برندگان جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۳ معرفی شدند

تهران - ایرنا - جایزه نوبل در بخش فیزیک، امسال به «پیر آگوستینی» از آمریکا، «فرنک کراوس» از آلمان و «آنه لوهیلیه» از سوئد به طور مشترک اهدا شد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، «نوبل»، جایزه معتبر جهانی هر ساله در اکتبر در رشته‌های فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح به افرادی تعلق می‌گیرد که بیشترین خدمات را به مردم جهان ارائه کرده باشند.

امسال جایزه نوبل در بخش فیزیک به سه دانشمند این حوزه پیر آگوستینی، فرنک کراوس و آنه لوهیلیه به طور مشترک اهدا شد.

برندگان جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۳ معرفی شدند

سه برنده جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۳ به دلیل آزمایش‌هایی شناخته می شوند که ابزارهای جدیدی را برای کاوش در دنیای الکترون‌های درون اتم‌ها و مولکول‌ها به بشریت داده است. پیر آگوستینی، فرنک کراوس و آنه لوهیلیه راهی برای ایجاد پالس‌های بسیار کوتاه نور نشان داده‌اند که می‌تواند برای اندازه‌گیری فرآیندهای سریعی که در آن الکترون‌ها حرکت می‌کنند یا انرژی را تغییر می‌دهند، استفاده شود.

نوبل

۲۷ نوامبر ۱۸۹۵، آلفرد نوبل آخرین وصیت نامه خود را امضا کرد و بیشترین سهم از دارایی خود را به مجموعه‌ای از جوایز با عنوان «جوایز نوبل» اعطا کرد. همانطور که در وصیت‌نامه نوبل توضیح داده شد، یک بخش از این جوایز به «کسی که مهمترین کشف را در حوزه فیزیولوژی یا پزشکی انجام داده باشد» اختصاص داده شده است.

کدام جایزه، چه روزی اعطا می‌شود؟

بر اساس گزارش‌های پایگاه اطلاع رسانی بنیاد نوبل، برنده یا برندگان جوایز نوبل سال ۲۰۲۳ در رشته‌های مختلف از دوم تا نهم اکتبر (۱۰ تا ۱۷ مهر) اعلام و این مراسم به شکل زنده نیز از شبکه‌های مجازی متعلق به بنیاد نوبل و پایگاه اطلاع‌رسانی این بنیاد پخش می شود.

اولین جایزه نوبل مطابق معمول جایزه رشته فیزیولوژی یا پزشکی است که برنده یا برندگان آن روز دوشنبه، دوم اکتبر (۱۰ مهر) ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی (۱۳ به وقت تهران) و در محل مجمع نوبل در مؤسسه کارولینسکا (The Nobel Assembly at Karolinska Institutet) نهادی از مؤسسه کارولینسکا که در اهدای جایزه نوبل در رشته پزشکی یا فیزیولوژی مشارکت دارد)، اعلام می‌شود.

جایزه بعدی، جایزه فیزیک است که برنده آن روز سه شنبه، سوم اکتبر (۱۱ مهر) ساعت ۱۱ و ۴۵ دقیقه به وقت محلی (۱۳ و ۱۵ به وقت تهران) در محل آکادمی سلطنتی علوم سوئد و برنده یا برندگان جایزه شیمی نیز روز چهارشنبه، چهارم اکتبر (۱۲ مهر) ساعت ۱۱:۴۵ دقیقه در محل آکادمی سلطنتی علوم سوئد اعلام می شود.

اما برنده یا برندگان جایزه ادبیات به عنوان جایزه معتبر در عرصه ادبیات جهانی، پنجشنبه، پنجم اکتبر (۱۳ مهر) ساعت ۱۳ به وقت محلی (۱۴ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) و در محل آکادمی ادبیات سوئد معرفی می‌شود. برنده جایزه صلح (که می‌تواند فرد یا یک نهاد باشد) نیز روز جمعه، ششم اکتبر (۱۴ مهر) ساعت ۱۱ به وقت محلی (۱۲ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) در محل موسسه نروژی نوبل در شهر اسلو نروژ اعلام می‌شود.

