۸ مهر ۱۴۰۲، ۱۰:۳۴
کد خبرنگار: 832
کد خبر: 85240904
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

خبرگزاری‌های دولتی؛ اولویت سیاست‌های رسانه‌ای کرملین

۸ مهر ۱۴۰۲، ۱۰:۳۴
کد خبر: 85240904
خسرو حسینی ، رئیس پیشین دفتر ایرنا در مسکو
خبرگزاری‌های دولتی؛ اولویت سیاست‌های رسانه‌ای کرملین

تهران- ایرنا- خبرگزاری‌های دولتی در روسیه ویترین رسانه‌ای این کشور هستند و به همین دلیل کرملین توجه خاصی به توسعه آنها در ابعاد مختلف رسانه‌ای دارد.

به گزارش ایرنا، این خبرگزاری‌ها باتوجه به امکانات گسترده و سطح دسترسی به مقام های روسیه از سایر رسانه های این کشور کاملا متفاوت هستند و جایگاه ویژه آنها در عرصه اطلاع رسانی روسیه کاملا مشهود و ملموس است.
روسیه دو خبرگزاری دولتی شامل خبرگزاری تاس و خبرگزاری بین المللی روسیا سیودنیا دارد که هر دو از حمایت کامل دولت برخوردارند.

توجه خاص دولت روسیه به خبرگزاری های دولتی

دولت روسیه چه در سیاست‌گذاری رسانه ای داخلی و چه در عرصه بین المللی، جایگاه ویژه و اهمیت بسیار زیادی را برای خبرگزاری های دولتی این کشور قائل است بطوری که خبرگزاری های غیردولتی از این مزایا هیچ بهره ای نمی برند.

گفت و گوی مقامهای ارشد روسیه با خبرگزاری های دولتی

شیوه معمول رسانه ای در روسیه گفت و گوی مقام های ارشد دولتی با خبرگزاری های دولتی است؛ به عنوان مثال، مقامهای دولت روسیه اعم از مقام های کاخ کرملین به عنوان نمونه یوری اوشاکوف دستیار امور بین المللی رئیس جمهوری روسیه یا نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت روسیه و اعضای کابینه دولت این کشور موظف به گفت و گو با خبرگزاریهای تاس و ریانووستی یا اسپوتینک هستند.

دولت روسیه هر خبر مهمی را که از طرف وزارت خارجه این کشور یا سایر وزارتخانه ها و سازمان هایی همچون سازمان امنیت فدرال روسیه باشد، برای انتشار ابتدا در اختیار خبرگزاری های دولتی قرار می دهد.

خبرگزاری های دولتی روسیه به مقام های عالیرتبه این کشور دسترسی دارند و هر زمانی که لازم باشد با این مقام ها تماس گرفته و از آنها درباره موضوعات مختلف داخلی یا بین المللی اظهار نظر می پرسند و مقام ها نیز موظف به پاسخ دادن به سولات خبرنگاران دولتی هستند.

به این صورت تا کنون موردی پیش نیامده است که به فرض مثال به خبرگزاری غیردولتی اینترفاکس یا «روس بالت» یا «رگنوم» اطلاعات بسیار مهم داده شود و این رسانه ها از خبرگزاری های دولتی اخبار دست اول را گرفته و نقل قول می کنند.

همراهی خبرنگاران دولتی با رئیس جمهوری روسیه

خبرنگاران خبرگزاری های دولتی شامل تاس و روسیاسگودنیا و اسپوتنیک در همه سفرهای داخلی و خارجی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را همراهی می کنند و در واقع دیمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه مسئول هماهنگی با این رسانه ها است.

در نشست های مطبوعاتی رئیس جمهوری روسیه همانند سایر نشست های خبری مقام های ارشد روسیه همچون سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه نیز خبرگزاری های دولتی این کشور در سوال پرسیدن در اولویت قرار دارند و به آنها چنین فرصتی داده می شود.

خبرگزاری‌های دولتی؛ اولویت سیاست‌های رسانه‌ای کرملین

خبرگزاریهای دولتی همچنین از امکانات گسترده برای برگزاری نشست های خبری برخوردارند و مقام های عالیرتبه معمولا در این نشست ها شرکت می کنند.

خبرگزاری ریانووستی در این عرصه از امکانات بسیار گسترده ای برخوردار است و چندین سالن بزرگ برای برگزاری کنفرانس های مطبوعاتی در اختیار دارد.

در خارج از روسیه نیز خبرگزاری های دولتی روسیه (اسپوتنیک) از حمایت دولت این کشور برخوردارند و در موارد مختلف، وزارت امور خارجه این کشور این حمایت را به صورت عملی و با تلاش برای رفع مشکلات تحقق می بخشد.

این رویکرد در موارد مختلف در شرایطی که خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در کشورهای مختلف ازجمله انگلیس با مشکل برخورده است مشاهده می شود و دولت روسیه به حمایت از آن می پردازد.

