به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری سی جی تی ان، آنتونی آلبانیز امروز سه شنبه گفت تغییرات اقلیمی، امنیت غذایی و جرائم بین المللی می توانند زمینه های همکاری این دو کشور باشند. دو طرف باید درباره راه های ایجاد نظم منطقه ای و جهانی صلح آمیز، باثبات و شکوفا تلاش کنند تا کشورها به استقلال یکدیگر احترام بگذارند و بر اساس تعهدات خود نسبت به قوانین و قواعد بین المللی رفتار کنند.
وی با اشاره مستقیمی به افزایش تنش ها میان چین و آمریکا که یکی از متحدان کلیدی استرالیا است، افزود رقابت جغرافیایی-راهبردی باید با گفت و گو و درک متقابل مدیریت شود.
آلبانیز گفت اگر درصورت وجود هرگونه اختلاف آن را هوشمندانه پشت سر بگذاریم، می توانیم روابط خود را همراه با پیشبرد منافع طرفین افزایش دهیم.
به گفته وزارت امور خارجه استرالیا، لی ژیانگ نخست وزیر چین خواسته مردم را برای افزایش و پیشبرد روابط دوکشور تصدیق کرده است. وی گفته است: بنابراین امیدواریم دو طرف در مسیر یکسانی حرکت خود را ادامه بدهند و این لحظه مثبتی که از آن لذت می بریم ماندگار باشد.
خبرنگاران قبل از این نشست از اتاق مذاکرات خارج شده بود. به نظر می رسد گفت و گو های آنها بر تجارت متمرکز بوده باشد زیرا چین بخشی از آن را بهبود بخشیده است اما بسیاری از محدودیت ها از زمان برهم خوردگی این روابط همچنان پابرجا هستند.
روابط چین و استرالیا در سال های اخیر پیچیده شد زیرا سوظنی وجود داشت که چین در مسائل سیاسی استرالیا دخالت می کند. چین در مقابل آن، از درخواست استرالیا برای تحقیقات در زمینه یافتن منشا ویروس کرونا و اتهاماتی که برای ترساندن اعضای اجماع چین-استرالیا بود، خشمگین شد.
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در دیدار با آلبانیز گفته است چین و استرالیا هردو در منطقه آسیا-اقیانوسیه قرار گرفته و از اعضای مهم گروه ۲۰ به شمار می روند. این دو کشور هیچ کینه تاریخی یا اختلافات اساسی ای ندارند پس قطعا می توانند شرکای اعتماد متقابل و دستاوردهایی متقابل باشند.
وی از دو طرف خواست تا روابط چین و استرالیا را بر پایه برابری استوار شود و با اتفاق نظر و از بین بردن اختلافات بر سر همکاری های دو سر برد در مشارکت جامع و راهبردی خود پیشروی کنند.
شی ژیانگ تاکید کرد این کار به این دو کشور و مردمان آن ها سود می رساند و همچنین انتظارات کشورهای منطقه را برآورده می کند. این اقدام همچنین به جامعه بین المللی کمک می کند تا با خطرات و چالش ها بهتر مقابله کنند.
او از دو طرف خواست تا ظرفیت های «توافقنامه تجارت آزاد چین و استرالیا» را و همکاری خود را در زمینه های نوین مانند تغییرات اقلیمی و اقتصاد سبز افزایش دهند، سیستم تجارت منطقه ای و جهانی آزاد را حفظ کنند و محیط تجاری مناسبی برای سرمایه گذاری و همکاری شرکت های خود مهیا کنند.
وی تاکید کرد هر دو طرف باید مخالف سرسخت هرگونه تلاش برای ایجاد تنش در منطقه آسیا-اقیانوسیه باشند.
وی افزود چین آماده است تا همکاری های چندجانبه بیشتری با استرالیا داشته باشد تا از کشورهای آسیا-اقیانوسیه در زمینه های تقویت تاب آوری رشد، دنبال کردن مسئله تغییرات اقلیمی، حفظ صلح و ثبات در منطقه با صراحت و جامعیت حمایت کند.
به گزارش ایرنا، آنتونی آلبانیز تبدیل به اولین نخست وزیر استرالیا شد که بعد از سال ۲۰۱۶ به چین سفر میکند؛ سفری که نه تنها بر همکاریهای اقتصادی تاکید میکند بلکه تاییدی بر اصل چین واحد از سوی کانبرا است.
آخرین بار در سال ۲۰۱۶، مالکوم ترنبول بیست و نهمین نخست وزیر استرالیا در مجمع سران گروه ۲۰ در هانگژو با شی جین پینگ رئیس جمهوری چین دیدار کرد.
در آن زمان به نظر می رسید که روابط استرالیا و چین در حال گسترش است اما در سال های بعد از آن، آژانس های امنیتی استرالیا و مطبوعات پیشگام با نگرانی درباره موجی از «تداخلات خارجی در پی تلاش های چین برای کسب منافع از کانال های سیاسی داخلی این کشور» متشنج شدند.
این وضعیت در زمان جانشین ترنبول یعنی اسکات موریسون وخیم تر شد. او به عنوان بخش مهمی از برند سیاسی خود در مقابل چین ایستادگی می کرد تا از این موضوع به زیان آنتونی آلبانیز که در آن زمان رئیس حزب مخالف کارگر بود، استفاده کند. موریسون، ماریز پاینه وزیر امورخارجه وقت استرالیا را در راس درخواست تحقیقات بین المللی برای یافتن منشا ویروس کرونا قرار داد. در پاسخ به این اقدام، مرحله صرفنظر چین از استرالیا رقم خورد؛ خرید زغال سنگ، جو، خرچنگ و محصولات دیگر استرالیا به جهات مختلفی توسط پکن محدود و گفت و گوهای بلند پایه این دو کشور نیز متوقف شدند.
نظر شما