امضای ۵ سند تفاهم‌نامه همکاری اقتصادی میان ایران و افغانستان

تهران- ایرنا- در جریان سفر هیئت اقتصادی طالبان به ایران و برگزاری نشست مشترک دو کشور، ۵ سند تفاهم‌نامه همکاری اقتصادی میان ایران و افغانستان به امضا رسید.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، در نشست شامگاه پنجشنبه شب ۱۸ آبان با حضور «محمدعلی نیکبخت» وزیر جهاد کشاورزی، «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور افغانستان و «ملا عبدالغنی برادر آخوند» معاون اقتصادی نخست‌وزیر دولت افغانستان و «نورالدین عزیزی» سرپرست وزارت صنعت و تجارت این کشور به همراه تعدادی از تجار افغانستانی و فعالان اقتصادی ایرانی برگزار شد که ۵ سند تفاهم‌نامه‌های همکاری اقتصادی میان مسئولان دو کشور امضا و مبادله شد.

سیاست ایران همواره کمک به مردم افغانستان بوده است

کاظمی قمی در ابتدای این نشست گفت: در هفته جاری میزبان هیئت عالی رتبه اقتصادی از کشور برادر و دوست افغانستان بودیم. عمده مباحثی که در این طی روز پنج روز صورت گرفت عمدتاً در حمزه‌های همکاری‌های اقتصادی بود. امروز بعد از بیست سال مقاومت توسط مردم افغانستان این کشور آزاد شده، اما مشکلات به جا مانده در حوزه‌های مختلف برای مردم این کشور به وجود آمده است.

وی ادامه داد: ما به عنوان دو کشور همسایه و مسلمان و با توجه به اینکه بیشترین تاثیرات از افغانستان بر محیط ایران وجود دارد، طبیعی است همکاری‌های اقتصادی به ثبات و امنیت و کاهش مشکلات افغانستان کمک می‌کند. سیاست ایران همواره کمک به مردم افغانستان بوده است.

نماینده رئیس جمهور بیان کرد: در گفتگوهای انجام شده نتایج خوبی رسیدیم و ما در این چند روز کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی دو کشور را برگزار کنیم و اسنادی امشب برابر موضوعات اولویت دار به امضا برسد. آرزوی اینکه منطقه ما هر چه زودتر از دست متجاوزین به دست مقاومت آزاد از مشکلات شود.

آمریکایی‌ها می‌خواهند مانع پیشرفت اقتصادی افغانستان شوند

ملا عبدالغنی برادر آخوند، معاون اقتصادی نخست‌وزیر حکومت افغانستان نیز در حاشیه مراسم امضای تفاهم‌نامه همکاری‌های اقتصادی میان ایران و افغانستان در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره موضع حکومت افغانستان درباره جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، اظهار کرد: امارت اسلامی افغانستان قبلاً موضع خود را درباره جنایاتی که در غزه صورت می‌گیرد، رسماً بیان کرده است؛ ما حامی مظلومان در سراسر دنیا هستم و نه‌تنها مردم غزه، بلکه در هر جایی که مردم بی‌گناه مورد ظلم قرار گیرند را محکوم می‌کنیم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره تمایل آمریکا به دخالت در امور داخلی افغانستان، گفت: آمریکا نمی‌تواند در امور افغانستان مداخله کند و تنها در بخش اقتصادی می‌تواند ورود کند؛ موضع ما در این باره این است که آمریکایی‌ها به دنبال ایجاد موانعی هستند تا مانع پیشرفت اقتصادی افغانستان شوند و همچنین گاهی اوقات نیز در موضوعات سیاسی افغانستان مداخله می‌کنند.

هدف گذاری افزایش تجارت ایران و افغانستان به ۱۰ میلیارد دلار/ ایران از فناوری بالایی برخوردار است

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت افغانستان نیز در حاشیه این مراسم، با تشکر از میهمان نوازی ایران در استقبال از هیأت افغانستانی، اظهار کرد: موضوعاتی که توافق شد، بالاتر از توقعات هیأت افغانستانی بود، جمهوری اسلامی ایران برادری خود را در این یک هفته ادا کرد و از آقای کاظمی قمی و وزیر جهاد کشاورزی برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور تشکر می‌کنیم، آقای کاظمی قمی شبانه‌روز تلاش می‌کند تا دو کشور ایران و افغانستان نزدیک‌تر شوند، کشورهای اشغالگر از این کشور رفتند؛ اما افغانستان ۴ دهه رنج و ظلم را تحمل کرد و ایران ما را رها نکرد و همیشه از مردم حمایت کرده است.

وی افزود: گروه‌های افغانستانی که در این نشست حضور داریم، همگی نزد خداوند و ملتمان مسئولیت داریم؛ لذا این توافق‌ها را باید عملی کنیم و روی کاغذ باقی نماند. در صحنه عمل، موافقت‌نامه به قرارداد تبدیل خواهد شد و دنبال افزایش تبادلات به ۱۰ میلیارد دلار هستیم؛ اما به سادگی امکان‌پذیر نیست و تلاش زیادی می‌خواهد نه‌تنها روابط تجاری را باید به سطح بالا برسانیم؛ بلکه به سطح منطقه ارتقا و سطح همکاری‌ها را افزایش دهیم.

وزیر صنعت و تجارت افغانستان گفت: نباید صرفاً بین دو بخش خصوصی کشورها مذاکره شود؛ بلکه به سطح منطقه ارتقا یابد، ما از برنامه‌هایی که جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۰ سال انجام داده، بازدید کردیم که شامل بندر چابهار، فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان و گمرکات است، دیگر نیازی به اروپا نداریم؛ بلکه ایران در همسایگی ما از فنّاوری بالایی برخوردار است.

وی با بیان اینکه ۴۰ سال است که ایران میزبان اتباع افغانستانی است و حتی ما دانشجوی دکتری در ایران داریم، بیان کرد: از ایران از این بابت تشکر می‌کنیم که فرقی بین اتباع ما با خودشان قائل نیستند، هر کسی که بخواهد در افغانستان کار کند، آغوش افغانستان برای آنها باز است، از معاون رییس جمهور که هیأت افغانستانی را پذیرا شد و گفت قرار است بین دو کشور برای اتصال به چین، کریدور ایجاد شود، استقبال می‌کنیم، امیدواریم افغانستان خودکفا شود و همه مشکلاتی که در مهاجرت و کسب و کار دارد، برطرف شود و دو همسایه نیک باشیم.

وزیر صنعت و تجارت افغانستان همچنین در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران اعلام کرد: در این سفر قرار شد از سوی جمهوری اسلامی ایران برای صادرات کالاهای افغانستان تعرفه ترجیحی داده شود تا بتوانیم توازن در تجارت میان دو کشور را تا حدی برقرار کنیم.

وی در خصوص ادامه استفاده دولت افغانستان از بندر چابهار ایران با اشاره به اینکه یک مدت همکاری ایران و افغانستان در زمینه بندر چابهار به دلیل تغییر حکومت کابل متوقف مانده بود، بیان کرد: ۸ ماه پیش هم سفری به بندر چابهار داشتیم، زیرساخت‌ها در این خصوص فراهم شده و در این سفر هم معاون اقتصادی نخست‌وزیر حکومت افغانستان از بندر چابهار بازدید داشت که امیدواریم بندر چابهار به افغانستان و آسیای میانه متصل شود و سپس خط ترانزیت مذکور را به چین برسانیم.

صدور خدمات فنی و مهندسی حوزه معدن به افغانستان

مهدی کوهی، مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان نیز در حاشیه این مراسم و در جمع خبرنگاران اظهار داشت: طی بازدیدی که هیأت اقتصادی دولت افغانستان از ذوب آهن اصفهان داشت توافق‌نامه‌ای بین این شرکت با وزارت صنعت و تجارت افغانستان به امضا رسید و قرار شد در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی حوزه معدن به افغانستان کمک کنیم؛ به ویژه که این کشور معادن غنی زیادی خصوصاً در استان‌های همجوار با ایران و نزدیک معادن سنگان کشورمان دارد؛ لذا توافق کردیم تا در زمینه انتقال استخراج معادن سنگ آهن به این همسایه شرقی‌مان همکاری داشته باشیم.

وی افزود: یکی دیگر از موارد مورد توافق ذوب آهن با وزارت صنعت و تجارت افغانستان، اجرای کارهای توسعه‌ای در این کشور است که شامل صادرات ریل تولیدی ذوب آهن به افغانستان و توسعه صنعت ریلی این کشور می‌شود.

مدیرعامل ذوب آهن اصفهان از دیگر موارد مورد توافق با هیأت اقتصادی افغانستانی را صادرات تیرآهن‌های بال پهن به همسایه شرقی ایران عنوان و اظهار کرد: این محصولات به صورت پیچ و مهره‌ای و مدولار در صنعت ساختمان استفاده می‌شود و افغانستان کشور زلزله خیزی است و از آنجایی که تیرآهن‌های بال پهن ایرانی می‌توانند زلزله‌های ۸ تا ۱۲ ریشتر را تحمل کنند، کمک خوبی به توسعه ایمنی ساخت و ساز این کشور خواهد بود.

کوهی یادآور شد: در افق ۱۴۰۴ بناست که ذوب آهن اصفهان به تولید ۵۰ میلیون تن فولاد در سال برسد که برای دستیابی به این هدف، نیازمند استفاده از معادن غنی افغانستان هستیم؛ بنابراین در این خصوص با وزارت صنعت و تجارت این کشور مذاکره داشتیم.

عناوین اسناد مبادله شده میان مقامات دو کشور به شرح زیر است:

۱- سند یادداشت تفاهم اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی.

۲- صورتجلسه نشست کمیته مشترک همکاری حمل و نقل بین‌المللی جاده‌ای.

۳- سند یادداشت تفاهم همکاری سازمان هواپیمایی کشوری ایران و طرف افغانستانی.

۴- سند همکاری میان ذوب‌آهن اصفهان و طرف افغانستانی.

۵- سند همکاری میان مناطق آزاد.

۳۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha