سرانه مصرفِ شیر در ایران یک سوم جهانی است

اصفهان-ایرنا- مدیر گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: سرانه مصرفِ شیر و لبنیات در کشور ما کمتر از یکصد کیلوگرم و معادل یک سوم استاندارد جهانی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر مسعود سامی روز دوشنبه در نشست خبری دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت و پویش موسوم به«روزی یک لیوان شیر» با بیان‌اینکه سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی کشور ما پایین است، افزود: طبق آمارها بر اساس جمعیت کشور و میزان تولید، سرانه مصرف شیر در ایران زیر یکصد کیلوگرم است.

وی ادامه داد: سرانه مصرف سالیانه شیر و لبنیات در کشورهای پیشرفته ۳۵۰ تا ۴۵۰ کیلوگرم و میانگین جهانی آن ۳۰۰ کیلوگرم است.

مدیر گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: مصرف سه تا پنج واحد شیر و لبنیات در هرم غذایی روزانه افراد جامعه ضروریست که شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ می‌شود.

وی اضافه کرد: البته اصفهان از نظر مصرف شیر و لبنیات در کشور جایگاه خوب و مطلوبی برخوردار دارد اما کار علمی خاصی در این زمینه انجام نشده است.

سامی با تاکید بر اینکه کشور ما اکنون با چالش جدی در کاهش سرانه مصرف شیر و لبنیات روبه‌روست، اظهار داشت: یک سوم میزان مورد نیاز شیر و لبنیات در کشور ما مصرف می‌شود البته این میزان تا قبل از قطع یارانه شیر و افزایش قیمت شیر و لبنیات بود و در زمان حاضر مصرف شیر و لبنیات از برنامه غذایی قشری از جامعه حذف شده و مابه ازای آن مصرف کربوهیدات‌ها افزایش پیدا کرده است.

به گفته وی، مصرف شیر و لبنیات یکی از ملاک‌های پیشرفت کشورها از نظر بسیاری از سازمان های بین‌المللی از جمله سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد(فائو) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) است.

وی تاکید کرد: اهمیت مصرف شیر و لبنیات در برنامه غذایی روزانه کودکان و سالمندان بیشتر است.

مدیر گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: بسیاری از دامداری‌ها در اصفهان شیر با کیفیت و ممتاز تولید می‌کنند اما مقدار زیادی از آن به خارج از استان می‌رود و با برندهای خاص بسته‌بندی شده بطور مجدد به استان برمی‌گردد و بدست مصرف‌کننده اصفهانی می‌رسد.

دبیر علمی دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت و معاون ویروس شناسی دانشگاه اصفهان نیز گفت: آلودگی هوا، یکی از چالش‌های دنیای معاصر محسوب می‌شود و ۸۰ درصد جمعیت کُره زمین متاثر از آلودگی هوا هستند.

دکتر حسن نیلی با بیان‌اینکه همه موجوداتی که اکسیژن مصرف می‌کنند در معرض آلودگی هوا قرار دارند، اضافه کرد: بدلیل استفاده از سیستم‌های صنعتی و سوخت‌های فسیلی و عوارض آنها هرچه که جلوتر می رویم، امکان افزایش از این آلودگی وجود دارد.

وی بیان کرد: راهکارهایی برای کاهش این عوارض وجود دارد که آگاهی بخشی رسانه‌ای به آحاد جامعه یکی از آنهاست.

نیلی خاطرنشان کرد: بازنگری در سبک زندگی و مدل حکمرانی و تعامل با طبیعت ضروریست و آگاهی بخشی به جامعه در این زمینه باید سنین کودکی انجام شود تا همه به مسوولیت اجتماعی خود واقف شوند.

وی افزود: دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت از حدود ۱۰ سال گذشته در استان اصفهان تشکیل شد و در کشور هم مشابهی ندارد و رسالت آن این است که با اصلاح الگوی تغذیه بویژه افزایش سهم مصرف شیر و لبنیات، بخشی از چالش‌ها را در این زمینه کاهش دهد.

دبیر علمی دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت و معاون ویروس شناسی دانشگاه اصفهان بیان کرد: یکسری از بیماری‌ها از جمله کبد چرب، دیابت، چاقی، انواع سرطان، اختلالات متابولیک و بیماری های قلبی و عروقی با آلودگی هوا و سبک زندگی و الگوی تغذیه ارتباط دارد که آمار اینگونه بیماری ها در کشور ما بطور چشمگیری در حال افزایش است.

وی اضافه کرد: بسیاری از این بیماری‌ها با اصلاح الگوی تغذیه در کشور قابل کنترل و کاهش است و درصد قابل توجهی از بیماری ها با نوع ترکیبات غذایی دریافتی ما ارتباط مستقیم دارد.

نیلی تصریح کرد: بر اساس برنامه توسعه چهارم قرار بوده که سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور به متوسط جهانی و ۱۶۵ کیلوگرم به ازای هر نفر در سال برسد اما هنوز این رقم محقق نشده است.

وی با بیان اینکه مصرف شیر و لبنیات در اقشار برخوردار جامعه هم پایین است، اظهار داشت: سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشورهای توسعه یافته ۳۵۰ کیلوگرم و در کشورهای متوسط دنیا حدود ۲۰۰ کیلو گرم است.

معاون ویروس شناسی دانشگاه اصفهان گفت: پیشگیری از پوسیدگی دندان، پوکی استخوان، اختلالات حرکتی و اسکلتی و بیماری‌های قلبی و عروقی با اصلاح الگوی تغذیه امکانپذیر است اما آلودگی هوا، این مشکلات را در جامعه بطور مضاعف افزایش می دهد.

وی گفت: چالش فرهنگی در زمینه مصرف کم شیر و لبنیات در جامعه وجود دارد و اقشار برخوردار هم شیر کمی مصرف می‌کنند.

سرانه مصرفِ شیر در ایران یک سوم جهانی است

مدیرعامل اتحادیه دامداران استان اصفهان هم در این نشست خبری گفت: اصفهان رُتبه نخست کشور را در تولید شیر خام دارد و تولید شیر خام در این خطه معادل ۱۷ استان کشور است.

حسن جعفری ادامه داد: بخشی از شیر تولیدی اصفهان به ۱۰ استان کشور از جمله تهران، مازندران، مرکزی، قم، خوزستان، فارس، البرز، خراسان رضوی و چهارمحال و بختیاری ارسال می‌شود.

وی اضافه کرد: تولید شیر در استان اصفهان نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.

جعفری با اشاره به وجود خشکسالی و افزایش تولید شیر در این استان خاطرنشان کرد: تامین علوفه دامداری‌های اصفهان از طریق استان‌های غربی کشور از جمله خوزستان و فارس انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه تورم موجود در جامعه قیمت شیر را تحت تاثیر قرار داده است، تصریح کرد: قیمت شیر خام تابع مقررات تنظیم بازار دولت است و از ابتدای سال هر کیلوگرم شیر خام بر مبنای چربی ۳.۲ دهم ۱۵ هزار تومان قیمت‌گذاری شده است.

مدیرعامل اتحادیه دامداران استان اصفهان گفت: درخواست بررسی مجدد هزینه‌های تولید را از دولت داریم زیرا قیمت تمام شده حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده اما سیاست دولت دائر بر جلوگیری از وارد شدن فشار به مصرف کننده است.

وی افزود: روزانه حدود ۶ هزار تُن شیر خام و ۷۲ هزار تُن گوشت قرمز در اصفهان تولید می‌شود و سهم این استان در تولید محصولات دامی کشور حدود ۳۰ درصد است.

به گزارش ایرنا، نشست خبری دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت و پویش موسوم به «روزی یک لیوان شیر» در راستای توسعه اهداف فرهنگی و اجتماعی و تشریح و ترویج فواید مصرف شیر و تاثیر آن بر کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا و افزایش سلامت جامعه در مجتمع فرهنگی و مطبوعاتی اصفهان برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha