به گزارش ایرنا، گاهی اعتقادات غلط و گاهی هم بروز بیماری های تنفسی و امراض مختص این فصل از دلایل کاهش حجم مراجعات اهدای خون است در حالی که نیاز به خون یک امر همیشگی بوده و به فصل خاصی محدود نمی شود و از سوی دیگر تامین خون و فرآورده های خونی مورد نیاز بیماران تنها از راه اهدا امکانپذیر است.
به گفته کارشناسان خون هر واحد خون اهدایی جان سه نفر را نجات می دهد بنابراین با توجه به اینکه نیاز بیماران نیازمند اهدای خون امری مستمر و همیشگی می باشد ضروری است که شهروندان در فصول سرد نیز همچون سایر فصول سال اهدای خون را در برنامه های خود بگنجانند چراکه تصادفات و سوانح در فصل زمستان با شروع لغزندگی معابر و جاده ها افزایش یافته و در کنار سایر بیماران دیالیزی یا مبتلا به تالاسمی، هموفیلی و سرطان، باعث می شود مصرف خون و فرآورده های خونی افزایش یابد و این بیماران همچنان چشم به راه حضور اهداکنندگان در مراکز انتقال خون باشند.
اهدای خون از آن دسته کمک های نوع دوستانه ای محسوب می شود که به انسان ها حیاتی دوباره می بخشد و رنج و آلام ناشی از بیماری را برای بیمار و خانواده وی کاهش می دهد، از این رو تداوم این حرکت داوطلبانه و انسان دوستانه بخصوص در فصل سرما از سوی اهداکنندگان به خصوص گروه های منفی می تواند نجات بخش جان های بسیاری باشد.
به گفته محمد عاقل مدیرکل بازرسی انتقال خون ایران، نیز لرستان بیشترین اهداکنندگان خون را در کشور به خود اختصاص داده است و بانوان این استان رتبه برتر کشور را در اهدای خون دارند که تمامی این آمار نشان از حس نوع دوستی بالای مردم لرستان و تمایل آنها به مشارکت در امور خداپسندانه دارد بنابراین ضروری است این افراد خیر همانگونه که در تمامی فصول سال ارتباط خود را با مراکز انتقال خون حفظ می کنند در فصول سرد نیز کماکان این رویه نوع دوستانه را ادامه دهند تا با شرکت در امری داوطلبانه نجات بخش جان همنوعان خود باشند.
چه عواملی باعث کاهش مراجعات برای خون دهی می شود؟
رییس اداره آفرزیس( دریافت خون و جداسازی پلاکت) انتقال خون لرستان در خصوص مهمترین عوامل دخیل در کاهش مراجعات مردمی برای خون دهی به ایرنا می گوید: بخشی از این مشکل به دلایل فرهنگی و اعتقادات خاص مردم در خصوص مناسب نبودن خون دهی در فصول سرد برمی گردد.
امیر هادی چگنی ادامه داد: بسیاری از مردم اعتقاد دارند که بهترین زمان برای خون دهی اردیبهشت و خردادماه است و برای همین در این ماه ها بیشترین مراجعه را برای انجام حجامت و خون دهی دارند.
وی با اشاره به اینکه بخش عمده ای از مراجعان خون دهی متعلق به طبقه متوسط جامعه هستند تصریح کرد: در مواقعی نیز سرمای هوا باعث می شود افراد برای رفت و آمد به مراکز انتقال خون با مشکل مواجه شوند و برای همین در فصل سرما مراجعه کمتری به مراکز انتقال خون دارند.
هادی چگنی با بیان اینکه همزمان با آغاز فعالیت مدارس دغدغه بسیاری از والدین به درس و مدرسه دانش آموزان معطوف می شود افزود: افزایش دغدغه های فکری و مشغله والدین باعث می شود وقت و زمان کمی برای اختصاص به فعالیت های متفرقه ای همچون خون دهی اختصاص یابد بنابراین بازگشایی مدارس طی نیمه دوم سال نیز در کاهش خون دهی بی تاثیر نیست.
وی رواج استفاده از طب سنتی در میان افراد جامعه را از دیگر دلایل کاهش خون دهی مردم عنوان و تصریح کرد: امروزه طب سنتی بسیار بر سر زبان ها افتاده و حجامت، زالودرمانی و فصد خون(نوعی روش خونگیری برای درمان غلطت خون در طب سنتی) جای خود را به اهدای خون داده است.
رییس اداره آفرزیس( دریافت خون و جداسازی پلاکت) انتقال خون لرستان عنوان کرد: فراگیری و تبلیغات گسترده باعث شده است جوانان، مردان و زنان بسیاری از جامعه تمایل بسیاری به استفاده از این روش های درمانی پیدا کنند و مراجعه کمتری برای اهدای خون داشته باشند.
هادی چگنی بیان کرد: امروز درصد بالایی از افراد جامعه به فضای مجازی روی آورده اند و تبلیغات این فضا نقش موثری در جذب افکار عمومی دارد بنابراین بخشی از کاهش مراجعات نیز به خود ما برمی گردد که نتوانسته ایم از این فضا به خوبی برای همراهی اهداکنندگان و افزایش تعداد آنها با ایده های جذاب بهره گیری کنیم.
چه افرادی بیشترین نیاز را به دریافت خون دارند؟
رییس اداره آفرزیس( دریافت خون و جداسازی پلاکت) انتقال خون لرستان در این باره نیز به ایرنا گفت: عوامل بسیاری در کنار هم باعث می شوند که ۶ ماهه دوم سال روند مراجعات مردم برای اهدای خون کاهش یابد در حالی که ما با دسته ای از بیماران مواجه هستیم که نیاز مستمری به خون و فرآورده های خونی دارند.
هادی چگنی با اشاره به بیماران نیازمند دریافت خون افزود: بیماران تالاسمی، هموفیلی، سرطانی، دیالیزی و مادران باردار و یا افراد با شرایط خاص دسته ای از بیماران هستند که نیاز آن ها به خون و فرآورده های خونی دایمی است و مختص مقطع خاصی نیست بنابراین یکی از رسالت های سازمان انتقال خون تامین خون مورد نیاز این دسته از بیماران می باشد.
وی اضافه کرد: در فصل زمستان با شروع بارش ها، برف و باران و لغزندگی معابر و جاده ها، آمار تصادفات برون شهری و درون شهری افزایش می یابد و دسته ای دیگر از بیماران نیازمند اهدای خون به سایر بیماران مستمر افزوده می شود که در کنار سایر عواملی همچون نزاع های خیابانی و درگیری ها باعث می شود نیاز به مصرف خون و فرآورده های خونی از حد طبیعی افزایش یابد.
افزایش سن مراجعان و لزوم جذب جوانان برای اهدای خون
وی با تاکید بر اینکه جامعه از لحاظ سنی به سمت پیری در حرکت است بیان کرد: سن بسیاری از افرادی که اهداکننده خون هستند در حال افزایش است در حالی که بهترین زمان برای خون دهی افراد متفرقه در سن ۶۰ و برای اهداکنندگان مستمر تا ۶۵ سال می باشد و به طور تقریبی به ازای پنج درصد ورودی برای خون دهی تقریبا ۱۰ درصد خروجی ثبت می شود که نشان می دهد نرخ دریافت کنندگان خون افزایشی و نرخ اهداکنندگان کاهشی است بنابراین در سال های آتی ممکن است با روند خوبی مواجه نباشیم.
هادی چگنی گستردگی جمعیت لرستان را از دیگر عوامل موثر در اهدای خون عنوان کرد و افزود: بخش بسیاری از جمعیت استان در روستاها ساکن هستند و دسترسی به جمعیت جوانان این روستاها برای خون دهی مشکل است و باتوجه به اینکه باید از لحاظ ایمنی و بهداشتی خون سالمی را تولید کنیم، تهیه و تامین آن در روستاها با این شرایط امکانپذیر نیست.
افزایش۳۵.۲ درصدی اهدای خون در لرستان
مصطفی جمالی مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران نیز اذعان داشته است خون های اهدایی هموطنان تا به امروز جان بیش از ۱۵۰ میلیون نفر را نجات داده است که در نوع خود حکایت کم نظیری از نوع دوستی ایرانیان و بخش قابل توجهی از این آمار نیز به مردم فداکار و وظیفه شناس لرستان مربوط است.
اما با توجه به اینکه لرستان بر سر راه ارتباطی استان های جنوبی قرار دارد در ایام فروردین و نوروز حجم بالایی از ترددهای برون و درون شهری را به خود اختصاص می دهد همچنین در فصول سرد سال نیز درصد بالایی از تصادفات جرحی در این استان ثبت می شود، می طلبد که با ترویج فرهنگ اهدای خون، از هم اکنون نسل جوان و آینده را با این فرهنگ نوع دوستانه آشنا کرد تا در تامین خون مورد نیاز بیماران و حادثه دیدگان با مشکل مواجه نشویم.
نظر شما