آیا با مقطعی به نام پروفیل سبک آشنایی دارید؟ آیا میدانستید این پروفیل در بسیاری از بخشهای زندگی شما نقش داشته و در موارد زیادی همراه شما بوده است؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با این مقطع مهم آشنا شده و علاوه بر شناخت کاربردهای مهم آن در زندگی، با قیمت پروفیل سبک و عوامل موثر بر آن نیز آشنا شویم.
پروفیل سبک چیست و چگونه تولید میشود؟
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که پروفیل سبک چیست و در چه جاهایی از زندگیتان کاربرد دارد. برای پاسخ به این سوال ابتدا باید مفهوم پروفیل را بشناسید. پروفیل مقطعی ثابت با طول زیاد است که از جنس فولاد بوده و در موارد بسیاری از جمله ساختمانسازی و ماشینسازی کاربردهای فراوانی را دارد. در واقع پروفیل (profile) محصولی فلزی است که از شکل دادن به فولاد یا آلومینیوم یا ... با روشهای مختلف به وجود میآید.
پروفیلها دستهبندیها و انواع مختلفی دارند که از هر کدام در کاربردی مخصوص استفاده میشود. برای این که پروفیل مناسب را برای کاربردی خاص انتخاب کنیم نیاز است تا شاخصههایی مثل ضخامت، سطح مقطع و طول را در این مقاطع در نظر گرفته و تناسب آن با کابرد مورد نظر رعایت کنیم. تاریخچهی محصولات پروفیلی به بیش از صد سال قبل برمیگردد که در قاره اروپا شناخته شده و بعد از جنگ جهانی دوم نیاز به استفاده از آنها بیش از پیش حس شد. به مرور زمان اشکال گوناگون این مقطع فولادی به مرحله تولید رسیده و مورد توجه مهندسان مختلف قرار گرفت. یکی از اولین سازههایی که با پروفیل به مرحلهی ساخت رسید پلی در اسکاتلند بود که با استفاده از شکلهای مختلف پروفیل ساخته شد. در ایران هم برای اولین بار در سال ۱۳۴۰ بود که اولین کارخانه تولید این محصول در ایران راهاندازی شد و نیازهای پروفیلی کشور را تا حدی زیادی فراهم کرد.
انواع پروفیل و نحوه تولید آنها
پروفیلها که نوعی قوطی آهن به شمار میروند به طور کلی به دو دسته سبک و سنگین (ساختمانی) تقسیمبندی میشوند که هر کدام از آنها در موارد خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. پروفیلهای ساختمانی که به پروفیل سیاه هم شناخته میشوند مقاطعی مناسب برای استفاده در کاربردهای ساختمانی از جمله در و پنجره، نردهی راهپله، اسکلت زیرشیروانی، میز و نیمکتهای شهری، قفسهی فروشگاهی و چارچوب کمد دیواری میباشند.
این پروفیلها با رنگی سیاه و وزنی بالا تولید میشوند که به همین دلیل به پروفیل سیاه یا پروفیل سنگین نیز شناخته میشوند. در مقابل، پروفیل سبک که به پروفیل مبلی نیز شناخته میشود از ظاهری زیبا و وزنی سبکتر برخوردار میباشد که آن را برای استفاده در کاربردهایی مثل میز و صندلی و مبلمان اداری، تجهیزات بیمارستانی، پایه کابینتهای آشپزخانه و استندهای فروشگاهی مناسب میسازد.
روش تولید این پروفیلها به این صورت است که ابتدا شمش آهن را با استفاده از حرارت و نیروی زیاد به ورق سیاه تبدیل میکنند. در ادامه این ورقها را برای تولید پروفیل سنگین وارد دستگاههای مختلفی میکنند که با شکلدهی به آن، پروفیل سنگین را میسازند. اما اگر قصد تولید پروفیل مبلی را داشته باشیم نیاز است تا ورق سیاه تولید شده را وارد دستگاههای نورد سرد کنیم تا با فشار زیادی که وارد میکنند ضخامت آنها را کمتر کرده و خصوصیات فیزیکیشان را تقویت کنند. سپس فرایندهایی را روی آن انجام میدهیم که باعث ایجاد محصولی به نام ورق روغنی میشود. حال که ورق روغنی به مرحله تولید رسیده است آن را وارد دستگاههای شکلدهنده کرده و پروفیلهای سبک یا مبلی را به وجود میآوریم. البته در تولید هر دو مقطع عنوان شده نیاز به جوش دادن درز آنها میباشد. هرچند که امکان تولید پروفیلهای بدون درز نیز وجود دارد اما از حوصله بحث خارج میباشد.
کاربردهای پروفیل سبک در زندگی
پروفیلهای سبک مقاطعی هستند که به دلیل وزن سبک و ظاهر زیبایی که دارند در بسیاری از محصولات و سازههای اطراف ما به کار رفتهاند. با کمی نگاه به اطرافتان میتوانید این مقاطع را پیدا کنید. به طور مثال معمولا برای ساخت مبلمان خانگی و اداری از این مقاطع استفاده میشود. یا بسیاری از دوچرخهها، سهچرخهها، خودروها و موتورسیکلتها با استفاده از این پروفیلها به مرحله تولید میرسند. برخی از لوازم آشپزخانه هم با استقاده از این مقاطع تولید شده و در اختیار شما قرار میگیرند. پایه کابینت آشپزخانهها و دستگیرههای در نیز از پروفیل سبک ساخته میشوند. این کاربردها به قدری زیاد هستند که امکان عنوان کردن تمام آنها وجود ندارد اما با کمی نگاه دقیقتر به دور و اطرافتان میتوانید تعداد زیادی از آنها را پیدا کنید.
قیمت پروفیل سبک به چه عواملی بستگی دارد؟
همانطور که گفتیم پروفیل سبک از خواص فیزیکی و مکانیکی بهبودیافتهای برخوردار است که استفاده از آن را در بسیاری از صنایع و کاربردها مناسب میکند. به همین دلیل قیمت پروفیل سبک نیز برای بسیاری از صنعتگران و تولیدکنندگان که از این مقطع استفاده میکنند بسیار مهم میباشد. فاکتورهای مختلفی وجود دارند که بر قیمت این پروفیل موثر بوده و باعث کاهش یا افزایش آن میشوند. در ادامه با این فاکتورها آشنا میشویم.
فاکتورهای موثر بر قیمت پروفیل سبک
مهمترین فاکتور در قیمت پروفیل سبک همان فاکتوری است که در نام این مقطع نیز به چشم میخورد. "وزن" مهمترین عامل تاثیرگذار در قیمت پروفیلها بوده و میتواند قیمت کلی آن را مشخص کند. وقتی صحبت از وزن میشود باید توجه داشت که در دام کلمات اسیر نشویم. به عنوان مثال قیمت هر کیلو از "پروفیل سبک" نسبت به قیمت هر کیلو از "پروفیل سنگین" گرانتر است. یعنی قیمت ۱۰۰ کیلو پروفیل سبک نسبت به قیمت ۱۰۰ کیلو پروفیل سنگین گرانتر بوده و هزینهی بیشتری را برای شما خواهد داشت. اما این به این معنی نیست که پروفیل سبک از پروفیل سنگین گرانتر است.
شاید از خود بپرسید چطور ممکن است زمانی که قیمت یک کیلو پروفیل سبک گرانتر از یک کیلو پروفیل سیاه است در عین حال ارزانتر از آن باشد. برای پاسخ به این سوال نیاز است تا زاویه دیدتان را تغییر دهید. یعنی تصور کنید شما تولیدکنندهای هستید که قصد خرید پروفیل سبک را برای استفاده در محصولات تولیدیتان دارید. خب شما میدانید که بر اساس استاندارد موجود، پروفیلهای تولیدی طولی برابر با ۶ متر را دارا میباشند. حال در نظر بگیرید که هر محصول شما ۶۰ متر پروفیل که برابر با ۱۰ شاخه از آن میباشد را استفاده میکند. اکنون اگر بخواهیم مقایسه کنیم ۱۰ شاخه از پروفیل سبک وزنی بسیار کمتر را نسبت به پروفیل سنگین دارد که همین امر باعث میشود تا قیمت آن کمتر از پروفیل سنگین باشد. بنابراین وزن تاثیر بسیار مهمی را در قیمت این مقاطع دارد. البته باید در نظر گرفت که ضخامت و سطح مقطع این مقاطع در وزن آنها نیز تاثیرگذار میباشند.
فاکتورهایی همچون فرایندپذیری و کیفیت سطحی که مستقیما تعیینکننده کیفیت پروفیل سبک هستند نیز در قیمت این محصولات فولادی تاثیرگذار میباشند. عوامل دیگری چون نرخ ارز، قیمت جهانی آهن و میزان عرضه و تقاضا هم وجود دارند که تمام بازار را تحت تاثیر قرار داده و قیمت پروفیل سبک را تغییر میدهند. بنابراین ممکن است با تغییر قیمت دلار و ارز قیمت پروفیل سبک هیچ تغییری را نداشته باشد. چرا که ارز عنصری کوچک از عناصر تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی میباشد.
منبع: صبا پروفیل
*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.
نظر شما