به این ترتیب خبرگزاریهای دولتی روسیه در یک تعامل متقابل با دولت این کشور همواره از حمایت مادی و معنوی و رسانه ای برخوردار می شوند و دولت روسیه در عمل حمایت خود از این خبرگزاری ها و عزم برای حفظ و بقا و توسعه این رسانه ها را اثبات می کند.

تاریخچه تاسیس تاس

خبرگزاری دولتی تاس در سال ۱۹۰۲ در روسیه تاسیس شد. این خبرگزاری در ابتدا آژانس تلگرافی روسیه نام داشت و تنها مرکز خبرگزاری این کشور محسوب می شد.

خبرگزاری تاس با نام اختصاری TACC بزرگ‌ترین خبرگزاری روسیه و در کنار خبرگزاری های رویترز، آسوشیتدپرس و آژانس فرانس پرس یکی از بزرگ‌ترین خبرگزاری‌های دنیا محسوب می‌شود.

تاس که دفتر اصلی‌اش در مسکو است ۷۰ دفتر در روسیه و کشورهای مشترک‌المنافع و ۶۳ دفتر در ۶۰ کشور جهان دارد.

خبرگزاری‌های دولتی؛ اولویت سیاست‌های رسانه‌ای کرملین

بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی این خبرگزاری در سال ۱۹۹۲ به دستور بوریس یلتسین رئیس جمهوری فقید روسیه «اینفورمیشن تلگراف ایجنسی آو راشا» (Information Telegraph Agency of Russia) یا همان ایتار-تاس (ITAR_TAS) تغییر نام داد اما در سال ۲۰۱۴ همان نام ساده تاس را کسب کرد.

این خبرگزاری شریک رسانه‌ای بسیاری از کنفرانس‌ها، گردهمایی‌ها و نمایشگاه‌های مهم در روسیه و دنیاست. تاس اولین کنگره خبرگزاری‌های دنیا (NAWC) را در سال ۲۰۰۴ برگزار کرد.

به گفته سایت این خبرگزاری، بیش از ۵ هزار مشترک حقوقی در سراسر روسیه و دنیا محصولات تاس را دریافت می‌کنند. در بین این مشترکان، هزار سازمان رسانه جمعی، ۲۰۰ مرکز دیپلماتیک، ۲۵۰ شرکت تجاری و بانک و ۲۰۰ شرکت صنعتی، سازمان پژوهشی، آموزشی و کتابخانه به چشم می‌خورد.

خبرگزاری تاس دارای زیرمجموعه آموزشی به نام آکادمی نووستی است که برنامه های آموزشی برای آموزش خبرنگاران و مدیران خبری اجرا می کند.

این خبرگزاری روزانه نزدیک به دو هزار خبر و تفسیر و گزارش و بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ عکس و تصویر منتشر می کند و ماهانه حدود ۳۴ میلیون نفر مخاطب محصولات خبری آن را می خوانند.

خبرگزاری دولتی روسیا سیودنیا

گروه رسانه ای بین المللی روسیا سگودنیا (russia segodnya) بجای خبرگزاری ریانووستی تاسیس شده است و تاریخچه این مرکز رسانه ای به سال ۱۹۲۹ بازمی گردد که «رادیو کمینترن» اتحاد جماهیر شوروی آغاز بکار کرد و به چند زبان برای مخاطبان خارجی اخبار پخش می کرد.

در سال ۱۹۴۱ این رسانه به مرکز اطلاع رسانی شوروی یا به اختصار «سوواینفورم بورو» تغییر نام داد که اطلاعات مربوط به جبهه های جنگ در جنگ دوم جهانی را در اختیار خبرنگاران و روزنامه ها قرار می داد.

مرکز اطلاع رسانی شوروی همچنین گزارش های منظم از فعالیت پارتیزان ها علیه نیروهای آلمان نازی منتشر می کرد.
ک
خبرگزاری‌های دولتی؛ اولویت سیاست‌های رسانه‌ای کرملین

نام سوواینفورم بورو در سال ۱۹۶۱ به آژانس خبر «نووستی» تغییر یافت و در ۱۲۰ کشور جهان دفاتر نمایندگی گشود و ۶۰ روزنامه و مجله به همراه تصاویر به ۴۵ زبان هم منتشر می کرد.

در سال ۱۹۹۱ پس از فروپاشی شوروی، آژانس خبری نووستی به ریانووستی تبدیل شد که در سراسر روسیه و ده ها کشور جهان دفاتر نمایندگی و خبرنگاران داشت.

روز ۹ ماه دسامبر (۱۸ آذر) سال ۲۰۱۳ به دستور ولادیمیر پوتین، خبرگزاری ریانووستی و رادیو صدای روسیه در یک گروه گرد آمده و گروه رسانه ای بین المللی روسیا سگودنیا نام گرفت.

این گروه رسانه ای به این صورت فعالیت می کند که نمایندگی آن را در خارج از کشور خبرگزاری اسپوتنیک برعهده و در کشورهای مختلف دفاتر نمایندگی و خبرنگار دارد و در داخل روسیه هم خبرگزاری ریانووستی، نماینده آن است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha