنها نام نیکی مانده که آسان از تاریخ مطبوعات فارس پاک نمیشود، هر کس در ایرنا، رادیو، خانه مطبوعات، خبر جنوب و دنیای رسانه فارس با او ارتباط داشته از او به خوش اخلاقی، خوش طبعی، نیکی و توانمندی یاد میکند.
مردی از جنس امید، اخلاق و آگاهی
سید غیاث الدین ملک حسینی رئیس خانه مطبوعات فارس و مسئول روزنامه خبر جنوب در یک جمله زرینچنگ را "مردی از جنس امید، اخلاق و آگاهی" خواند و گفت: بیش از یک دهه آشنایی و همنشینی با مردی که هنوز صدای متفاوت و گیرایش در گوشم زمزمه میشود آنقدر به من جسارت میدهد که بخواهم درباره او صحبت کنم.
او در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ادامه داد: استاد زرینچنگ را میتوان مجموعهای از زیبایی ها و لطافتها به حساب آورد، کما اینکه همه آنهایی که او را از نزدیک دیدهاند خوب میدانند که در جمال و کمال، حسن خلق و فصاحت کلام در میان همدورههای خود و ما نسل امروزیها جنسی متفاوت داشت.
رئیس خانه مطبوعات فارس افزود: او همیشه خوشپوش و خوشبیان بود و آنقدر حرف برای گفتن داشت که اگر ساعتها همنشینش میشدی گذر زمان را احساس نمیکردی؛ با این حال اهل تفکر و سکوت بود، به وقت و بهنگام لب به سخن میگشود و لب از گفتن فرو میبست.
همکار ۱۰ ساله زرینچنگ درباره ویژگیهای حرفه او اظهار کرد: سال ها فعالیت در رادیو و مدیریت خبرگزاری پارس(ایرنای فعلی) از او خبرنگار و روزنامهنگاری ماهر ساخته بود، اشراف او به ادبیات فارسی و عربی نیز باعث شده بود تا فصاحت بیان و قوت قلمش بر همگان اثبات شود.
ملک حسینی اضافه کرد: طبع شعر و دستی که به آرشه ویولن داشت و آشناییاش با عالم طبابت نیز از جمله ویژگیهایی بود که از او یک روزنامه نگار متفاوت میکرد.
به اعتقاد او چهار دهه فعالیت در مقام معاون سردبیر روزنامه خبر جنوب به عنوان قدیمیترین روزنامه پس از انقلاب در جنوب کشور نیز مسئولیتی آنچنان سنگین بود که شاید تنها از عهده او برمیآمد.
ملک حسینی ، در پایان با اندوهی که به خوبی در کلامش حس میشد، گفت: حالا اما از آن دایرهالمعارف سیار و مرد خوش پوش، خوش خلق و خوش بیان رسانه جز نام نیک و خاطراتی انبوه از خوبیها چیزی باقی نمانده و حسرتی که ای کاش قدرش را بیشتر می دانستیم و از خوان معرفتش بیشتر میآموختیم.
روزنامهنگاری وارسته، سرشار از عرفان ، هنر و ادبیات
نیکنام خشنودی پیشکسوت رسانهای استان و دبیر خبرگزاری جمهوری اسلامی درباره استاد زرین چنگ گفت: مرحوم زرین چنگ نمونه کاملی از انسان شریف و وارسته بود ، بیان شیوا و بکارگیری ادبیات وارسته و نزاکت کلام از ویژگی های این مرد مو سفید مطبوعات ما به شمار می رفت ، ادب خانوادگی مرحوم زرین چنگ مانع از آن بود که به تندی سخنی بر لب براند یا کسی را مورد عتاب و سرزنش قرار دهد.
شاید همین حس شاعری و پرداختن به شعر و ادب فارسی بود که از او شخصیتی وارسته میساخت، اشعار عرفانی زیادی را از مولانا و حافظ و دیگر شعرای بزرگ حفظ بود و در فرصت مناسب به خواندن اشعار می پرداخت؛ زرین چنگ را بیشتر ما به عنوان یک روزنامه نگار می شناسیم اما ابعاد مختلف زندگی او سرشار از عرفان ، هنر ، ادبیات ، شعر و موسیقی بود.
خشنودی ادامه داد: مرحوم زرین چنگ بسیار حافظ و سعدی را دوست داشت ، سعدی شیرازی را استاد مسلم سخن و شاعری اخلاق مدار می دانست و از این شاعر گرانمایه شیرازی الهام می گرفت که توانست با اندوختههای حکیمانه و واژه های نغز و دلنشین بنای استوار زبان فارسی را مستحکم سازد و با سرودن شعرهای ناب و خلق شاهکارهایی همچون گلستان و بوستان خدمتی ارزنده به ادب و فرهنگ این مرز و بوم کند.
این همکار رسانهای دیرینه زرین چنگ درباره ویژگیهای شخصیتی او گفت: به هیچ وجه و عنوان حاضر نمیشد برای کسی اسباب زحمت شود.
وی درباره زندگی حرفهای بلند مدت زرین چنگ هم گفت: زرین چنگ نمونه کاملی از یک روزنامه نگار با دغدغه اجتماعی و مردمی بود ، برای او هر نشانهای از استمرار روزنامه و روزنامهنگاری در ایران نشانی از تلاش، گرانجانی و امید داشت و این نشانه حیات را به دستاندرکاران، خبرنگاران و روزنامهنگاران، نویسندگان و خوانندگان منتقل میکرد.
