خبر فوری: رفع فیلترینگ

تکاپو برای رونق دست سازهای سنتی در کهگیلویه و بویراحمد

یاسوج -ایرنا- دولت سیزدهم با اقدام هایی همچون احیای رشته های در حال فراموشی،ثبت ملی روستاهای شاخص صنایع دستی ، بازارچه دائمی یاسوج،پرداخت وام های اشتغال و راه اندازی کارگاه های تولید صنایع دستی برای رونق دست سازهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد تلاش های گسترده ای انجام داده است.

به گزارش ایرنا، کلنگ زنی بازارچه صنایع دستی در شهر یاسوج مهمترین خدمت دولت سیزدهم در تابستان امسال بود که امیدها را برای بهبود وضعیت بازار فروش این محصولات در استان زنده کرده است امری که در صورت تحقق هنرمند را از زحمت سفر برای تامین بازار فروش و هزینه های آن بی نیاز می کند.

احیای برخی صنایع دستی در حال فراموشی در استان را می توان یکی دیگر از حمایت های دولت از رونق دست ساخت های سنتی در کهگیلویه و بویراحمد دانست امری که افزون بر ایجاد اشتغال برای شمار قابل توجهی از علاقه مندان، در واقع بخشی از هویت فرهنگ ایرانی را زنده نگه می دارد.

کهگیلویه و بویراحمد با وجود ۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی که در رشته هایی چون جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، رندبافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبد بافی، رودوزی‌های سنتی و سیاه چادر بافی ظرفیت های زیادی برای درآمدزایی در این حوزه دارد که امید می رود این تلاش ها بتواند زمینه رونق تولید در این عرصه را فراهم کند.

هنرمندان این استان با اشاره به اینکه آثار صنایع دستی نمونه ‌های غیر دست‌ساز و کارخانه‌ای دارد، اما در تولیداتی که با دست‌های هنرمندان و با ذوق و نگاه هنری ساخته شده تفاوت‌های زیادی وجود دارد که در هیچ‌ نمونه ماشینی و صنعتی دیده نمی‌شود تاکید می کنند که حمایت از رونق تولیدات صنایع دستی افزون بر درآمدزایی برای هنرمندان به ایجاد فضای ایرانی در خانه های هموطنان کمک می کند.

چهار رشته صنایع دستی شامل نمدبافی، چیت بافی،گبه بافی و جاجیم بافی و از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در استان احیا شده است.

احیای رشته های در حال فراموشی

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: چهار رشته صنایع دستی شامل نمدبافی، چیت بافی،گبه بافی و جاجیم بافی و از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در استان احیا شده است.

تکاپو برای رونق دست ساخت های سنتی در کهگیلویه و بویراحمد

سعید طالبی پورافزود: این رشته های صنایع دستی که پیش این رو به فراموشی بود با اجرای دوره های آموزشی در مناطق شهری و روستایی،معرفی در نمایشگاه های ملی و منطقه ای و برپایی کارگاه های زنده در کهگیلویه و بویراحمد احیا شده است.

وی عنوان کرد: با هدف حفظ و احیای مشاغل سنتی، ترویج استفاده از وسایل و کالاهای ساخت تولیدکنندگان داخلی احیای رشته های صنایع دستی در حال فراموشی در دستور کار است.

وی بیان کرد: برای حمایت از رونق تولید این رشته های صنایع دستی دولت همچنین وام های بانکی به متقاضیان پرداخت می کند که تاکنون ۱۵ کارگاه در رشته های مذکور راه اندازی شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: برای راه اندازی این کارگاه های صنایع دستی ۵۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد ریال تسهیلات بانکی به متقاضیان پرداخت شده است.

وی با اشاره به اینکه راه اندازی هر کارگاه صنایع دستی سه تا پنج فرصت شغلی ایجاد می کند حمایت از ایجاد کارگاه های صنایع دستی از رویکردهای دولت سیزدهم برای حمایت از تولید در این حوزه است.

کلنگ زنی بازارچه صنایع دستی در شهر یاسوج

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بازارچه صنایع دستی شهر یاسوج مهمترین مشکل این حوزه استان بود که با کلنگ زنی این طرح در سفر تیرماه امسال رییس جمهور در مسیر گرهگشایی قرار گرفته است.

تکاپو برای رونق دست ساخت های سنتی در کهگیلویه و بویراحمد

طالبی پور افزود: با توجه به نیاز هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد این طرح در زمینی به مساحت پنج هزار متر مربع، ۲ طبقه و با ۶۰ غرفه اجرا می شود.

وی بیان کرد: هنرمندان صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد به علت نبودن بازارچه صنایع دستی محصولات خود را با صرف هزینه های هنگفت به استان هایی نظیر اصفهان می برند که این امر افزون بر هدر رفت وقت و سختی های سفر منجر به کاهش درآمد آنان شده است.

ثبت ملی روستاهای شاخص صنایع دستی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: همچنین در دولت سیزدهم روستای شاخص سربیشه در گچساران و مجموعه روستاهای سادات محمودی در شهرستان دنا ثبت ملی شده است.

طالبی پور افزود: دلیل تعیین و معرفی روستاهای مذکور آن است که بخش عمده ای از جمعیت این مناطق بافنده صنایع دستی داری بوده یا در زمینه صنایع دستی مهارت دارند.

مدیرکل صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: بخش عمده ای از بانوان ساکن روستاهای مذکور از سال‌های دور تاکنون در زمینه آموزش و تولید صنایع دستی، داری مانند گلیم، قالیچه و جاجیم بوده فعالیت می کنند.

طالبی پور تاکید کرد: صنایع‌دستی در برخی از این مناطق قدمتی چند صد ساله دارد ، به عنوان مثال قدمت و سابقه فعالیت صنایع‌دستی در روستای میمند به ۷۰۰ سال پیش برمی‌گردد.

وی بیان کرد: ثبت ملی شهرها و روستاهای صنایع‌دستی در این استان می‌تواند باعث دلگرمی هنرمندان و افزایش روحیه آنان برای ادامه فعالیت باشد.

ظرفیت های صنایع دستی در استان

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد می گوید که استان با وجود ۱۰ رشته صنایع دستی که در آثار ملی ثبت شده ظرفیت های زیادی در این زمینه دارد.

سعید طالبی پور افزود: گلیم سوزنی، توردوزی،پرده گلیمی،چهل گره اعلایی،دست دوزی روی پارچه،جاجیم بافی،گلیم مشته،گلیم نقش برجسته،زیورآلات معطر و سیاه چادر بافی از جمله صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

تکاپو برای رونق دست ساخت های سنتی در کهگیلویه و بویراحمد

وی عنوان کرد: ثبت ملی آثار معنوی راهبرد میراث فرهنگی برای پیشگیری از به فراموشی سپرده شدن و احیای صنایع دستی، بازی‌ها، آیین و سنت‌های مردم است.

وی تاکید کرد:۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی در استان شناسایی شده که این هنرمندان در جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، رندبافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبدبافی، رودوزی‌های سنتی و سیاه چادر بافی مهارت دارند.

سالانه ۲۱۸ هزار متر مربع انواع صنایع دست بافت در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود که هنرمندان شهرستان‌های دنا و گچساران بیشترین سهم را در تولید دارند.

دیگر راهکارهای شکوفایی ظرفیت های صنایع دستی

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: صنایع دستی اعتقاد دارد خارج شدن تولیدات صنایع دستی از حالت تزیین و ترویج تولید برای استفاده از دیگر نیازهای این حوزه در استان است.


مهرنوش بهنیازاده با اشاره به اینکه بسیاری از کالاهای مصرفی ایرانیان از محصولات خارجی تشکیل شده افزود: می توان با فرهنگسازی درباره ارزش محصولات صنایع دستی و معرفی تولیدات نمونه ایرانی به کاربردی شدن استفاده از محصولات مذکور کمک کرد.

وی عنوان کرد: به عنوان مثال عروسک لیلی به عنوان عروسک سنتی در کهگیلویه و بویراحمد می تواند جایگزین خوبی برای عروسک های خارجی در استان باشد که تحقق این امر ضمن درآمدزایی به ثروت آفرینی کمک می کند.

عروسک لیلی با پوشش لباس محلی و رنگ‌های شاد نماد زن ایلی در کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود،این عروسک در گذشته‌ از سوی مادران برای کودکان در قالب‌ شخصیت‌های نوجوان، جوان و میان‌سال ساخته می‌شد تا فرزندی که مادرش به علت انجام کارهای تولید صنایع دستی و دامپروری مدتی دور از فرزند بود با در آغوش گرفتن آن وجود مادر را احساس کند.

تکاپو برای رونق دست ساخت های سنتی در کهگیلویه و بویراحمد

عروسک افسانه‌ای و بومی لیلی با وجود خاطرات به یاد ماندنی مردم این دیار در این سال‌ها مهجور مانده و کمتر مورد استفاده کودکان قرار می گیرد.

بهنیازاده تصریح کرد:ایجاد بازارچه های دائمی از دیگر ضرورت های رونق فروش صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد است.

بهنیازاده تصریح کرد:ایجاد مجتمع های بزرگ آموزشی صنایع دستی و هنرستان صنایع دستی جهت تحصیل علاقه مندان از دیگر ضرورت های این حوزه است.

وی با یادآوری نبودن زیرساخت های صادرات مستقیم محصولات صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد به خارج از کشور اضافه کرد: یک سال گذشته تاکنون ۱۲۰ میلیارد ریال محصول تولیدات سرپنجه هنرمندان استان به شکل چمدانی به خارج از کشور صادر شده که در صورت ایجاد زیرساخت ها به چند برابر افزایش می یابد.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۳۰ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.

سالانه ۲۱۸ هزار متر مربع انواع صنایع دست بافت در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود که هنرمندان شهرستان‌های دنا و گچساران بیشترین سهم را در تولید دارند.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۳۰ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha