۲۱ آبان ۱۴۰۲، ۱۴:۵۹
کد خبر: 85287619
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

دیدار بایدن و شی در سایه تضادها و اختلافات فراوان

تهران- ایرنا - به عقیده تحلیلگران اکنون که روابط چین و آمریکا بر سر یک دوراهی حساس قرار گرفته و جهان با هرج و مرج آشفته شده است، جهانیان منتظرند که ببیند آیا سفر شی جین‌ پینگ به آمریکا و دیدار با بایدن با وجود اختلافات زیاد دو کشور چه نوع نیروی محرکه ای به روابط پکن- واشنگتن، وضعیت آشفته جهان و همچنین توسعه و شکوفایی منطقه آسیا و اقیانوس آرام خوهد بخشید.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا خبرگزاری شینهوا در گزارشی تحلیلی نوشت: سفر آتی شی جین‌پینگ رئیس جمهوری چین به سانفرانسیسکو، امید به بهبودی روابط چین-آمریکا پس از تنش های سیاسی بین دو کشور را که سبب شد سران دور کشور از نوامبر (آبان/ آذر) ۲۰۲۲ تاکنون هیچ تماسی با یکدیگر نداشته‌ باشند، افزایش می دهد.

هوا چون‌یینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز جمعه (۱۹ آبان) اعلام کرد که شی جین‌پینگ رئیس جمهوری چین برای دیدار با جو بایدن همتای آمریکایی خود و شرکت در سی‌امین نشست غیررسمی سران سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام (اپک) از تاریخ ۲۳ الی ۲۶ آبان ماه به شهر سانفرانسیسکو آمریکا سفر خواهد کرد.

شینهوا نوشت: چین و آمریکا دو اقتصاد برتر جهان هستند، به طوری که مجموع حجم اقتصادی آن ها بیش از یک سوم کل جهان و کل جمعیت آنها تقریبا یک چهارم جمعیت جهان و حجم تجارت دوجانبه آنها تقریبا یک پنجم از کل جهان را تشکیل می دهد. به علاوه، منافع دو طرف نیز در هم تنیده است. از این رو، این که آیا آن ها می توانند راه درستی برای همزیستی پیدا کنند یا خیر که برای صلح و توسعه کل جهان و آینده و سرنوشت بشر دارای اهمیت بسیار است.

شی جین پینگ در خصوص درک صحیح روابط پکن و واشنگتن تاکید کرده است که چین مایل به پیشبرد همکاری های سودمند دوطرفه با آمریکا بر اساس سه اصل احترام متقابل، همزیستی مسالمت آمیز و همکاری برد- برد است و اختلافات موجود بین دو طرف را نیز تحت مدیریت صحیح قرار داده و برای برخورد با چالش‌های جهانی، کمک متقابل به موفقیت طرف مقابل، تحقق رفاه و منافع دو طرف مشترک و دخیل کردن کل جهان در منافع ناشی از توسعه دو کشور، با واشنگتن همکاری کند.

پکن بر این باور است که منافع مشترک دو کشور بر اختلافات و تضادهای آن ها برتری دارد و موفقیت هر دو طرف فرصتی برای طرف مقابل است و چین همچنین اعتقاد دارد که راه درست همزیستی کشورهای بزرگ جهان، باید از راه گفت و گو و همکاری باشد.

روابط پکن و واشنگتن در سال کنونی با پیچ و خم هایی از جمله حادثه کشتی هوایی بدون سرنشین، دیدار مخفیانه تسای اینگ ون رئیس جمهوری تایوان در آمریکا همراه بوده است

مقامات کاخ سفید بارها پکن را به عنوان رقیب برتر یاد کرده و رقابت با چین را چالشی ژئوپلیتیکی توصیف کرده است و همچنین واشنگتن سعی بر مهار اقتصادی پکن دارد.

مقامات آمریکایی با اجرای طرح راهبردی «حیاط کوچک، حصار بلند»، راه اندازی طرح های محدود کننده اقتصادی هند و اقیانوسیه و افزایش تعرفه محدودیت در حوزه های فناوری های نوین از جمله «نیمه هادی ها» با شرکت های چینی، اصول اقتصاد بازار و رقابت منصفانه را نقض کرده و منجر به اختلال در بازار آمریکا، چین و جهان شده است.

پکن و واشنگتن نیز دارای سیستم های اجتماعی متفاوتی هستند، اما نباید مانع همکاری دو طرف بر اساس منافع مشترک شود.

این دیدگاه سبب شد در طول چند ماه اخیر شاهد رفت و آمدهای مقامات عالی رتبه دو کشور باشیم.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه، جنت یلن وزیر خزانه داری و جینا ریموندو وزیر بازرگانی آمریکا و برخی مقامات آمریکا از ماه ژوئن تا به امروز چندین بار سفر به چین داشتند. که سبب تشکیل مکانیسم های ارتباطی مانند کارگروه های اقتصادی و مالی شد.

وانگ یی وزیر امور خارجه چین در پایان ماه اکتبر برای دیدار با جو بایدن رئیس جمهور، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه و جیک سالیوان دستیار رئیس جمهوری آمریکا به واشنگتن سفر کرد.

آمریکا برای اولین بار در ششمین نمایشگاه بین المللی واردات چین حاضر و پاویون خود را راه اندازی کرد.

هی لی فنگ معاون نخست وزیر چین و سرپرست امور اقتصادی و تجاری چین- آمریکا برای دیدار با مقامات آمریکایی به سانفرانسیسکو سفر کرد.

تعاملات عالی رتبه بین دو کشور چین و آمریکا نشان مثبتی از ثبات در روابط دو کشور بوده و روابط آتی دو کشور هم در گروی چگونگی تعاملات میان جوانان امروز و تعاملات دو کشور در سطوح مختلف، تحت حکومت مرکزی خواهد بود.

بر اساس گزارش اداره گمرگ چین، حجم تجارت بین دو کشور در سال گذشته با توجه به محدودیت های اقتصادی بین دو کشور، حدود ۷۶۰ میلیارد دلار بوده است.

خبرگزاری شینهوا خاطرنشان کرد که دو کشور بر مسائلی چون مدیریت کشور، تضمین رفاه مردم؛ یافتن راه حلی برای چالش های جهانی، مبارزه با تغییرات اقلیمی؛ حل مسائل منطقه ای، جهانی صلح آمیز رقابت کنند.

سفر آتی شی به آمریکا مطمئنا همچون گذشته به ارتقای سطح توسعه چین و آسیا- اقیانوسیه، تثبیت صلح جهان، تقویت نیروی محرکه رشد اقتصاد و ارتقای بیشتر سطح همکاری ها کمک خواهد کرد و عناصر مطمئن بیشتری به همکاری های جهان می بخشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha