به گزارش روز شنبه ایرنا از الجزیره،گروه ۲۰ در بخشی از بیانیه پایانی اجلاس ۲۰۲۳ در دهلی نو بدون نام بردن از روسیه، با انتقاد تلویحی از اقدامات روسیه در جنگ اوکراین، هر گونه جا به جایی در مرزهای رسمی اوکراین را نادرست دانستند و «استفاده از زور» در اوکراین را محکوم می کند.
در این سند با اشاره به «جنگ در اوکراین» آمده است که «همه کشورها» باید «از تهدید یا استفاده از زور برای دستیابی به خاک یا تصرف سرزمین یا هر اقدام علیه تمامیت ارضی و حاکمیت یا استقلال سیاسی هر کشور دیگری خودداری کنند.»
در این بیانیه هیچ اشاره صریحی به آغاز جنگ توسط روسیه وجود ندارد، برخلاف بیانیه گروه ۲۰ در بالی در سال گذشته که با اشاره به قطعنامه سازمان ملل علیه روسیه، جنگ روسیه و اوکراین را تجاوز فدراسیون روسیه علیه اوکراین نامید و به شدت آن را محکوم کرد.
«هاری سشاسایی»، یکی از اعضای اندیشکده بنیاد تحقیقات آبزرور در دهلی، به الجزیره گفت: نکته مهم دیگری که در بیانیه سران بیان شده این است: گروه ۲۰، «جایگاهی برای حل مسائل ژئوپلیتیکی و امنیتی نیست، این ائتلاف در درجه اول یک پلتفرم اقتصادی است. این کار آوردههای ژئوپلیتیکی را که دهلی تاکنون به این گروه داده، کمرنگ می کند، اگر این تنها بستر برای همکاری های اقتصادی بین المللی است، باید این اجلاس را بر اساس نتایج اقتصادی آن قضاوت کنیم.
وی افزود: این بیانیه نسبت به بیانیه قبلی رهبران گروه ۲۰ در بالی اندونزی، نگرش بسیار بی طرفانه تری نسبت به اوکراین داشته است. در بیانیه دهلی هیچ اشاره ای به روسیه در زمینه جنگ نشده است، فقط در یک نکته کوچک در مورد ابتکار دریای سیاه، که بیشتر به عنوان معامله غلات شناخته می شود، به روسیه اشاره شده است.
در بیانیه سران گروه ۲۰ آمده است: ما تروریسم را در تمام اشکال آن محکوم می کنیم و در تلاش برای رسیدگی به اثرات نامطلوب جنگ بر اقتصاد جهانی متحد خواهیم شد، ما از همه ابتکارات سازنده مرتبط که از صلح جامع، عادلانه و بادوام در اوکراین حمایت می کند، استقبال خواهیم کرد.
به گزارش ایرنا، بخش هایی از بیانیه پایانی نشست گروه ۲۰ در حالی منتشر شده است که تا ساعات قبل، اختلاف نظرهایی برای متن نهایی آن وجود داشت و متن نهایی که مورد تایید سران کشورها باشد هنوز منتشر نشده است. ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در این نشست حضور ندارد و وزیر امور خارجه این کشور نمایندگی روسیه را بر عهده گرفته است.
گروه بیست (جی۲۰) یک ائتلاف قدرتمند به منظور همکاری های اقتصادی بین المللی است. این گروه نقش مهمی در شکلدهی، تقویت ساختار و تصمیمگیری جهانی در تمام مسائل مهم اقتصادی بینالمللی ایفا میکند. این ائتلاف در پی بحران اقتصادی و مالی جهانی در سال ۲۰۰۷ به سطح سران کشورها/دولت ها ارتقا یافت و در سال ۲۰۰۹ به عنوان «مجمع برتر همکاری های اقتصادی بین المللی» معرفی شد.
اتحادیه اروپا، آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، انگلستان و ایالات متحده آمریکا ۲۰ عضو گروه ۲۰ هستند که در بین ۲۰ اقتصاد برتر جهان قرار دارند.
اجلاس سران گروه ۲۰ هر سال با یک ریاست دوره ای برگزار می شود. گروه ۲۰ در ابتدا بیشتر بر مسائل کلان اقتصادی متمرکز بود، اما از آن زمان به بعد دستور کار خود را به تجارت، توسعه پایدار، بهداشت، کشاورزی، انرژی، محیط زیست، تغییرات آب و هوا و مبارزه با فساد گسترش داد.
رییس دورهای گروه ۲۰ مسئول گردآوری دستور کار گروه ۲۰ با مشورت سایر اعضا و در پاسخ به تحولات اقتصاد جهانی است، هند از ۱ دسامبر ۲۰۲۲ تا ۳۰ نوامبر ۲۰۲۳ ریاست گروه ۲۰ را بر عهده دارد.
نظر شما