به گزارش خبرنگار ایرنا، تیراندازی از جمله ورزش های حرفه ای، مهیج و محبوب بسیاری از افراد است، این ورزش که مسابقات آن در سطح المپیک نیز برگزار می شود نیازمند کسب مهارت و داشتن دقت و تمرکز لازم است.
تیراندازی از جلمه ورزش های مورد تاکید در دین اسلام نیز هست و هم اکنون در کشور ما جایگاه و اهمیت بالایی دارد و یکی از رشته های ملی محسوب میشود.
ورزشکاران فعال در این رشته که شامل چند زیرمجموعه است با استفاده از سلاح گرم اقدام به نشانه گیری و تیراندازی به صورت خوابیده، زانوزده یا ایستاده از فواصل ۱۰، ۲۵، ۵۰ و ۳۰۰ متر با اسلحه های تفنگ و تپانچه می کنند.
ورزش تیراندازی دارای شاخه های تفنگ بادی، تفنگ ساچمه ای و زیرشاخه های تراپ، تراپ دوتایی، اسکیت و دوگانه است. ورزش تیراندازی همچنین دارای شاخه های مختلف از جمله تفنگ بادی، تپانچه و تفنگ ساچمه زنی است که برخی از این رشته ها زیرشاخه های دیگری دارد به طوریکه تیراندازی با تفنگ ساچمه ای شامل تراپ، تراپ دوتایی و اسکیت است که هریک قوانین و علاقه مندان خاص خود را دارد.
یکی دیگر از زیرشاخه های ورزش تیراندازی، دوگانه یا بیاتلون است که ترکیبی از دوی صحرانوردی و تیراندازی را شامل می شود و این شاخه اغلب در زمره ورزش های رزمی و نظامی قرار دارد.
فعالیت در رشته ورزشی تیراندازی که هیچ محدودیت سنی و جنسی ندارد، موجب تقویت مهارتهایی از جمله تمرکز، نشانه گیری، تقویت عضلات بدن، نشاط و شادابی و کاهش مشکلات روانی از جمله افسردگی و اضطراب می شود.
برای اطلاع از وضعیت رشته ورزش تیراندازی در زنجان خبرنگار ایرنا با روح الله رجبی دبیر هیات تیراندازی استان زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: ورزش تیراندازی استان زنجان هم اکنون در چه وضعیتی قرار دارد؟
هیاتهای ورزشی تیراندازی با شاخص هایی همچون اعزام نفرات به تیم ملی، فعالیت در مناسبت های متفاوت ملی و مذهبی و رنکینگ داورها و مربیها سنجیده می شود که بر همین اساس هیات تیراندازی استان زنجان هم اکنون جایگاه یازدهم کشور را دارد.
در حال حاضر ورزشکاری در تیم ملی نداریم اما ورزشکار دعوت شده به اردوی تیم ملی داشته ایم.
۲ ورزشکار خانم از استان به مسابقات پاراتیراندازی آسیا نیز اعزام شدند که برای استان و کشور افتخارآفرینی کردند.
در خصوص وضعیت داور و مربی نیز این هیات ۱۸ داور درجه ۲ شامل ۶ خانم و ۱۲ آقا و ۱۸ مربی درجه ۲ دارد.
بر اساس آخرین آمار موجود ۵۳ مربی آقا و خانم و ۵۳ داور درجه سه در استان فعال هستند ولی داور و مربی درجه یک فعلا نداریم.
ایرنا: علاقه مندان به ورزش تیراندازی در چه گروههای سنی می توانند فعالیت کنند؟
ورزش تیراندازی می تواند از سن هشت سالی آغاز شود و تا زمانیکه ورزشکار توان به دست گرفتن سلاح را دارد ادامه یابد. علاقه مندان به این ورزش در گروه سنی نوجوان، جوان و بزرگسال فعالیت می کنند.