جایزه نوبل اقتصاد هم که به نام جایزه بانک مرکزی سوئد در اقتصاد مشهور است و از ۱۹۶۸ آغاز به کار کرد، روز دوشنبه، نهم اکتبر ( ۱۷ مهر) ساعت ۱۱:۴۵ به وقت محلی (۱۲ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) برنده یا برگزیدگان خود را در محل آکادمی سلطنتی سوئد معرفی می کند.

جوایز نوبلیست‌ها

برندگان جایزه نوبل، لوح طلا با تصویری از چهره نوبل و دیپلم افتخار و مبلغ نقدی دریافت می‌کنند که میزان آن بستگی به درآمد بنیاد نوبل ناشی از موقوفات وی دارد و معمولا از ۹ تا ۱۱ میلیون کرون سوئد (حدود یک میلیون دلار آمریکا) متغیر است. اما این جایزه در سال جاری بیشتر از سال‌ قبل خواهد بود و هر برنده جایزه نوبل ۱۱ میلیون کرون سوئد دریافت خواهد کرد. مراسم اهدای جوایز نوبل نیز ۱۰ دسامبر ۲۰۲۳ (۱۹ آذر) یعنی روز درگذشت آلفرد نوبل در محل سالن کنسرت استکهلم و طی یک مراسم رسمی برگزار می‌شود.

چه کسی می‌تواند نامزد دریافت جایزه نوبل را معرفی کند؟

هزاران نفر در سراسر جهان واجد شرایط ارسال نامزدی برای جوایز نوبل هستند؛ از جمله استادان دانشگاه‌ها، قانونگذاران، برندگان قبلی جایزه نوبل و خود اعضای کمیته. اگرچه اسامی نامزدها به مدت ۵۰ سال مخفی نگه داشته می‌شود، کسانی که این اسامی را پیشنهاد می‌کنند، گاهی اوقات پیشنهادات خود را به‌ ویژه برای جایزه صلح نوبل به صورت علنی اعلام می‌کنند.

اعطای جایزه نوبل به مردگان!

از سال ۱۹۷۴، اساسنامه بنیاد نوبل تصریح می‌کند که جایزه نوبل نمی‌تواند پس از مرگ اعطا شود، مگر اینکه مرگ پس از اعلام جایزه نوبل اتفاق افتاده باشد. قبل از سال ۱۹۷۴، جایزه نوبل تنها دو بار پس از مرگ افراد به آن‌ها اعطا شده بود: به داگ هامارشولد (جایزه صلح نوبل ۱۹۶۱) و اریک اکسل کارلفلد (جایزه نوبل ادبیات ۱۹۳۱).

چه کسانی مجبور به رد جایزه نوبل شدند؟

دو برنده جایزه نوبل در شیمی توسط مقامات مجبور به رد جایزه نوبل شدند. آدولف هیتلر سه برنده آلمانی جایزه نوبل را از دریافت جایزه نوبل منع کرد. دو نفر از آنها جایزه نوبل شیمی را دریافت کردند، ریچارد کوهن در سال ۱۹۳۸ و آدولف بوتناندت در سال ۱۹۳۹. نفر سوم، گرهارد دوماگ، جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی را دریافت کرد. در سال ۱۹۳۹ همه آنها توانستند دیپلم و مدال نوبل را دریافت کنند، اما نه مبلغ جایزه را.

دست فروید هم به نوبل نرسید!

عصب شناس اتریشی و بنیانگذار روانکاوی زیگموند فروید (۱۸۵۶-۱۹۳۹) ۳۲ بار نامزد جایزه نوبل در فیزیولوژی یا پزشکی شد، اما هرگز این جایزه به او اعطا نشد. زیرا به نظر کمیته پزشکی جایزه نوبل، کارهای فروید هیچ ارزش علمی اثبات شده‌ای نداشتند.

در نهایت هم باید گفت: هیچ کس تا به حال بیش از یک بار جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی را دریافت نکرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha