به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در خصوص دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم و تامین منافع اقتصادی کشور، اظهارداشت: طبیعتا دستگاه دیپلماسی در راستای ماموریتهای محوله به دنبال توسعه روابط خارجی کشور با کسانی است که خواهان ارتباطات با ما در قالب احترام متقابل هستند.
وی گفت: وزارت خارجه مسئول تنظیم و اجرای سیاست خارجی است و در دولت سیزدهم قرار بر این شد که بخش قابل توجهی از ظرفیت دستگاه دیپلماسی در اختیار توسعه مناسبات تجارت خارجی قرار بگیرد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما در این مدت شاهد ارتقای بیش از پیش جایگاه منطقهای و بینالمللی ایران هستیم.
کنعانی بیان کرد: در حوزه ارتباط با همسایگان شاهد توسعه ملموسی هستیم که نشان از تلاش گسترده ای است که صورت گرفته است. برخی از توسعه مناسبات تجاری ما ناظر بر عضویت ایران در سازمانهای بین المللی و منطقهای از جمله بریکس است.
وی بیان داشت: برخی دیگر از نتایج بدست آمده ناظر بر امضای اسناد همکاریهای جامع همکاریهای دو جانبه با کشورهای دوست بوده است و مجموعه این عوامل بی تردید دستاوردهای خوبی را در خصوص افزایش حجم تبادلات تجارت خارجی ایران به دنبال داشته است.
توضیحات سخنگوی وزارت خارجه در خصوص «سند سپتامبر»
در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر صحبتهای اخیر وزیر امور خارجه در خصوص «سند سپتامبر میان ابران و آمریکا»، اظهارداشت: سند سپتامبر سند جدیدی نیست و همان روند مذاکرات ایران و چهار بعلاوه یک بوده است.
وی افزود: آخرین مذاکرات برجامی ایران و طرفهای باقیمانده در آن در سپتامبر ۲۰۲۲ آماده جمع بندی و بازگشت همه طرفها به توافق برجام بود، اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی آن با یک محاسبه غلط و با نگاهی به اغتشاشات داخلی ایران و سرمایه گذاری روی آن از یک طرف و از طرفی با در نظر داشتن تحولات اوکراین به فرصت سوزی پرداختند که نتیجه آن سر باز زدن آنها از نهایی کردن روند مذاکرات بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: آنها بار دیگر نشان دادند که از اراده حقیقی لازم برای بازگشت طرفها به برجام و انجام تعهداتی که دارند برخوردار نیستند.
کنعانی تاکید کرد: توضیحات آقای وزیر در این خصوص کاملآ شفاف بوده و ابهامی در متن آن وجود ندارد.
خدمات کنسولی برای همه ایرانیان خارج از کشور
کنعانی در خصوص ایرانیان خارج از کشور اظهارداشت: موضوع حمایت از ایرانیان خارج از کشور، تسهیل ورود آنها و افزایش خدمات کنسولی در این دولت به طور خاص محل توجه دستگاه دیپلماسی بوده است.
وی افزود: در یکی از چارچوبهای اساسی که ناظر بر ایجاد بستر قانونی بود موضوع لایحه افزایش خدمات به ایرانیان خارج از کشور با همت دولت و همکاری سایر قوا و دستگاههای دیگر است که این لایحه تنظیم شده و منتظر تصویب نهایی در مجلس شواری اسلامی است. امیدواریم با تصویب این لایحه زمینه افزایش خدمات به این افراد بیش از پیش مهیا شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: باتوجه به اینکه بعضا نگرانیهایی از ورود به ایران وجود داشته است، سامانه کنسولی برای آنها تعریف شده و با کمک دستگاههای ذیربط، ایرانیان خارج از کشور میتوانند سوالات خود را مطرح کرده و پاسخ دریافت کنند.
وی ادامه داد: در خصوص مشمولان خدمت سربازی که خارج از کشور هستند مقرر شد که تلاش بیشتری انجام شود و زمینه سفر آنها به ایران فراهم شده است.
کنعانی بیان کرد: در خصوص صدور کارت ملی برای ایرانیان خارج از کشور، سامانه صدور هوشمند کارت ملی را ایجاد کردیم که ایرانیان خارج از کشور میتوانند از این موضوع استفاده کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: خدمات رسانی به ایرانیان خارج از کشور بدون هیچ گونه ملاحظات سیاسی انجام میشود و حتی ایرانیانی که با نگاه های متقاوت نسبت به جمهوری اسلامی ایران یا دارای سوابق مجرمانهای هستند، بارها گفتیم که خدمات کنسولی برای این افراد هم دارای هیچ محدودیتی نیست و دستگاههای کنسولی ایران موظف هستند هرگونه خدمات کنسولی را برای همه ایرانیان خارج از کشور انجام دهند.
معطل مذاکرات برجامی نیستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادعای رسانههای غربی در خصوص فروش نفت و مناسبات تجاری ایران، بیان کرد: اظهارات رسانهای ممکن است با اهدافی مطرح شود. ایران بارها اعلام کرده علاوه بر پایبندی به مسیر دیپلماتیک معطل مذاکرات برجامی هم باقی نمیماند و بی اثر کردن تحریمها را با جدیت دنبال خواهد کرد و منتظر برجام یا نگاه دولت آمریکا در ارتباط با روابط تجاری ایران با کشورهای دیگر نمیماند.
وی ادامه داد: ما نسبت به احقاق حقوق ملت ایران از تمامی روشهای قانونی استفاده میکنیم. ایران در روند مناسبات خودش از ظرفیتهای موجود استفاده کرده و دولتهای زیادی به دنبال ارتقاء همکاریها هستند.
کنعانی بیان کرد: ما توانستیم به رغم تحریمها هم نفت خود را صادر کنیم و هم جایگاه خودمان را حفظ کنیم. تحریمهای ظالمانه بیتردید محدودیتهایی برای ایران و شرکا ایجاد کرده اما ایران نشان داد به تحریمها محدود نخواهند ماند.
موضع ایران در خصوص روابط با ترکیه و سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص دیدارهای وزیر امور خارجه با همتایان سوری و ترکی خود در روزهای اخیر، تصریح کرد: موضع ایران در ارتباط با مناسبات دو کشور کاملا روشن است و دیروز هم به طور کامل دیدگاه ایران توسط وزیر بیان شد. بخشی از موضوعات ما با کشور سوریه و ترکیه در ارتباط با موضوعات دوجانبه است.
وی ادامه داد: ایران امیدوار است در چارچوب تلاشهای جاری و مبتنی بر ضرورت اصلاح روابط میان دو کشور، این تلاشها به نتیجه لازم منتهی بشود.
دولت عراق به تعهدات خود در توافقنامه امنیتی عمل کند
کنعانی در خصوص توافقنامه امنیتی ایران و عراق اظهارداشت: جزئیات توافق روشن است و دولت عراق و مسئولین اقلیم شمال آن کشور به انجام مفاد این توافق متعهد هستند و انتظار داریم در زمان مشخص دولت عراق به تعهدات خود جامه عمل بپوشاند و ما شاهد اجرای کامل این توافق از سوی دولت عراق باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اختلافات میان سوریه و ترکیه و روند عادی سازی ورابط دو طرف، اظهارداشت: این موضوع مرتبط با ترکیه و سوریه است و ایران بهعنوان یک طرف ثالث برای عادی سازی روابط دو طرف تلاش میکند. طبیعی است که دو کشور اختلافاتی دارند، اما آنچه برای ما مهم است اینکه تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه باید مورد اهتمام طرفها باشد.
وی ادامه داد: در خصوص تهدیدات امنیتی مرزهای مشترک اختلافاتی میان ترکیه و سوریه وجود دارد. ایران به عنوان کشوری که با هر دو طرف روابط خوبی دارد تلاش میکند که به حل و فصل این اختلافات کمک کند و البته در فرمت چهارجانبه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه هم تلاشها ادامه دارد.
کنعانی مجمع عمومی سازمان ملل اظهارداشت: وزیر امور خارجه ایران در این نشست شرکت خواهد کرد و اصل عمومی دایر بر مشارکت ایران در سطح عالی رئیس جمهور بوده و این موضوع اطلاع رسانی خواهد شد. حضور در نشستهای بین المللی مجمع عمومی سازمان ملل برای ما مهم بوده و هست.
وی افزود: استفاده از فرصت مجمع در جهت مشورت و گفتوگوها با دوستان، کشورهای همسو و کسانی که دارای منافع مشترک هستند یک اصل برای ما هست و ایران با جدیت در این نشست حضور پیدا خواهد کرد و با نزدیک شدن به زمان آن نیز اطلاع رسانی بیشتری صورت می پذیرد.
توسعه روابط ایران با کشورهای منطقه
کنعانی در خصوص اجلاس سه جانبه ایران، عربستان و ترکیه افزود: روابط ما با کشورهای منطقه هم در قالب روابط دوجانبه به سمت توسعه میرود و هم اینکه ما به دنبال ایجاد چارجوبهای دو و چند جانبه هستیم. ابتکارات مختلفی در این راستا مطرح است و ایران هم متناسب با شرایط منطقهای و با نگاهی که کشورهای دوست دارد ابتکاراتی را مطرح میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ایران، ترکیه و عربستان سه کشور مهم منطقهای و اسلامی هستند که ظرفیتهای اثرگذاری هم در جهان اسلام دارند و امکان حضور این سه کشور در چارچوب سه جانبه است.
وی گفت: این ایدهها در ملاقات منطقهای مطرح میشود و امیدواریم که بتوان از ظرفیت این فرمتها برای حل و فصل مشکلات منطقهای استفاده شود و ثمرات مفید آن را شاهد باشیم هرچند نیازمند گذر زمان است.
کنعانی در خصوص سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به لبنان و سوریه اظهارداشت: لبنان کشوری اثرگذار در منطقه به حساب می آید، ولی متاسفانه شاهد نوعی انسداد سیاسی هستیم و مشورت ها با طرف های مختلف سیاسی هم برای فهم بهتر مسؤلان و هم به منظور کمک برای حل و فصل موضوعات لبنان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: تشکیل سریع دولت و رفع انسدادهای سیاسی در لبنان حائز اهمیت است و در این راستا مشورتها و گفتوگوهای خوبی صورت گرفت.
وی گفت: در خصوص رسیدن به تفاهم هم، طرفهای مختلف لبنانی در حال گفتگو هستند و امیدواریم که در بازه زمانی کوتاهی شاهد حل و فصل موضوعات لبنان باشیم.
کنعانی ادامه داد: مساله تعیین دولت و رئیس جمهور آن کشور متعلق به مردم لبنان است و ارتباطی با هیچ طرف خارجی هم ندارد، اما کمک به حل و فصل موضوعات و تسهیل شرایط آن میتواند امر مثمر ثمری باشد.
مذاکرات محرمانه بخشی از ذات دیپلماسی است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برخی گمانهزنیها در قبال مذاکرات محرمانه با کشورهای همسایه بیان کرد: مذاکرات محرمانه بخشی از ذات دیپلماسی است. طبیعتا در ارتباط با برخی از کشورها در منطقه ما موضوعاتی را در چهارچوبهای تعریف شده در حال پیگیری هستیم و نتایج را اعلام خواهیم کرد، این یک امر طبیعی است.
کنعانی درخصوص تحولات بحرین هم تصریح کرد: واقعیت امر این است که این اخبار را از منابع مختلف دریافت کردیم. ما نسبت به شرایط زندانیان بحرینی و اعتصاب غذای آنان نگران هستیم و خواستار اقدام سریع دولت بحرین و رسیدگی به خواستههای آنان هستیم.
وی ادامه داد: فشارها بر زندانیان به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. این فشارها برخلاف موازین انسانی و حقوق بشری است. ادامه این شرایط و اعتصاب غذای زندانیان نگران کننده است. ما امیدواریم که دولت بحرین پاسخ دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان خاطرنشان کرد: در این زمینه ما خواهان پایان وضعیت کنونی هستیم و نیازمند برخورد حکیمانه و انسانی هستیم و اینکه با فراهم کردن شرایط مناسب، به وضعیت زندانیان رسیدگی شود.
نظر شما