علاقه مندان به این ورزش از سن هشت سالگی می توانند فعالیت خود را آغاز کنند اما چون سلاح ها سنگین هستند در سن پایین تنها شلیک تیر را آموزش می دهیم و از حدود ۱۳ سالگی می توانند به صورت حرفه ای در این رشته کار کنند.
افراد تا زمانی که بتوانند اسلحه به دست بگیرند می توانند در این رشته فعالیت خود را ادامه دهند به طور مثال قهرمان جهان این رشته ورزشی در ۷۱ سالگی اسلحه خود را زمین گذاشت.
رده سنی فعالیت در این رشته از متولدین ۱۳۸۵ به بالا نوجوان، ۸۵ تا ۸۲ جوان و ۸۲ به پایین بزرگسال محسوب می شوند که این گروهها به طور رسمی فعال هستند و در مسابقات غیررسمی نیز پیشکسوتان بالای ۴۵ سال شرکت می کنند.
ایرنا: استعدادیابی از سوی هیات ورزشی تیراندازی استان چگونه انجام می شود؟
این هیات استعدادیابی را از آموزش و پرورش آغاز کرده و قراردادهایی از سالهای گذشته با برخی مدارس منعقد شده است و همچنان با آنها در ارتباط هستیم.
کارشناسان این هیات برخی اوقات در مدارس حاضر می شوند و با معرفی این رشته علاقه مندان به آن جذب و به نوبت در تمرین های هیات حاضر می شوند پس از بررسی های لازم آنهایی که استعداد دارند دوباره دعوت و برای تیم انتخاب می شوند و این اقدام هر سال تکرار می شود.
در مسابقات استعداهای برتر نیز هر سال شرکت می کنیم.
ایرنا: عمده مشکلات و دغدغه های این هیات ورزشی چیست؟
بزرگترین معضل ما گرانی تجهیزات است که طی ۲ تا سه سال اخیر قیمت آنها بسیار افزایش یافت است به طوریکه سلاحی که سه سال قبل به قیمت ۱۷۰ میلیون ریال خریداری می شد امسال به قیمت سه میلیارد ریال باید خریداری شود.
این امر مشکل ساز شده درحالیکه تیراندازی رشته ای پرمدال است؛ وقتی یک گروه یا تیم تیراندازی به مسابقات اعزام می شود می تواند با ۲۵ مدال بازگردد که هیچ رشته ای این پتانسیل و ویژگی را ندارد.
به دلیل اینکه تجهیزات این رشته ورزشی گران قیمت است تنها کسانی که توانایی مالی بالایی دارند یا قشر متوسط به بالا می توانند در آن شرکت کنند البته هیات برای همه اقشار کلاس دارد اما علاقه مندان تا مرحله ای توان ادامه دارند.
این ورزشکاران تا جاییکه به تیم ملی معرفی می شوند از سوی هیات حمایت می شوند و به آنها هم سلاح و هم تجهیزات می دهیم و اگر رکوردهایی را که تعیین شده است کسب کنند حتی هزینه رفت و برگشت به مسابقات نیز به آنها داده می شود اما زمانی که عضو تیم ملی می شوند باید تجهیزات مال خودشان باشد و خودشان سرمایه گذاری کنند.
داشتن سیبل الکترونیکی از بایدهای فعالیت در رشته ورزشی تیراندازی است که به دلیل گران قیمت بودن تامین آن نیازمند حمایت است. داشتن سیبل الکترونیکی از بایدهای فعالیت در این رشته ورزشی بوده و بزرگترین مشکل این هیات نداشتن این سیبل است درحالیکه در گذشته داشتن این سیبل جزو الزامات آن نبود.
برای تامین این سیبل پیگیری هایی انجام و با استاندار نیز صبحت شده که قرار بر این است این سیبل تهیه شود.
در صورت رفع این مشکل، هیات تیراندازی زنجان قادر خواهد بود اردوهای تیم ملی استعدادیابی را برگزار کند و حتی در صورت تعیین استانداردها امکان برگزاری اردوهای آسیایی نیز در این استان وجود دارد.
