به گزارش خبرنگار ایرنا، کتابخانه های عمومی با گستره فعالیت محلی می توانند نقش پررنگی در توسعه کسب و کارهای محلی داشته باشند. چراکه هیچ مرکزی به اندازه کتابخانه های عمومی، نمی تواند شناخت خوبی از وضعیت محیط و منطقه خود داشته باشد. این مراکز با امکاناتی همچون، منابع، فضا، رایانه می توانند به خوبی از کسانی که مشتاق راه اندازی کسب و کاری محلی هستند، حمایت کنند.
علاوه بر این، کتابخانه های عمومی نقش مهمی در آموزش و توانمندسازی افراد دارند؛ ایجاد، توسعه و حفظ کسب و کارهای محلی، نیازمند اتصال متقاضیان به حرفه مندان و منابع مورد نیاز است و کتابخانه ها می توانند مانند پلی عمل کنند و نقش اثرگذاری در این زمینه داشته باشند.
وجود کارآفرینان در کتابخانه ها به توسعه محله نیز می انجامد؛ چراکه همه ما دوست داریم اقتصاد محلی پررونقی داشته باشیم و کتابخانه می تواند در پیشرفت اقتصاد محلی نقش آفرین باشد و محیط زندگی شما را به مکانی فوقالعاده تبدیل کند. این موضوع همچنین به نفع کتابخانه ها است؛ هرچه کتابخانه ها بیشتر نشان دهند که منابعشان به اقتصاد محلی کمک می کند و مردم از طریق کتابخانه به راه اندازی کسب و کار بپردازند، عموم به ضرورت وجود کتابخانه پی برده و حمایت آنان از کتابخانه و متعاقبا موفقیت این مراکز در اجرای برنامه های خود را تضمین می کند.
امروزه کتابخانهها در ماموریت خود برای حفظ بقاء به عنوان مراکز اطلاعاتی پایدار، ارزشمند و قابل اعتمادی که به رشد کسب و کارهای کوچک کمک میکنند، با واقعیتهای جدیدی روبرو هستند. تغییرات در اقتصاد اطلاعات، دادهها و فناوری، چالشها و امکاناتی را برای کتابخانهها ایجاد میکنند.
کتابداران خلاقی که از فرصتهای جدید بهره میبرند، کتابخانه خود را به عنوان پیوندی برای کمک به کسب و کارهای کوچک و کارآفرینان مشتاق معرفی میکنند و کتابداران را به قهرمانانی تبدیل میکنند که در رشد اقتصاد محلی و مشاغل جدید موثر هستند.
کتابخانه مشارکتی روستای کهنه سرا در شهرستان نوشهر و یکی از کتابدارانش نمونه عملی و موفق اجرای این طرح در مازندران است.
سپیده بالی کهنه سرا، کتابدار جوان و خوش آتیه نوشهری از جمله فعالان حوزه کتاب که سابقه فعالیت ۱۳ ساله در این زمینه دارد و اکنون حامی کسبوکار کوچک نیز به شمار می رود. او در کتابخانه ایا که مشغول فعالیت است با اجرای طرح های کسب و کار کوچک توانست گامی بزرگ در این زمینه بردارد.
وی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بااشاره به برگزاری کارگاههای آموزشی کسبوکار بر مبنای فرهنگ بومی و نیاز جامعه در کتابخانه نوشهر، گفت: حمایت از تولیدکننده و فروش بازار، شوق و انگیزهی کار را دوچندان کرده است.
این کتابدار افزود: در راستای تحقق اهداف کتابخانههای عمومی کشور مبنی بر ارائه خدمات نوین برای ارتقای سطح مهارت، آگاهی و فرهنگ جامعه و همچنین حمایت از کسبوکارهای کوچک طی رای زنی با حامیان، صاحبان و مربیان کسبوکار در کتابخانهها، علل و عوامل برگزاری دورههای آموزشی مطرح شد و چالشها و موانع موجود بر سر راه پیشرفت، مورد بررسی قرار گرفت.
وی توضیح داد: کسبوکارهای کوچک در کتابخانهی شهدا کهنهسرا از سال تأسیس کتابخانه با برگزاری کلاس و کارگاههای آموزشی شروع شد.
بالی کهنه سرا افزود: قبل از شروع دوره و کلاس، جلسات متعددی با اعضای شورا و دهیاری جهت بحث در زمینهی حمایت مادی، فراهمسازی امکانات سختافزاریونرمافزاری و تعامل با سازمانها و ادارات مرتبط به همراه نظرسنجی از افراد، اعضای کتابخانه و اهالی روستاهای همجوار برگزار شد.
وی ادامه داد: خوشبختانه بر مبنای فرهنگ بومی و محلی و نیاز جامعه، این کلاسها برگزار و خروجی آن ایجاد کسبوکار در منازل برای رشتههای قالیبافی، خیاطی، چرمدوزی و هنرِ دستی مرتبط با نقاشی نظیرِ کار بر روی سفال و ویترای شده است.
این کتابدار نوشهری تاکید کرد: برگزاری جشنواره و شرکت در این دوره، منجر به حمایت از تولیدکننده، فروش در بازارِکار، توسعه و رونق کسبوکار کوچک در کتابخانه شود، شوق و انگیزه، دوچندان می شود.
وی ادامه داد: با توجّه به مسائل و مشکلات اقتصادی جامعه و خانوادهها، عدم وجود حمایت در بحث فروش و توسعهی بازارِکار برای اعضای کتابخانه که کسبوکار کوچک در منازل دارند، تبدیل به مُعضل شده است؛ از این رو، فراهمآوردن بسترهای سختافزاری، ایجاد محیطی مناسبتر و امکانات بیشتر در کتابخانه، تقویت حمایتهای مالی برای اعضای کتابخانه، برگزاری دورههای بیشتر برای اهالی روستا و روستاهای همجوار و ارسال منابع غنی و مرتبط با حرفههای مختلف کسبوکار، ضرورت دارد.
بالی با تقدیر از کتابخانههای عمومی استان مازندران در حمایت کسبوکارهای کوچک، خاطرنشان کرد: زمانی که کتابخانه روستای کهنهسرای نوشهر تأسیس شد، به صورت یک فضای کوچک در مسجد بود، اما با حمایت نهاد کتابخانههای عمومی کشور فضای بزرگتری ایجاد شد، پس از آن، کتابخانه، شاهد استقبال از ایدههای کتابداران، بهکارگیری آن ایدهها بهعنوان یک برنامهی فرهنگی برای اعضای کتابخانه، برگزاری جشنوارههای مختلف و در نهایت ایجاد انگیزه برای کتابدار بود.
مدیر کل کتابخانه های عمومی مازندران تعداد کتابخانه های عمومی مازندران را ۱۱۸ کتابخانه اعلام کرد و گفت : از این تعداد ۸۲ کتابخانه در شهرها و ۳۶کتابخانه در روستاها است.
سکینه خاتون مهدیانپور افزود : ۲ میلیون و ۲۸۰ هزار و ۶۶۳ جلد کتاب منابع کتابخانه های استان است.
وی با اشاره به اینکه حمایت از کسب و کارهای کوچک و مشاغل خانگی یکی از مهمترین خدماتی است که در کتابخانههای عمومی این استان ارائه میشود، ادامه داد: بر اساس کارویژههای تعریفشده، کتابخانههای عمومی باید نقش مهمی در آموزش و توانمندسازی افراد داشته باشند.
مهدیانپور با اشاره به اینکه ایجاد توسعه و حفظ کسب و کارهای محلی نیازمند اتصال متقاضیان به متخصصان و منابع مورد نیاز است، گفت: بنا بر این کتابخانههای عمومی با توجه به کارویژههای تعریفشده آگاهی، آموزش و آفرینش، میتوانند مانند پلی عمل کرده و نقش اثرگذاری در این زمینه داشته باشند.
این مقام مسوول تصریح کرد: کتابخانههای عمومی استان مازندران در این لحظه توانسته از طریق ارائه خدمات آموزش محور برای راهاندازی، حمایت، ترویج و اطلاعرسانی کسب و کار، با در اختیار قرار دادن فضا و تجهیزات موجود در کتابخانهها و مدیریت فضاهای موجود، اقدام به به حمایت از صاحبان بیش از ۵۰ کسب و کار کوچک در سراسر استان کند.
وی ادامه داد: کتابخانههای عمومی استان مازندران علاوه بر ارائه خدمات برای حمایت از کسب و کارهای کوچک توانسته است زمینه رشد، بالندگی و اشتغالزایی اعضا و مراجعان را نیز فراهم آورد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران خاطرنشان کرد: تعدادی از کاربران این کتابخانهها که با جدیت کامل در کلاسهای آموزشی برگزار شده شرکت کردند، توانستند وارد بازار کار در همان حوزه شوند.
این مسوول یادآور شد: حمایتهای کتابخانههای عمومی این استان منجر به اشتغالزایی تعدادی از اعضا در حوزههای خیاطی، قالیبافی، نقاشی، طراحی، تولید صابون با موم و عسل، مجریگری، عروسکگردانی، خوشنویسی و نویسندگی شده است.
نظر شما