خشنودی اضافه کرد: فعالیت مطبوعاتی مرحوم زرین چنگ با جان مایه امید گره خورده بود و می کوشید تا امید را در لابلای واژه ها به جامعه و نسل جوان تزریق کند، او میدان را برای دیدن اهمیت مبانی و الزامات روزنامهنگاری اجتماعی باز کرد و در این راه سعی بسیار نمود.
برای استاد زرین چنگ، که در رسانههای فارس هم شخصیت داشت و هم اخلاقمدار بود
حمیدرضا خلیقی خبرنگار و ورزشی نویس ایرنا نیز معتقد است که محمدتقی زرین چنگ در میان رسانههای فارس هم شخصیت داشت و هم اخلاقمدار بود.
او که آغاز فعالیتش با روزهای پایانی فعالیت زرین چنگ در ایرنا همزمان بوده، گفت: بیش از ۳۰ سال پیش وقتی به عنوان خبرنگار ایرنا در شیراز مشغول به کار شدم ؛ درست استاد روزهای بازنشستگی را تازه شروع کرده و کارهای اداری آن را انجام میداد، همان زمان هم همکاران از حسن اخلاق او تعریف و تمجید میکردند.
خلیقی ادامه داد: او فردی که در خدمت مردم، اطلاع رسانی میکرد و همه از او به نیکی یاد میکردند؛ زرین چنگ رسالت خود را حفظ کرد و برای همین هم ماندگار شد.
خلیقی اضافه کرد: خصوصیت دیگری که استاد داشت اینکه همیشه به دنبال رفع و رجوع کارهای مردم بود و هر جا مشکلی پیش میآمد زرین چنگ به عنوان یک سفیر میانجیگری میکرد و دست بسیاری را می گرفت. او با حسرت آخرین خاطره خود از همکار دیرینهاش را نقل کرد و گفت: آخرین باری که استاد را دیدم شب یلدای سال ۱۴۰۱ بود برای انجام کاری خدمتشان رسیدم؛ خانم دزفولی، همکارم خبلی مشتاق بود که او را ملاقات کند و میگفت همه خبرنگاران از اخلاق و رفتار خوب او سخن میگویند و برای همین هم مشتاق شده با او دیدار کند، او را معرفی کردم، استاد تشکر کرد و چند کلامی در جلو منزل با همکارم صحبت کرد؛ با او خداحافظی کردیم اما نمی دانستیم که دیگر او را نخواهیم دید.
این خبرنگار پیشکسوت ایرنا بیان کرد: زرین چنگ تا روزهای پایانی عمر همچنان استوار بود و همان روحیه خوب و لبخند همیشگی را بر لب داشت.
او سخنان خود درباره پیر مطبوعات فارس را اینگونه پایان داد: زرین چنگ مردی برای تمام نسلها و ماندگار در تاریخ رسانههای فارس است.
زرین چنگ ادب را در جامعه رسانهای فارس ترویج کرد
فرزاد وثوقی روزنامهنگار و نایب رئیس هشتمین دوره خانه مطبوعات فارس که در دورههای سوم و چهارم این خانه با زرینچنگ خمکاری کرده، درباره او به خبرنگار ایرنا گفت: نوع منش، صحبت، برنامه ریزی و تدبیری که برای خانه مطبوعات داشت زبازد بود، اگر در مراسمی سخنران بود چنان با درایت صحبت میکرد که همه را جذب میکرد.
وثوقی که هشت سال همکاری نزدیکی با زرین چنگ داشته معتقد است که او شخصیتی سخاوتمند داشت و ادب را در رسانه فارس ترویج کرد.
او ادامه داد: نحوه سخنگویی، دانش و معرفت زرینچنگ در مواجهه با اهالی رسانه به گونهای بود که ناخودآگاه طرف مقابل خود را در مقام شاگردی میدید.
این روزنامه نگار فارس اظهار کرد: زرین چنگ بدون اینکه کلاس و موسسه آموزشی خبرنگاری و روزنامه نگاری داشته باشد با نحوه برخورد خود از نظر حرفه، صنف، مسائل مالی و ادب به بسیاری از همکاران رسانهای خود جنبه شاگردی بخشیده است.
او افزود: من احترام به پیشکسوتها را از زرین چنگ و زرین چنگها یاد گرفتم.
نایب رئیس خانه مطبوعات فارس در پایان یک گلایه نیز ز مسئولان فرهنگی استان کرد که آنطور که باید به فکر بزرگان و اندیشمندان و چهرههای فرهنگی استان در زمان حیاتشان نبودهاند و باید از میان ما بروند تا بیدار شویم.
شامگاه جمعه ۱۰ شهریور ماه بود خبر درگذشت محمدتقی زرین چنگ از ایرنا و برخی دیگر رسانهها مخابره شد و اهالی رسانه را در سوگ و اندوه این پیر مطبوعات فروبرد؛ در ۲ روز گذشته بارها از زبان اهل قلم فارس با اندوه گفته شده "از شمار دو چشم یک تن کم، وز شمار خرد هزاران بیش" ...
نظر شما