به گزارش خبرنگار ایرنا مدیریت شهری همدان در سالهای گذشته همانند بسیاری از شهرها از روشهای سنتی با ترکیب ماسه و نمک نسبت به یخ زدایی معابر اقدام میکرد اما اکنون آزمایشهای علمی نشان داده که محلولپاشی به جای نمکپاشی برای جلوگیری از یخزدگی و لغزندگی معابر شهری در فصل زمستان، از نظر زیست محیطی آسیب کمتری به منابع آبی و خاکی میزند.
در واقع طی سالهای گذشته روش سنتی یخ زدایی یعنی ریختن مخلوط شن و نمک جامد بر روی آسفالت با استفاده از ماشین و بیل علاوه بر تخریب روسازی آسفالت، تاثیرات زیست محیطی منفی بر گیاهان، آبهای جاری و زیر زمینی و خاک داشته و شهرداری همدان به این نتیجه رسیده که روش نوین را تجربه کند.
محلول پاشی تجربه نخست همدانیها در سال جاری
معاون خدمات شهری شهرداری همدان در این باره گفت: روش جدید محلول پاشی به جای نمک پاشی تجربه اول در این شهر است چراکه پیش از این روشهای سنتی اجرا شده بود.
حامد جلیلوند با بیان اینکه روش جدید محلول پاشی همزمان با نخستین بارش برف و در راستای یخ زدایی معابر اجرا میشود، افزود: این طرح به صورت آزمایشی انجام خواهد شد.
وی اضافه کرد: یکی از روشهایی که همواره در برفروبی مورد استفاده قرار میگیرد، روش پخش خشک ماسه و نمک است که آسیبهای جدی به محیط زیست، سیما و منظر و زیرساختهای شهری وارد میکند و لازم بود با استفاده از ظرفیت نخبگان علمی و دانشگاهی از روشهای نوین برفروبی استفاده شود.
معاون شهردار همدان خاطرنشان کرد: از محلول پاشی یا Anti-icing برای برفروبی استفاده میشود که مصرف نمک را تا ۱۷ برابر کاهش میدهد، مصرف ماسه را به صفر میرساند و قدرت مانور را تا ۲۳ درجه زیر سانتیگراد افزایش میدهد و از لحاظ مالی مقرون به صرفه خواهد بود.
وی سیستمی بودن را از ویژگیها مهم این روش دانست و افزود: علاوه بر تامین نیروی انسانی و ماشین آلات؛ آموزش، نحوه اجرا و تنظیم میزان محلول پاشی و حساسیت موضوع از مسایل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
جلیلوند اظهار امیدواری کرد: با اجرای این روش شاهد کاهش مسایل زیست محیطی، حفظ بیت المال و افزایش رضایتمندی شهروندان باشیم.
بکارگیری ۷۰۰ نیروی برفروب در معابر همدان
شهردار همدان نیز با تاکید بر بهرهگیری از فناوری های نوین و مکانیزه کردن خدمات شهری افزود: بالاترین سرمایه شهرداری همدان، نیروی انسانی است و ۷۰۰ نفر و صدها دستگاه برای برفروبی پیش بینی شده و تلاش داریم با بهرهگیری از این ظرفیت و تجربیات بزرگ و بررسی نقاط قوت و ضعف عملکرد بهتری داشته باشیم.
سیدمسعود حسینی افزود: باید از ظرفیت و تجربیات پیشکسوتان در قالب دستورالعملهای برفروبی استفاده شود و با توجه به توقع شهروندان، جلب رضایتمندی آنها در برفروبی بسیار اهمیت دارد.
وی به امکانات سختافزاری و نرمافزاری سازمان پسماند اشاره کرد و گفت: ۶۷ دستگاه ماشین آلات برفروبی و ۱۲ گروه مجزا کار تنظیف معابر اعم از معبر درجه یک، دو و سه و اصلی را طی سالهای گذشته انجام میدادند و امسال علاوه بر افزایش تعداد ماشین آلات، از روش یخ زدایی نوین استفاده میشود.
وی به نحوه اجرای این روش اشاره کرد و ادامه داد: با ماشینهای مجزا و مخصوصی که در اختیار داریم هشت ساعت قبل از بارش محلول نمک با غلظت ۲۳ درصد در معابر پاشیده میشود که باعث آب شدن یخ میشود.
حسینی افزود: در این روش نوین علاوه بر کاهش نمک، استفاده از ماشین آلات کاهش مییابد و بعد از تبریز دومین شهری هستیم که از این روش به صورت آزمایشی در یکی از شهرکها استفاده میکنیم.
کاهش نمک پاشی معابر نیازمند فرهنگسازی
فارغ از طرحهای یخ زدایی و برفروبی شهرداری همدان، ضرورت فرهنگسازی و آشنایی شهروندان با مضرات نمکپاشی بسیار حایز اهمیت است.
هر چند همزمان با فصل زمستان و بارش برف، مردم انتظار دارند شهرداری اقدام به نمک پاشی کند اما باید در بین مردم فرهنگسازی شود که نمک پاشی روش مناسبی در هنگام بارش برف برای جلوگیری از لغزندگی معابر نیست و این اقدام برای محیط زیست ضرر دارد.
استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی و خودداری از تردد با خودروهای شخصی از دیگر اقداماتی است که میتوان با فرهنگسازی در این رابطه، مشکلات تردد در هنگام بارش برف را کاهش داد.
سالانه بیش از چهار تن نمک در سطح شهر همدان در راستای یخ زدایی پخش میشود.
نظر شما