کارگروه بازسازی ذخایرگونه در خطرانقراض «اِسبِله»در مرکز انصاری رشت تشکیل شد

رشت - ایرنا - رئیس مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی شهید انصاری رشت از تشکیل کارگروه بازسازی ذخایر گونه درخطر انقراض "اِسبِله" خبر داد و گفت: باتوجه به آنکه صیدماهی اسبله در منابع آبی استان نزدیک به صفراست، کارگروهی برای حفظ ذخایر آن تشکیل شده که با تامین مولدین، تکثیر این ماهی از اردیبهشت ماه سال آتی آغاز می‌شود.

دانیال گروهی روز جمعه در گفت‌وگو با ایرنا اظهارکرد: ماهی اسبله (با نام علمی: Silurus glanis از خانواده گربه‌ماهیان) از ماهیان رفتگر در پهنه آبی محسوب می‌شود که در محیط زندگی خود ماهیان با مشکلات ژنتیکی، دچار قارچ زدگی و بیمار را از جمعیت و اکو سیستم خارج می‌کند و وجود آن در هر محیط آبی می‌تواند حائز اهمیت باشد.

وی تصریح کرد: این گونه در 20 سال گذشته از ماهیان غالب در تالاب انزلی بود که اکنون صید آن به صفر نزدیک شده است لذا برای آنکه بتوانیم در سال 1403 بخش بسیار کوچکی از سیاست کلان و حاکمیتی مراکز بازسازی را در چرخه تالاب و دریا محقق سازیم کارگروهی در این مرکز برای تکثیر و رها سازی این گونه از ماهی تشکیل شد و به دنبال تامین منابع مولدان این ماهی از منابع آبی سایر استان‌های هستیم.

وی تاکید کرد: در مورد بیوتکنیک (زیست‌فناوری یا بیوتکنولوژی، به‌مفهوم به‌کارگیری سامانه‌های زیستی و جانداران برای توسعه یا تولید محصولات یا هر گونه کاربرد فناورانه که از سامانه‌های زیستی، جانداران یا مشتقات آن استفاده می‌کند تا محصولات یا فرایندهای خاصی را ایجاد یا اصلاح نماید، به‌کار می‌رود) این ماهی به دلیل آنکه کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران بر روی تکثیر این ماهی اقداماتی داشته‌اند مجهولات کمتری وجود دارد که در صورت تامین مولدان مورد نیاز امر تکثیر و بازسازی ذخایر این ماهی در اردیبهشت سال آینده آغاز خواهد شد و بچه ماهیان تولید شده برای اولین بار رها سازی خواهند شد.

گروهی ادامه داد: اسبله از ماهیان بومی تالاب انزلی و منابع آبی کشور است که پراکنش و سازگاری بسیار خوبی با محیط دارد، این ماهی بزرگترین ماهی آب شیرین است که گاه طول آن به سه متر می رسد. گربه ماهی اروپایی با نام محلی اسبله در ردیف 6 ماهی برتر دارای ارزش اقتصادی و صادراتی قرار دارد و از گونه های بسیار ارزشمند دنیا است و قیمت فیله این ماهی در دنیا بین 15 تا 30 یورو خرید و فروش می شود.

وی گفت: در مراجع فقهی شیعه گوشت این ماهی به دلیلی نداشتن فلس حرام است اما به لحاظ بازسازی و حفظ ذخایر این گونه در منابع آبی استان و کشور و پرورش و صادرات آن در مزارع بخش خصوصی می تواند ارز آوری داشته باشد.

رئیس مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی شهید انصاری رشت مهترین عامل درخطر انقراض قرار گرفتن ماهیان در تالاب انزلی و سایر منابع آبی استان را از بین رفتن زیستگاه و محل تخم ریزی ماهیان دانست و افزود: بسیاری از ماهیان حوزه جنوبی دریای خزر از رسته ماهیان آنادرموس محسوب می شوند ( " Anadromous " یا ماهیان شبه مهاجر به ماهیانی می گویند که در آب شیرین متولد شده اند و برای رشد به آب نیمه شور و یا شور مهاجرت می کنند.) وقتی زیستگاه و محل تخم ریزی این ماهیان از بین می رود نباید انتظار داشته باشیم گونه ها به محل تخم ریزی برگردند.

رئیس مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی شهید انصاری رشت گفت: مهمترین عامل درخطر انقراض قرار گرفتن ماهیان در تالاب انزلی و سایر منابع آبی استان را از بین رفتن زیستگاه و محل تخم ریزی ماهیان است.

وی تصریح کرد: در مورد ماهی زرد پر از ماهیان دریای خزر و تالاب انزلی، سوف سفید، کپور تالابی، سوف حاجی ترخان، ماهی کولمه و ماهی ماش که در حال حاضر در سبد صید دیده نمی شوند و یا بسیار اندک هستند نیز این دغدغه ها و چالش ها وجود دارد و باید برای آنها راهکار و چاره اندیشی شود.

گروهی مقدار ماهیان صید شده در فصل صید را حاصل تلاش مراکز بازسازی ذخایر سه استان شمالی دانست و اظهار کرد: اگر این افراد در حوزه بازسازی فعالیت نداشته باشند صید در دریا بسیار کاهش خواهد یافت. هدف اصلی مراکز بازسازی حفظ ذخایر ژنتیکی در محیط اسارت و دریا است و به همین منظور برای ماهیان اقتصادی و غیر اقتصادی برنامه ریزی می کنند.

ذخایر 9 گونه ماهی در خطر انقراض در مرکز شهید انصاری بازسازی می شود

رئیس مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی شهید انصاری رشت گفت: این مرکز بازسازی ذخایر 9 گونه ارزشمند در خطر انقراض مانند سفید بهاره، کپور، ماهی سفید فرم پاییزه، لای ماهی، شاه کولی و سیاه کولی و کپور تالابی را برعهده دارد که در یک دوره زمانی چهار یا پنج ماهه از نیمه بهمن تا پایان خرداد ماه بچه ماهیان حاصل از تکثیر مصنوعی را رها سازی می کند.

وی تصریح کرد: درخصوص دستیابی به بیوتکنیک تکثیر ماهی زدپر نیز این پروسه یک تا سه سال طول خواهد کشید، اگر چه تکثیر این گونه امسال موفقیت آمیز نبود اما بسیاری از ابهامات بایولوژی (زیست‌شناسی یا بیولوژی به بررسی ویژگی‌ها و رفتار جانداران، خاستگاه، فرگشت و چگونگی پیدایش گونه‌ها، جمعیت و نیز به بررسی تعامل جانداران با یکدیگر و محیط پیرامونشان می‌پردازد) تولید مثلی، هورمون شناسی، خون شناسی و زمان مناسب و ایده آل صید مورد ارزیابی قرار گرفت.

گروهی ادامه داد: امسال برای اولین بار به روش لاپراسکوپی جنسیت ماهی زردپر تشخیص داده شد و امیدواریم با دستاورهای کسب شده بتوانیم طی 2 سال آینده در مورد تکثیر مصنوعی این ماهی به نتایج مثبتی دست یابیم. شیلات بر حفظ ذخایر ژنتیکی تاکید دارد و تلاش داریم علاوه بر پایداری فعالیت صیادی ذخایر ژنتیکی را در سواحل جنوبی دریای خزر حفظ و باز سازی کنیم.

بیشتر بخوانید :

تکثیر مصنوعی گونه در معرض انقراض سَس ماهی بزرگ‌سر دریای خزر آغاز شد

تکثیر مصنوعی یک گونه ماهی در خطر انقراض

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha