به گزارش ایرنا از روابط عمومی معاونت صدا، موسیقی ایرانی یکی از غنیترین و متنوعترین موسیقیهای جهان است که در سالهای اخیر، به لطف پیشرفتهای فناوری، دسترسی به آن برای علاقهمندان در سراسر جهان آسانتر شده است. شبکههای مختلف رادیویی نیز با تهیه و تولید برنامههای موسیقی محور، مخاطبان را با گونههای مختلف این هنر آشنا میکنند.
موسیقی ایرانی را با ایرانصدا بشنوید
ایرانصدا مجموعهای از آهنگها، آلبومها و آثار موسیقی از انواع مختلف را در اختیار کاربران قرار میدهد.
ایرانصدا یک پایگاه موسیقی ایرانی که در سال ۱۳۹۵ به عنوان نخستین پایگاه از مجموعه پایگاههای محتوایی ایرانصدا در معاونت صدا راهاندازی شد. این پایگاه شامل یک کتابخانه عظیم از آثار موسیقی ایرانی که شامل آثار موسیقی ایرانی در گونههای مختلف از سراسر ایران است.
ایرانصدا مجموعهای از پادکستهای موسیقی را در موضوعهای مختلفی مانند تاریخ موسیقی ایرانی، موسیقی شناسی ایرانی، نقد و بررسی موسیقی ایرانی؛ زندگینامه هنرمندان موسیقی ایرانی و انواع پادکستهای موسیقی مرتبط با مناسبتهای دینی و ملی تولید میکند. کتابهای گویای موسیقی با بیش از ۱۰جلد کتاب گویای موسیقی نواحی ایران با عنوان آواهای سرزمین مادری و کتاب گویای شفافتر از تار(زندگینامه استاد جلیل شهناز) با صدای بهروز رضوی تولید و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
گفت و گوهای ویژه ویدئویی ایرانصدا مجموعه برنامههای رادیو تصویری با موضوع گفت وگو با اساتید برجسته موسیقی همچون مهرداد دلنوازی، حمید شاهنگیان، بهزاد عبدی، بهرام گودرزی و... است.
ایرانصدا به هنرمندان موسیقی فرصتی میدهد تا آثار خود را منتشر کنند و نامشان پرآوازهتر شوند. همچنین، این پایگاه امکاناتی برای توسعه و شناخت هنرمندان جوان و مستعد را نیز فراهم میکند. ایرانصدا یک پایگاه موسیقی ایرانی است که نقش مهمی در حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی ایفا میکند و به علاقهمندان به این هنر کمک میکند تا به طیف گستردهای از آثار موسیقی ایرانی دسترسی پیدا کنند.
رادیو ایران و خوانش اشعار فارسی
سالهاست که راس ساعت ۱۵ برنامه موسیقایی «گلبلنگ» با پخش ترانههای درخواستی مخاطبان و با صدای مریم نشیبا گوینده پیشکسوت رادیو، به روی آنتن میرود. مخاطبان رادیو ایران در زمان پخش برنامه از طریق شماره پیامک ۳۰۰۰۰۹۰۰ و شماره تلفن ۲۲۱۶۸۰۱۳ ترانههای درخواستی خود را مطرح میکنند و میتوانند آن را از رادیو بشنوند.
«قرار شاعرانه» از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۳:۳۰ از رادیو ایران پخش میشود، این برنامه با هدف پاسداشت زبان فارسی و نحوه خوانش صحیح اشعار فارسی پخش خواهد شد. در این برنامه اشعار شاعران معاصر و گذشته سرزمینمان همچون سعدی شیرازی، مولوی، حافظ شیرازی، سلمان ساوجی، انوری ابیوردی، خاقانی، هاتف اصفهانی، پروین اعتصامی و شاعران دیگر این سرزمین خوانده میشود.
برنامه موسیقایی «ایرانآوا» پنجشنبهها ساعت ۲۲ به معرفی بزرگان موسیقی و جدیدترین ترانهها و تصنیفهای تولید شده در صدا و سیمای مراکز استانها میپردازد. «ایرانآوا» گذری به هویت فرهنگی و خرده فرهنگهای سرزمین کهن ایران است و به مناسبت هفتههای ایرانی در سفر به هر استان به معرفی فرهنگ موسیقایی هر استان و مفاخر موسیقی استان میپردازد. برنامه «عندلیب» با موضوع موسیقی، بررسی و تحلیل مباحث مربوط، پنجشنبهها ساعت ۲۲ از رادیو ایران پخش میشود.
موسیقی درمانی در رادیو سلامت
موسیقی درمانی یکی از رویکردهای نوینی است که در دنیای پرتلاطم امروز، قابلیت بالایی برای آرامش بخشی و تخلیه تنشهای روانی جامعه دارد. ماهیت موسیقی درمانی به دلیل شنیداری بودن آن موجب میشود تا رسانه رادیو، قابلیت بالایی برای ارائه برنامهای بر پایه آن داشته باشد.
در طول یک سالی که از عمر برنامه «نغمه صحت» گذشته است، به طور معمول در هر برنامه از حضور یک آهنگساز نامدار کشور، یک روانشناس و موسیقی درمانگر بهره گرفته شده است، تا به طور دقیق با استفاده از آثار آهنگساز حاضر در استودیو، به بررسی نحوه کارکرد آن بر یک اختلال خاص پرداخته شود. «نغمه صحت» روزهای چهارشنبه ساعت ۱۴:۰۵ و بازپخش آن پنجشنبه ساعت ۴:۲۰ بامداد است.
شیش و هفت و کوک آوا از رادیو صبا
«صباهنگ» برنامه موسیقی محور رادیو صبا است که با پخش ترانههای درخواستی، فضای شادی را برای مخاطبان این شبکه ایجاد میکند. این برنامه در کنار سرگرمی به اطلاع رسانی در حوزه موسیقی میپردازد و آخرین اخبار و حواشی موسیقی را به اطلاع مخاطبان میرساند.
پخش موسیقی و ترانه، گفت و گو با مهمان ویژه، تکمیل شعر، موسیقی فیلم و گزارش مردمی از بخشهای این برنامه است، صباهنگ شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۸:۱۵ راهی آنتن میشود.
برنامه موسیقی محور «شیش و هفت» جمعهها ساعت ۱۷:۳۰ همراه مخاطبان است. «کوک آوا» یکی از برنامههای موسیقی محور این شبکه رادیویی که با ترکیب متن ترانه و موسیقی بسته شنیداری جالبی را شنوندگان فراهم میکند، این برنامه شنبه تا چهارشنبه ساعت ۶:۱۵ راهی آنتن میشود.
«بیدار باش تهران» از رادیو تهران
«بیدار باش تهران» از ساعت ۲۴ تا ۳:۳۰ با پخش آهنگهای درخواستی مخاطبان به صورت زنده از رادیو تهران روی آنتن میرود. بخش عمدهای از برنامه به پخش ترانه و موسیقی اختصاص دارد؛ بخش موسیقی خاص ترانههای درخواستی شنوندگان است.
«بیدار باش تهران» رادیو تهران از برنامه هایی که متمرکز بر شب بیداران و شاغلین شیفت شب است، به همین منظور در بیداریهای شبانه مخاطبانش را همراهی میکند و با ریتمی شاد آهنگهای درخواستی شنوندگان را تقدیم میکند، برنامهای متغیر و شنیدنی از آنچه تاکنون در بامداد شنیدهاید، تقدیم حضورتان میشود. رویکرد رادیو تهران ایجاد روحیه نشاط در میان مخاطبان؛ احترام به شب بیداران و مخاطبان بیدار رادیو در شامگاهان است.
علاقهمندان میتوانند در زمان پخش برنامه درخواستهای خود را مطرح کنند. شماره تلفنهای ۲۲۶۵۲۴۶۶ و ۲۲۶۵۲۴۶۵ یا سامانه پیامکی ۳۰۰۰۰۹۴ برای مخاطبان در نظر گرفته شده است، این برنامه روی موج اف.ام ردیف ۹۴ مگاهرتز پخش میشود.
«شمس العماره» پنجشنبه و جمعه از ساعت ۱۷ تا ۲۰ کاری از گروه تفریحات و سرگرمی رادیو تهران است که در بخش «بحر طویل» (آوازخوانی روحوضی) با هدف زنده نگهداشتن این آئین ارزنده تهران قدیم پخش میشود (روحوضی یا تخت حوضی گونهای طنز از موسیقی عامیانه ایرانی است که به عنوان یک هنر بومی و سنتی تهران شناخته میشود که در محافلی همچون عروسی، حنابندان.... مورد استفاده قرار میگرفت)
«باغ فیض» کاری از گروه تاریخ و معارف رادیو تهران است که از ساعت ۲۱ روی آنتن میرود و در بخشهایی پخش موسیقیهای مذهبی را برعهده دارد.
سیری در دنیای موسیقی با نیستان رادیو فرهنگ
«در محضر استاد» بررسی موسیقی چندصدایی با حضور پروفسور منوچهر صهبایی آهنگساز و رهبر ارکستر، همراه با امیر شهابی مدرس دانشگاه و نوازنده پیانو است و نگاهی به قابلیت پیانو در سبکهای موسیقی با ماندانا غفاری مدرس و نوازنده پیانو بخشهایی از این برنامه است. در بخش موسیقی محلی نیز استاد هوشنگ جاوید پژوهشگر اقوام و نواحی به بررسی سازها میپردازد.
برنامه «نیستان» با دو گروه برنامه ساز و با بخشهای مختلف موسیقی شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۵ از رادیو فرهنگ پخش میشود. مجله رادیویی موسیقی «نیستان» با هدف تحلیل، بررسی و پخش موسیقی ایرانی به همراه آخرین رخدادهای این حوزه از رادیو فرهنگ موج اف ام ردیف ۱۰۶ مگاهرتز روی آنتن میرود.
همچنین برنامه «چهار باغ» برای ترویج شعر و موسیقی در میان علاقهمندان ویژه شعر و ادب و موسیقی طراحی شده است. در این برنامه هر شب دوستداران شعر و شاعران مردمی اشعار خود یا شاعران معاصر و برجسته ایران را برای همدیگر به اشتراک میگذارند و آهنگها و نغمههای مناسب شعرها در فواصل برنامه پخش می شود. «چهار باغ» را میتوان نخستین انجمن ادبی موسیقیایی رادیویی نام گذاشت که هر شب راس ساعت ۲۴:با حضور علاقهمندان به شعرخوانی میپردازند.
نگاهی دینی به مقوله موسیقی در رادیو گفت و گو
«ارغنون» برنامهای با محوریت موسیقی است که به مقولاتی مرتبط با این حوزه میپردازد. در این برنامه سعی میشود نگاه دینی و مقولاتی که اسلام در این حوزه مورد توجه قرار داده است به بحث گذاشته شود. حضور استاتید، فقه، موسیقی و دیگر حوزه های علوم انسانی با دیدگاهها و نقطه نظرات مختلف با هدف شفاف سازی و ارائه راهکارهای ساماندهی این حوزه از دغدغههای مهم این برنامه است. «ارعنون» پنجشنبهها ساعت ۲۱ از رادیو گفت و گو پخش میشود.
نظر شما