به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، آموزش عالی در دومین هفته مهر گامهای مهمی برای توسعه ارتباطات علمی بینالمللی برداشت. شهر مشهد و دانشگاه فردوسی میزبان نخستین رویداد بزرگ علمی با عنوان هفته علمی جمهوری اسلامی ایران و عراق از روز شنبه (۱۵ مهر) با حضور روسای افزون بر ۶۰ دانشگاه دو کشور بود. محورهای اصلی این رویداد علمی، تعاملات و ارتباطات دانشگاهی، تبادلات فرهنگی بینالملل و توسعه دیپلماسی میان دو کشور بود.
قائم مقام وزیر آموزش عالی و تحقیقات علمی جمهوری عراق گفت: برای اولین بار و در طول تاریخ شاهد همکاری مشترک علمی دانشگاهی بین ایران و عراق هستیم و این آغاز همکاری و ارتباط علمی و توسعه روابط دانشگاهی بین دو کشور اکنون در مسیر جدیدی قرار گرفته است.
حیدر عبد ضهد در آیین افتتاحیه این مراسم افزود: امیدوارم این هفته علمی مشترک ، منجر به گفتوگوی سازنده شود، بیشک حضور برخی از روسای دانشگاه های کشور عراق به نمایندگی از جامعه دانشگاهی این کشور نشان دهنده آغازی برای ارتباطات و همکاری مشترک بین دو کشور است.
وی ادامه داد: ارزش علمی دانشگاههای دو کشور را میشناسیم و لازم است تا ارتباط بین دانشگاهی تقویت شود و تلاش ما بر این است تا نتایج بهتری در پایان این همایش با امضا تفاهم همکاری های عملی به دست آید.
تقویت همکاریهای دانشگاه بینالمللی دیهشت با دانشگاههای مالزی
دانشگاه بوعلی همدان نیز محل برگزاری امضای تفاهمنامه بین دانشگاه بینالمللی دیهشت و برخی دانشگاههای مالزی با حضور محمد خالد بن نورالدین وزیر آموزش عالی کشور مالزی، مختار احمد رییس کمیسیون آموزش عالی پاکستان، ایسیاکا عبدالغدیر امام دبیرکل سازمان همکاریهای اقتصادی کشورهای عضو گروه دیهشت، رزاق بن احمد رییس مرکز خدمات آموزشی جهانی مالزی EMGS و پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بود.
در این نشست دانشگاههای حاضر از کشور مالزی با نظر مثبت و مشوق نسبت به حضور دانشجویان مقاطع کارشناسیارشد و دکتری در ایران، با دانشگاه بینالمللی دیهشت تفاهمنامه همکاری امضا و علاوه بر جذب دانشجو، بر تعاملات و همکاریهای علمی بینالمللی بین دانشگاههای کشورهای عضو این سازمان تأکید کردند.
کشورهای ایران، مالزی، پاکستان، مصر، اندونزی، ترکیه، بنگلادش و نیجریه به عنوان هشت کشور اسلامی عضو سازمان همکاریهای اقتصادی گروه دی هشت هستند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم در حاشیه این نشست با بیان اینکه در دولت سیزدهم شرایط مناسبی برای تقویت تعاملات علمی با کشورهای اسلامی فراهم شده است، گفت: کشورهای دیهشت خواهان استفاده از تجارب ایران در ایجاد پارک های علم و فناوری هستند.
محمدعلی زلفی گل همچنین اظهار داشت: در نشست هیات امنای دانشگاه دیهشت بیشتر پیشنهادات ما برای تقویت این دانشگاه که در همدان مستقر است پذیرفته شد.
عضو دولت سیزدهم در نشست هیاتامنای دانشگاه بینالمللی دیهشت هم گفت: توسعه همکاریهای ایران و کشورهای دی هشت از جمله در روابط علمی مورد تاکید مقامات عالی ایران از جمله رییس جمهور است. کشورهای دی هشت به عنوان کشورهای اسلامی در حال توسعه از جایگاه علمی خوبی برخوردار هستند و تاسیس دانشگاه بین دولتهای دیهشت یک ظرفیت مهم برای تقویت دیپلماسی علمی بین این کشورهای مسلمان در حال توسعه با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت است.
