اسدالله حاتمی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با افزایش تعداد دامها همراه با برداشتهای ناصحیح از منابع آبی و نیز خشکسالیهای اخیر از یکسو و سیاستهای ناهمسو و بعضا مخرب در منطقه به تدریج شرایط تالاب رو به وخامت رفته و ادامه این روند میتواند سرنوشت ناگوار و تبعات سهمگین را به همراه داشته باشد.
وی گفت: این آموزشها شامل حوله بافی و عروسک سازی سنتی بوده که در روستاهای شیرشتر، شهرک سهل آباد و روستای کجی ارایه شده و به توانمندسازی جوامع محلی به ویژه زنان در راستای معیشت پایدار، کاهش فشار برداشت از پوشش گیاهی مراتع و منابع آبی تالاب کمک میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: به منظور تغییر مسیر به سوی بهرهبرداری خردمندانه از تالاب کجی نمکزار و کاهش معضلات این حوزه، طرح "تدوین و اجرای برنامه عملیاتی ظرفیت سازی، مشارکت و آگاهیرسانی (CEPA) در پناهگاه حیات وحش و تالاب کجی نهبندان" توسط این اداره کل در پاییز ۱۳۹۷ تعریف شد.
وی بیان کرد: یکی از اهداف راهبردی تدوین برنامه ظرفیت سازی، آموزش، مشارکت و آگاهی رسانی (CEPA) در تالاب کجی، توانمندسازی جوامع محلی به منظور ایجاد و توسعه ظرفیتهای گردشگری و مشاغل جایگزین همسو با اهداف حفاظتی برنامه است.
حاتمی گفت: در راستای تحقق این هدف، سال گذشته دورههای آموزشی پخل بافی در روستای فیروزآباد و پرورش قارچ در ۲ روستای چاهدراز و سهل آباد از روستاهای حاشیه تالاب کجی نمکزار نهبندان برای جوامع محلی برگزار شد.
وی عنوان کرد: شهریور امسال نیز در راستای اجرای برنامه CEPA در تالاب کجی نمکزار نهبندان و به منظور توانمندسازی جوامع محلی روستاهای حاشیه تالاب در قالب ۲ قرارداد جداگانه، دوره آموزشی حوله بافی در روستاهای شیر شتر و شهرک سهل آباد و دوره آموزشی عروسک سازی سنتی در روستای کجی برگزار شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی یادآور شد: همچنین هشت دستگاه دار حوله بافی و تجهیزات مورد نیاز برای آموزش و بهره برداری کارآموزان در دوره خریداری و در اختیار روستاهای مذکور قرار داده شد.
وی با اشاره به حضور ۵۰ بانوی روستایی حاشیه تالاب در این دورههای آموزشی گفت: با اجرای این طرح به دنبال افزایش دانش، نگرش و رفتار افراد نسبت به تالابها هستیم تا میزان مشارکت آنان در حفاظت از اکوسیستمهای تالابی افزایش یابد.
حاتمی افزود: منطقه کجی نمکزار نهبندان واقع در حوضه آبریز شرق از سال ۱۳۸۶ به عنوان منطقه شکار ممنوع و سرانجام از سال ۱۳۸۹ به عنوان پناهگاه حیات وحش کجی نمکزار نهبندان معرفی شد.
وی اظهار کرد: محدوده تالابی پناهگاه به استناد مصوبات هیات وزیران از سال ۱۳۹۷ در فهرست تالابهای ملی کشور قرار گرفته که وسعت پناهگاه آن ۲۲ هزار و ۲۱۹ هکتار و وسعت عرصه تالابی ۷۰۰ هکتار است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: تالاب کجی نمکزار نهبندان یکی از زیستگاههای منحصر به فرد در جنوب استان خراسان جنوبی محسوب میشود که منبع تامین آب این تالاب عمدتا روان آبهای سطحی و جریانات زیرسطحی است.
وی افزود: از آنجا که تالاب در فصلهای پاییز و زمستان دارای آب است، به محل امنی برای پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و زمستان گذران تبدیل شده و همه ساله پذیرای حدود پنج هزار پرنده مهاجر و بعضا کمیاب کشور است.
حاتمی با اشاره به اینکه پوشش گیاهی حاشیه تالاب مکان مناسبی برای آشیانهسازی و تخمگذاری این پرندگان محسوب میشود اظهار کرد: وجود یک لکه آبی در دل کویر همراه با پوشش گیاهی در کنار مهاجرپذیری چندین هزار پرنده در فصول آبگیر، تالاب کجی نمکزار را به یک منطقه ارزشمند در سطح ملی به ویژه برای مردم داخل استان تبدیل کرده است.
وی گفت: ساکنان مجاور این تالاب اغلب دامدار بوده و از این تالاب به عنوان چراگاه و آبشخور دام استفاده میکنند.
نظر شما