این یادداشت را بر أساس جدیدترین کتاب خود با موضوع حمایت از حقوق کودکان در مخاصمات مسلحانه بینالمللی نوشته و به نقض حق بر آب آشامیدنی، غذا و محیط زیست کودکان فلسطینی خواهم پرداخت.
این روزها سراسر غزه به لوکشینی (۳۶۵) کیلومتری برای صحنههای دردناک و غمگین تبدیل شده، بیش از چهل روز است که اسرائیل مداوم بر سر کودکان و مردم غزه بمب میریزد و در این مدت بسیاری از زنان و مردان و کودکان این منطقه به تلخترین شکل ممکن جان خود را از دست دادهاند. اسرائیل، فصلی تازه از خشونت را در تاریخ رقمزده و غیرنظامیان بیگناه و کودکان را در نوار غزه هدف قرار میدهد. اقدامی که نقض قواعد حقوق بینالملل بشردوستانه است. از آنجاییکه در هر جنگی عمدهترین و آسیبپذیرترینِ گروهها، کودکان هستند، روشن است که کودکان غزه در این مخاصمه مسلحانه بیدفاعاند و روزهای خوش کودکیشان میسوزد و از خاکستر آن آسیبهای جدی و ماندگاری بر جسم و روحشان بر جای میماند.
طبق جدیدترین گزارش سازمان ملل متحد به طور متوسط، هر ۱۰ دقیقه یک کودک در غزه کشته میشود
کودکان که حدود نیمی از جمعیت نوار غزه را شکل میدهند همواره در معرض شدیدترین فشارهای روانی بودهاند و بیش از ۷۰ سال است هرروز زندگی خود را با دلهره و وحشت، آوارگی و اضطراب ناشی از جنگافروزی و خشونت از سوی اسرائیل سپری میکنند، طبق جدیدترین گزارش سازمان ملل متحد به طور متوسط، هر ۱۰ دقیقه یک کودک در غزه کشته میشود. لازم به یادآوریست که منظور از کودک در این نوشتار به استناد اکثر اسناد حقوق بشری، شخصی است که به سن ۱۸ سالگی نرسیده است.
همان طور که کنوانسیون حقوق کودک در مادهی یک خود اشعار میدارد: از نظر کنوانسیون حاضر منظور از کودک افراد انسانی زیر ۱۸ سال است، مگر اینکه طبق قانون قابل اجرا در مورد کودک سن بلوغ کمتر تشخیص داده شود».
پس از این یادآوری لازم است به منزله ورود به بحث، به تعریف حقوق بشردوستانه استناد کنیم که منظور از آن «قواعد ایجاد کننده حق و تکلیفی است که در طول مناقشه و در هر مکانی که دایرهی تخاصم وجود داشته باشد، مجری خواهد بود». علیرغم اینکه حقوق بینالملل، کودکان را به عنوان آسیبپذیرترین قشر جامعه در جنگ معرفی نموده است، اما در عمل و بعد از چند دهه هنوز هم در عصر انقلاب صنعتی چهارم شاهد قربانی شدن کودکان بیگناه در منازعات هستیم.
با گذشت بیش از چهل روز از حمله اسرائیل به غزه، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) گزارش داده است که تاکنون در جنگ غزه بیش از (۸۰۰) کودک در غزه کشته و ۲ هزار و ۴۵۰ کودک دیگر زخمی شدهاند. هزاران کودک فلسطینی به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، زیرا همچنان از عواقب مرگبار یک جنگ بیرحمانه رنج میبرند.
کودکان بیشتری در جنگ جان و زندگی خویش را از میدهند
از زمان تشدید جنگ، بهطور متوسط روزانه بیش از چهار کودک کشته یا مجروح شدند و این فقط آماری است که سازمان ملل متحد توانسته است آن را تأیید کند. آقای انتونیو گوترش دبیرکل سازمان مللمتحد ابراز نگرانی کرده است که اقدامات اخیر اسرائیل تنها به نقض بیشتر قواعد حقوق بشر و حقوق بینالملل بشردوستانه دامن میزند.
او همچنین میافزاید: «در حملات این مدت شاهد رکوردشکنی بیسابقه در مورد کشتار فلسطینیان در کرانه باختری و قدس شرقی بودیم و این وضعیت همچنان در حال افزایش یافتن است که بخش قابل توجهی از این قربانیان کودکان هستند.» ایشان همچنین خواستار پایان بخشیدن به تشدید تنشهای غیرمنطقی شد و از رهبران طرفین خواست فوراً جهت حل مناقشهی مابین خود تلاش کنند. از زمان پایان انتفاضه دوم در سال (۲۰۰۵) میلادی، حملات چهل روز اخیر مرگبارترین حملات در کرانه باختری شناخته میشود.
در سراسر جهان، طرفهای متخاصم یکی از اساسیترین قواعد مخاصمات مسلحانه را نادیده میگیرند و آن حمایت از حقوق کودکان است
جامعه جهانی در حمایت از حقوق کودکان در مخاصمات مسلحانه، اقدامات قابل توجهی در عرصه بینالمللی و منطقهای انجام داده است. از جمله اقدامات بینالمللی میتوان به اعلامیه حقوق کودک (۱۹۵۹)، کنوانسیون حقوق کودک (۱۹۸۹)، کنوانسیون چهارم از کنوانسیونهای چهارگانه ژنو و پروتکلهای الحاقی آن، و پروتکل اختیاری کنوانسیون حقوق کودک ۱۹۸۹، مصوب (۲۰۰۰) اشاره کرد.
همچنین در مورد اقدامات منطقهای، میتوان به منشور آفریقایی حقوق و رفاه کودک (۱۹۹۰)، منشور اجتماعی اروپا (۱۹۹۶)، کنوانسیون اتحادیه آفریقا برای حمایت و کمک به آوارگان داخلی در آفریقا (۲۰۰۹)، و کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر (۱۹۶۹) اشاره کرد. این اقدامات نشانگر توجه دولتها به آسیبپذیری کودکان در مخاصمات مسلحانه است که البته هنوز تعدادی از دولتها، به خصوص دولتهای آفریقایی نسبت به تعهدات بینالمللی خود در این زمینه بیتوجه هستند.
با وجود تعداد کثیریکنوانسیون، پروتکل و خود منشور سازمان ملل متحد، وحشت کودکان در اثر بروز جنگها رو به افزایش است و کودکان بیشتری به طرق مختلف جان و زندگی و موجودیت خویش را از دست داده و میدهند.
جنگها به عنوان عامل اصلی، توسعهی جوامع را که برای تساوی حقوقی و اجتماعی کودکان امری مهم است، تحت تأثیر قرار داده و آنان را به عنوان قربانیان اصلی و بیدفاع جوامع به سوی نابودی و انزوا و تبعیض میکشانند. روزانه هزاران کودک در سطح جهان تحت تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم جنگها در اثر گرسنگی، کمبود آب و غذا و بیماریهای رایج ناشی از مخاصمات مسلحانه قربانی میشوند. بنا بر تخمین سازمان ملل متحد در طول پنج سال گذشته به طور متوسط حداقل۷۰ کودک در روز با نقض شدید حقوقشان مواجه شده و هزاران کودک کشته، معلول، به سربازی گرفته شده و یا قربانی آزار جنسی و استثمار قرار گرفته اند.کودکان آیینه تمامنمای اشخاص بیدفاع در مخاصمات مسلحانه هستند، با این حال در سراسر جهان، طرفهای متخاصم یکی از اساسیترین قواعد مخاصمات مسلحانه را نادیده میگیرند و آن حمایت از حقوق کودکان است.
ماهیت طولانی مخاصمات امروزی آینده کودکان را تحت تأثیر قرار داده است. با عنایت به اسناد بینالمللی و منطقهای متعدد و توجه ویـژه دولـتهـا و سـازمانهـای جهانی و منطقهای و پیشرفت سریع حقوق بشر و بشردوسـتانه و نهادهـای نـاظر بـر حسـن اجرای این حقوق و همچنین حساسیت و آگاهی بیش از پیش افکار عمومی نسبت به حقـوق کودکان در مخاصمات مسلحانه و بیداری وجدان جهانی، به نظر مـیرسـد کـه میبایست حقـوق کودک در مخاصمات مسلحانه را جز حقوق مسلم و بدیهی مورد قبول جامعه جهانی بدانیم و بپذیریم که حقوق کودک در این حوزه پذیرش عام یافته و وارد عرصـه حقـوق بـینالملـل عرفی شده است.
هرچند که باید اعترافکرد کودکان هنوز هم نیازمند حمایت هرچه بیشـتر جامعه جهانی در برابـر مخاصـمات مسـلحانه هسـتند؛ چـه در سـطح بـینالمللـی بـا انعقـاد کنوانسیونی مجزا در همین ارتباط، و چه در سطح منطقهای. اما در جنگهای جدید عاملی که بسیار برجسته شده است درکی است که بر اساس سیاست هویت شکل گرفته که خود منتج به شکستن هنجارها و نقض قواعد بین المللی شده است، عاملی که بیشتر به اهداف سیاسی و منافع دولتها پرداخته است تا انسانیت.
غزه به گورستان هزاران کودک تبدیل شده است
اقدامات روا داشته توسط اسرائیل به کودکان در غزه تماما نقض کلیه قواعد حقوق بینالملل بشردوستانه و حقوق بشر است. هماکنون شرایط کودکان فلسطینی در منازعه اخیر، روایتی تلخ و تکاندهنده است که میبایست تدبیری جدی از طرف دولتهای طرف مخاصمه و جامعه جهانی علی الخصوص سازمان ملل متحد صورت گیرد.
بمباران بیامان مناطق مسکونی و با قطع برق در غزه، بیمارستانها بیبرق میمانند و نوزادان در انکوباتورها و بیماران سالمند در اتاقها بدون دسترسی به اکسیژن در معرض خطر قرار میگیرند، خانوادهها در غزه در حال حاضر برای دسترسی به آب سالم با مشکل مواجه هستند. یونیسف ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت کودکان در غزه، اظهار کرد که این منطقه به گورستان هزاران کودک تبدیل شده است و بهطرز شگفت انگیزی شمار کودکان کشته شده در غزه در حال افزایش است.
حدود ۴۴ درصد از کل جمعیت فلسطین و ۴۷ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری نوار غزه کودک هستند
با وجود این، تهدید علیه کودکان در غزه فراتر از بمب و موشک است؛ بیش از یک میلیون کودک در غزه با بحران آب مواجه هستند و مرگومیر کودکان بهویژه نوزادان بهدلیل کمآبی یک تهدید بزرگ است. حدود ۴۴ درصد از کل جمعیت فلسطین و ۴۷ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری نوار غزه کودک هستند؛ به همین دلیل آغاز دور جدید حملات رژیم صهیونیستی نگرانی گستردهای درباره نقض حقوق بشر بهویژه حقوق کودکان ایجاد کرده است.
وخامت بحران بشردوستانه در غزه سبب تشدید نگرانیها درباره نقض شدیدتر حقوق کودکان در این منطقه شده است، زیرا این وضعیت منجر به افزایش نرخ ناامنی غذایی، نقض حق کودکان برای داشتن استانداردهای مناسب زندگی مطابق با ماده ۲۷ کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد و نقض حق بر سلامت کودکان از طریق هدف قرار دادن تاسیسات آب و فاضلاب و امکان ابتلای کودکان به بیماریها براساس ماده ۲۴ همان کنوانسیون میشود و حدود ۲.۲ میلیون نفر دسترسی عادی خود نسبت به آب پاکیزه را از دادهاند که بیش از یک میلیون نفر این افراد کودکان هستند این کمبود آب و غیر بهداشتی بودن آن، خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را افزایش میدهد که یکی از دلایل اصلی کشته شدن کودکان است.
تشدید حملات اسرائیل به غزه همچنین به حق بر امنیت و حق بر آموزش آموزش کودکان غزه آسیب وارد کرده است؛ در حال حاضر مدارس غزه بهعنوان پناهگاه مورد استفاده قرار میگیرند، هرچند که این اماکن دیگر از بمبارانهای رژیم صهیونیستی نیز در امان نیستند و براساس ماده ۲۸ کنوانسیون حقوق کودک، دسترسی کودکان به آموزش میبایست تضمین شده و نباید نقض گردد. ترومای ناشی از جنگ برای کودکان تا نسلها میتواند ادامه یابد؛ کودکان امیدهای فردای جهان هستند و دولتها با همکاری یکدیگر میتوانند آینده بهتری برای هرکودکی که در جنگ و بحران زندگی میکند بسازند.
این کودکان امروز هستند که جنگ، همه جوانب حال و آینده زندگی آنان را تهدید میکند و ما بزرگسالان میبایست به رسالت خود نسبت به آنان بیشتر اندیشیده و چارهجوییکنیم.
نظر شما