زلفی گل در ادامه بر تقویت دانشگاه دیهشت با همکاری کشورهای عضو تاکید کرد و یادآور شد: هرچند ایران میزبانی دانشگاه بین المللی دی هشت را برعهده دارد؛ آنرا تنها یک دانشگاه ایرانی نمی دانیم بلکه این مرکز علمی و آموزشی متعلق به تمام کشورهای دی هشت است. در راستای تقویت دانشگاه دی هشت علاوه بر کمک و ایفای مسوولیت هر یک از کشورهای عضو باید اساتید و جامعه دانشگاهی این کشورها نیز با این دانشگاه و اهداف آن آشنا بشوند.
وی به امکان تبادل دانشجو و استاد در کشورهای عضو دی هشت اشاره کرد و گفت: سالانه ۳۰ بورسیه تحصیلی به دانشجویان کشورهای عضو این سازمان بین المللی اعطا میکنیم.
دانشگاه جامع علمیکاربردی ۳۲ ساله شد
سالن سوره حوزه هنری نیز سه شنبه گذشته (۱۸ مهر) میزبان آیین گرامیداشت سی و دومین سال تاسیس دانشگاه جامع علمی کاربردی با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه و شماری از استادان این دانشگاه بود.
رییس جامع علمی کاربردی در این مراسم با تاکید بر تغییر نگاه مدیریتی در این دانشگاه گفت: در دفترچه امسال کنکور سه هزار و ۸۰۰ کدرشته محل حذف و ۶ هزار و ۵۱۸ ظرفیت جدید افزوده شد.
حسین بلندی اظهار داشت: بر همین اساس در دفترچه کنکور امسال، ۶ هزار و ۵۱۸ ظرفیت و برای طرح آباد ۴۵ هزار ظرفیت تحصیلی اعلام کردیم که ظرفیت های آن برای افراد بیکار دانش آموخته بالاتر از لیسانس مناسب است.
وی با تاکید بر ضرورت دوره های پودمانی برای دانشجویان کارشناسی گفت: تحصیل همزمان در دانشگاه نظری و علمی کاربردی را تصویب کردیم، ولی هنوز اجرایی نشده است.
رییس دانشگاه جامع علمیکاربردی افزود: ۱۲۵ برنامه جدید آموزشی تصویب کردیم. نمایندگان مراکز علمی کاربردی در هر استانی داریم که نظارت کیفی را به نظارت تضمین کیفیت، تبدل کردیم. زیرساختهای سخت افزاری برای نظارت و حضور دانشجویان در کلاس ها و در محل آموزش ها در صنایع داریم همچنین زیرساخت نرم افزاری را طراحی کرده ایم که تا پایان سال کامل اجرایی می شود.
بلندی در مورد تعداد کدرشتهمحلهایی که از دفترچه حذف شده است نیز توضیح داد: امسال ۳ هزار و ۸۰۰ کد رشته محل از دفترچه حذف شد و ۸۵۰ کدرشته محل جدید به وجود آوردیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این آیین گفت: دانشگاه علمی کاربردی باید شرایطی ایجاد کند تا دانشجویان دانشگاه های نظری و صنعتی هم بتوانند در صورت علاقه مندی به صورت همزمان در رشته های مهارتی دانشگاه علمی کاربردی تحصیل کنند.
زلفی گل اظهار داشت: دانشگاه جامع علمی کاربردی تکه ای از جورچین علمی کشور است و تاکنون نقش خود را به خوبی انجام داده است و در آینده هم باید نقش بیشتری از خود به نمایش بگذارد. دانشگاه علمی کاربردی باید بیش از گذشته نسبت به بهروز رسانی توجه داشته باشد و با پویایی اثر بخشی خود را در جامعه ارتقا دهد.
شیخ زکزاکی در دانشگاه تهران
شیخ ابراهیم یعقوب زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه در دومین سفر خارجی خود پس از پایان حصر خانگی، چهارشنبه گذشته (۱۹ مهر) با استقبال تشکلهای دانشجویی وارد تهران شد. دانشگاه تهران نیز اعلام کرد مدرک دکترای افتخاری با تصویب هیأت منتخب شورای دانشگاه تهران شنبه (۲۲ مهر) در مراسمی رسمی به شیخ ابراهیم یعقوب زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه اعطا میشود.
سید محمد مقیمی شامگاه سهشنبه (۱۸ مهر) در نشست هیأت اجرایی آئین اعطای دکترای افتخاری دانشگاه تهران به شیخ ابراهیم زکزاکی، گفت: در هیأت منتخب شورای دانشگاه تهران تصویب شد که مدرک دکترای افتخاری مطالعات جهان: صلح و حل منازعه Honorary Doctorate on World Studies: Peace and Conflict Resolution به شیخ زکزاکی به عنوان یکی از شخصیتهای تأثیرگذار و پرافتخار جهان اسلام پس از انقلاب اسلامی و از اندیشمندان الهام گرفته از مکتب امامین انقلاب اسلامی و دارای سوابق مبارزاتی سترگ و توفیقات بزرگ در دعوت به مذهب تشیع و اسلام ناب محمدی (ص)، اعطا شود.
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه آیین اعطای دکترای افتخاری دانشگاه تهران به شیخ زکزاکی با عنوان اندیشمند مصلح برگزار میشود، افزود: شیخ ابراهیم زکزاکی و خانواده وی در برابر هجمهها، بسیار مقاوم و پرتوان در راه اندیشه متعالی اسلام ایستادگی کردهاند و بهرغم اینکه بیشترین حملات به ایشان شده اما همواره با رأفت با مخالفان خود مقابله کرده است.
مقیمی خاطرنشان کرد: دکترای افتخاری دانشگاه تهران به شخصیتهای اثرگذار در سطح ملی و بینالمللی اعطا میشود و بنا داریم از این پس جنبه بینالمللی آن را تقویت کنیم.
اولین همایش دانشگاه و حکمرانی
دانشگاه صنعتی شریف نیز یکشنبه گذشته میزبان اولین همایش دانشگاه و حکمرانی با حضور محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی، روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی رییس جمهوری، محمدعلی زلفیگل و جمعی دیگر از اساتید و پیشکسوتان دانشگاهی و همزمان مراسم گرامیداشت رضا روستاآزاد رییس پیشین دانشگاه صنعتی شریف و رییس فقید اندیشکده حکمـرانی شریـف در سالن جابربن حیان دانشکده شیمی این دانشگاه بود.
برگزاری پنلهای تخصصی با حضـور روسای دانشگاههای برتر کشور، اعطـای نشــان ملـی یونسـکو به مرحـوم دکتر رضـا روستاآزاد و رونمــایی از کتـاب و جایزه دکتر رضـا روسـتا آزاد از جمله برنامه های این همایش است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این مراسم با بیان اینکه توسعه با توصیه محقق نمیشود بلکه با قانون محقق خواهد شد، گفت: یکی از افتخارات مجلس تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان بود؛ اما هنوز تمام بندهای این قانون کامل اجرا نشده و امیدواریم بخش نظارتی مجلس بر اجرای دقیق آن نظارت کند.
زلفیگل اظهار داشت: یکی از افتخارات مجلس شورای اسلامی تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان بود؛ این قانون سند افتخاری برای مجلس یازدهم است و باقی می ماند. همچنین منشأ ثمرات زیادی خواهد بود مشروط به اینکه همه بندهای آن اجرا شوند. داشتن قانون خوب کافی نیست و باید کامل اجرا شود.
وی به تلاش های دکتر روستاآزاد برای تعالی و پیشرفت علم کشور اشاره کرد و افزود: این اقدام مبارک دانشگاه صنعتی شریف در گرامیداشت یاد و خاطره این استاد بزرگوار کشور، در راستای فرهنگ سازی است که ما قدر کسانی را که برای پیشرفت کشور عمر خود را صادقانه صرف می کنند، بدانیم و این فرهنگ به نسل های بعدی منتقل شود.
آغاز فراخوان پانزدهمین جشنواره بینالمللی فارابی
روند برگزاری پانزدهمین جشنواره بینالمللی فارابی نیز آغاز شد و معاون فرهنگیاجتماعی وزیر علوم به عنوان دبیر این جشنواره، ربییس پژوهشگاه فرهنگی، اجتماعی و مطالعات تمدنی نیز به عنوان رئیس دبیرخانه دائم و دبیر شورای علمی این جشنواره روز دوشنبه 17 مهرماه در نشست خبری روند برگزاری و تغییرات این دوره را تشریح کردند.
مهدی عباس زاده در نشست خبری پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی درباره آغاز زمان دریافت آثار داخلی و خارجی در این جشنواره اظهار داشت: روند دریافت آثار از ۱۷ مهر آغاز شده و تا ۳۰ آبان ادامه دارد، آثاری که از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا پایان ۱۴۰۱ منتشر شده اند، می توانند با ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره به نشانی farabiaward.ir در این جایزه شرکت کنند.
وی درباره روند شناساسی آثار بیان کرد: همه اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند، دبیرخانه هم سراغ پژوهشگران می رود؛ آثار آنها را برای جشنواره انتخاب می کند و یک راه هم ارسال فراخوان و مکاتبات با موسسات، دانشگاه ها است. همچنین با رایزنی با برخی از استادان گروه های ۱۶ گانه جشنواره شامل بیش از ۱۲۰ استاد و متخصص آثاری انتخاب می شود.
دبیر شورای علمی پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی در مورد بخش بین الملل این جایزه نیز اظهار داشت: در بخش بین الملل سه حوزه ایرانشناسی، اسلام شناسی و علم دینی را داریم که علم دینی از دوره قبل اضافه شده است. یک جایزه ویژه صلح و دوستی را هم داریم. همه موسسات و شخصیت های حقیقی و حقوقی دارای ملیت غیرایرانی می توانند در این بخش شرکت کنند.
وی ادامه داد: آثاری که از پایان مارس ۲۰۲۰ تا پایان مارس ۲۰۲۳ منتشر شده اند می توانند در این جایزه شرکت کنند. علاقه مندان از (۹ اکتبر/ ۱۷ مهر) تا ۲۱ نوامبر (۳۰ ابان) وقت دارند آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند.
تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی وزارت آموزشوپرورش تا ۲۱ مهر
سازمان سنجش آموزش کشور نیز این هفته اعلام کرد: داوطلبان شرکت کننده در آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش ویژه رشتههای شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی سال ۱۴۰۱ تا ۲۱ مهر ماه مهلت دارند از فرصت ایجادشده برای تکمیل ظرفیت پذیرش این آزمون استفاده کرده و نسبت به اعلام وضعیت بومی و انتخاب شغلمحل مورد نظر خود در سایت این سازمان اقدام کنند.
در اطلاعیه اعلام انتخاب شغلمحل در مرحله تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش ویژه رشته های شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی، آمده است: با توجه به اعلام نتایج نهایی آزمون استخدامی ویژه رشته های شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی سال ۱۴۰۱، به اطلاع داوطلبان این آزمون می رساند در اجرای بندهای ۱ و ۲ بخش پنجم دفترچه آزمون و به منظور تکمیل ظرفیت های باقی مانده مجوز شماره ۹۹۶۶۵ به تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۰۳ برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز آن وزارت خانه بر اساس معیارهای صلاحیت و شایستگیهای مرتبط با احراز شغل معلمی و ضوابط عمومی و اختصاصی منطبق با مفاد دفترچه آزمون استخدامی این داوطلبان می توانند نسبت به انتخاب کدشغل محل اقدام کنند.
داوطلبان واجد شرایط میتوانند تا روز جمعه ۲۱ مهر ماه جاری با مراجعه به درگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org و مطالعه راهنمای «انتخاب شغل محل در مرحله تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش ویژه رشته های شغلی آموزگار ابتدایی و آموزگار استثنایی سال ۱۴۰۱» نسبت به اعلام وضعیت بومی و انتخاب شغلمحل از فهرست شغلمحلهای مندرج در این راهنما اقدام کنند.
تلهکابین واحد علومتحقیقات راه افتاد
تله کابین واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد نیز پس از گذشت حدود پنج سال از حادثه انحراف و واژگونی یک اتوبوس حمل و نقل دانشجویان در این واحد دانشگاهی راه اندازی شد. تله کابین واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با هدف سهولت در حمل و نقل اساتید، دانشجویان و کارکنان این دانشگاه سرانجام راهاندازی شد.