ایرنا: زنجان چه تعداد ورزشکار در رشته تیراندازی دارد؟
در حال حاضر بیش از ۳۰۰ ورزشکار زنجانی در این رشته ورزشی فعال هستند که از این تعداد حدود ۴۰ ورزشکار به روز و دارای رنکینگ بوده و به طور مستمر فعال هستند و به مسابقات مختلف اعزام می شوند.
استان زنجان مزیت هایی برای فعالیت در رشته تیراندازی دارد که از جمله موقعیت جغرافیایی و آب و هوای آن است به طوریکه هوای خنک آن حتی در تابستان اجازه برگزاری اردوهای مختلف را می دهد.
این هیات هم اکنون ۳۰ خط فعال دارد که از ساعت هفت صبح تا هفت شب فعال است همچنین از وجود مربیان و داوران به روز و متبحر استفاده می کند.
اگر برای تامین تجهیزات این رشته ورزشی، تسهیلاتی برای ورزشکاران در نظر گرفته شود و قشر متوسط به پایین حداقل توان خرید لباس این ورزش را داشته باشند این رشته ورزشی چشم انداز روشنی را خواهد داشت.
ایرنا: هیات ورزشی تیراندازی زنجان چه رویدادهایی را برگزار می کند؟
این هیات می تواند مسابقاتی را که در سیبل متحرک برگزار میشود، میزبانی کند که تاکنون ۱۳ المپیاد را برگزار کرده ایم حتی این هیات امکان میزبانی مسابقات ۶۰ تیری را دارد اما در مسابقات رسمی و بین المللی چون سیبل الکترونیکی نداریم نمی توانیم میزبان باشیم.
هر سیبل الکترونیکی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال قیمت دارد که تامین آن برای ۳۰ خط اعتبار زیادی را می طلبد و تامین آن در توان فدراسیون این رشته ورزشی و اداره کل ورزش و جوانان استان نیست.
ایرنا: برنامه های پیش روی هیات تیراندازی استان زنجان چیست؟
این هیات طی ۶ سال گذشته بیشتر درگیر فعالیت های عمرانی هیات بود به طوریکه هم اکنون از یک زیرزمین به سالن استاندارد با ۳۰ خط تیراندازی به همراه تجهیزات لازم، جایگاه مربیان و داوران و رختکن استاندارد رسیده ایم.
به همین علت طی این سالها نتوانستیم ورزشکار به تیم ملی معرفی کنیم ولی از سال گذشته استعدادیابی را شروع کردیم و برنامه ریزی لازم برای قهرمان پروری داریم تا به تدریج به اهداف دست یابیم.
هیات ورزش تیراندازی استان زنجان هم اکنون دارای سالن ورزشی منطبق بر استانداردهای جهانی است. هم اکنون ۲ سیبل اهداف ثابت و پروازی داریم که مسابقات اهداف پروازی روز گذشته با ۳۸ ورزشکار استانی شرکت کننده برگزار شد و سطح مسابقات خوب بود.
به دلیل اینکه تیراندازی به عنوان ورزش پایه معرفی شده است در مناسبت های ملی و مذهبی مسابقات آن برگزار می شود.
آخرین رویداد ملی این هیات نیز شهریور ماه امسال برگزار شد که المپیاد استعدادهای برتر بود که در آن ورزشکاران استان به نام های " محمد مهدی اکبری" به مقام نهم و "سید فاطمه موسوی" به مقام یازدهم دست یافتند.
همچنین مسابقات قهرمان کشوری بعد از چهار سال وقفه از سوی فدراسیون از ۱۵ تا ۱۸ آذرماه جاری برای خانم ها و ۲۳ تا ۲۵ همین ماه برای آقایان برگزار می شود که ورزشکاران زنجانی نیز به این رقابتها اعزام خواهند شد.
نظر شما