این تله کابین از روبروی دانشکده انسانی تا روبروی دانشکده فنی (بلندترین بخش سایت دانشگاه علوم و تحقیقات ) ادامه دارد و برای اساتید و دانشجویان، این امکان را فراهم می کند تا در کوتاه ترین زمان و کمتر از ۱۰ دقیقه مسیر را طی کنند.
رتبه نخست ایران در تعداد پژوهشگران پراستناد دودرصد برتر دنیا
رییس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام هم این هفته خبر داد که جمهوری اسلامی ایران رتبه نخست را به لحاظ تعداد پژوهشگران پراستناد دو درصد برتر در میان کشورهای اسلامی به خود اختصاص داده و کشورهای ترکیه و عربستان به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.
سید احمد فاضلزاده افزود: موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام که وظیفه رصد و پایش علم و فناوری ایران و دیگر کشورهای اسلامی را بر پایه تحلیلهای علمسنجی به عهده دارد، هر ساله آخرین یافتههای علمسنجی برگرفته از منابع و مراجع معتبر مختلف را تحلیل و گزارش میکند، تا ضمن آگاهیبخشی درباره عملکرد علمی کشور و آخرین تحولات آن، اطلاعات لازم را در اختیار مدیران و متولیان علم و فناوری کشور برای برنامهریزی و سیاستگذاری در راستای تشویق و تقویت نقاط قوت و چارهاندیشی برای رفع کاستیها و چالشها فراهم کند.
وی گفت: یکی از این گزارش ها، بر پایه آخرین یافتههای پروژه مشترک الزویر (پایگاه داده اسکوپوس) و گروهی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد معروف به «فهرست دانشگاه استنفورد» انجام می شود. تازهترین بهروزرسانی این پایگاه در مهر ماه ۱۴۰۲ منتشر شده است. این فهرست، عملکرد استنادی نویسندگان را به ازای بروندادهای پژوهشی منتشرشده آنان در بازه زمانی ۱۹۶۰ تا ۲۰۲۲ در ۲۲ حوزه موضوعی اصلی و ۱۷۴ حوزه فرعی تحلیل کرده و بر این اساس نویسندگانی را که در زمره پژوهشگران پراستناد دو درصد برتر جهان قرار گرفتهاند، معرفی کرده است.
رییس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام ادامه داد: این پایگاه در هر نسخه، دو فهرست از پژوهشگران پراستناد دو درصد برتر جهان را منتشر میکند. تفاوت این دو فهرست در بازه زمانی استنادهای تحلیل شده است؛ در یکی از فهرستهای اعلام شده، بازه زمانی استنادهای دریافتی یک ساله و در فهرست دیگر، بازه زمانی استنادهای دریافتی از سال ۱۹۹۶ به بعد قرار دارد.
در فهرست منتشرشده بر اساس عملکرد استنادی یک ساله در سال ۲۰۲۳، تعداد ۲ هزار و ۱۴۰ پژوهشگر با وابستگی سازمانی جمهوری اسلامی ایران در میان تعداد کل ۲۱۰ هزار و ۱۹۸ پژوهشگر بینالمللی حضور دارند. جمهوری اسلامی ایران رتبه نخست را به لحاظ تعداد پژوهشگران پراستناد دو درصد برتر در میان کشورهای اسلامی به خود اختصاص داده است و ترکیه و عربستان به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.
آغاز نامنویسی غیرحضوری پذیرفتهشدگان مقطع کارشناسی پیامنور از ۱۹ مهر
دانشگاه پیام نور از آغاز نامنویسی غیرحضوری پذیرفته شدگان مقطع کارشناسی این دانشگاه از روز چهارشنبه (۱۹ مهر) خبر داد.
محسن حیدری مدیر روابط عمومی این دانشگاه افزود: نام نویسی پذیرفته شدگان نهایی مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور از طریق سامانه گلستان به صورت غیر حضوری از ۱۹ مهرماه انجام می شود.
وی ادامه داد: برای تسریع در فرایند ثبت نام توصیه می شود که تصویر مدارک با فرم jpg یا jpeg و حجم هر تصویر حداکثر ۲۵۰ کیلوبایت آماده تا در هنگام ثبت نام در سامانه (گلستان) به آدرس اینترنتی www.reg.pnu.ac.ir بارگذاری شود.
نظر شما