روایتی از یک خبرI جزییات نقش‌آفرینی ایران در آزادی اسرای تایلندی نزد حماس

تهران- ایرنا- روز گذشته تعدادی از شهروندان تایلندی نزد حماس که در روز ۱۵ مهرماه و همزمان با آغاز عملیات طوفان الاقصی همراه با گروگان‌های صهیونیست به اسارت حماس درآمده بودند، با میانجی‌گری ایران آزاد شدند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، وزارت امور خارجه تایلند روز گذشته در بیانیه‌ای رسمی با اعلام آزادی ۲۳ نفر از شهروندان این کشور که در جنگ غزه به اسارت درآمده بودند، از میانجی‌گری ایران، مصر، مالزی و قطر برای آزادی شهروندان خود قدردانی کرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه تایلند آمده است: دولت سلطنتی تایلند از همه کسانی که برای آزادی گروه نخست اسیران از آنان کمک خواسته، یعنی دولت‌های قطر، مصر، ایران، مالزی و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تشکر می‌کند و امید عمیق ما این است که همه افراد باقی مانده تحت مراقبت قرار گیرند و در اولین فرصت به سلامت آزاد شوند.
پیشینه
در روز آغاز عملیات طوفان الاقصی شهروندانی از حدود ۴۰ کشور مختلف از جمله تایلند، فیلیپین، روسیه، آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ... که برای شرکت در یک فستیوال موسیقی در نزدیکی غزه در سرزمین‌های اشغالی حضور داشتند به اسارت حماس درآمدند. شهروندان تایلندی بزرگترین گروه از اسرای خارجی را نزد حماس تشکیل می‌دادند و گفته می‌شد که حدود ۳۰ نفر هستند.
حماس از همان زمان اعلام کرد که تمامی این شهروندان در صحت و سلامت به سر می‌برند و به محض برقرار شدن شرایط مساعد، آزاد خواهند شد ولی حملات بی‌وقفه اسرائیل به غزه مانع از آزادسازی این شهروندان بود.
حدود ۳۰ هزار تایلندی در سرزمین‌های اشغالی مشغول به کار هستند که بیشتر آنها در بخش کشاورزی فعالیت دارند. براساس اعلام وزارت خارجه تایلند، ۳۲ شهروند تایلند در این جنگ کشته و ۱۹ نفر دیگر مجروح شدند.
نهم آبان ماه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در جریان سفر به قطر و در پاسخ به همتای تایلندی خود درباره مساعدت ایران برای آزادی اسرای این کشور در غزه، با اشاره به صحبت‌های خود با مقامات حماس اطمینان خاطر داد به محض اینکه شرایط میدانی فراهم شود، این درخواست مورد بررسی قرار گرفته و نسبت به آزادسازی شهروندان خارجی اقدام شود.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز شب گذشته و در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در این خصوص، گفت: از هفته اول شروع جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه و در پی درخواست مقامات تایلندی از جمله گفت‌وگوی تلفنی و دیدار وزیر خارجه این کشور با وزیر امور خارجه ایران در دوحه و درخواست مساعدت برای تسهیل آزادسازی اسرای تایلندی، موضوع به طور مشترک مورد پیگیری جمهوری اسلامی ایران و قطر قرار گرفت و فهرست اسامی این اسرا به مقامات حماس داده شد تا موضوع را از جنبه انسان دوستانه مورد بررسی و مساعدت قرار دهند.
وی افزود: این درخواست مورد توجه مقامات حماس قرار گرفت و با برقراری آتش بس موقت از روز گذشته، تعدادی از زندانیان تایلندی آزاد شدند.

اهمیت موضوع
سرتا تاویسین نخست وزیر تایلند شب گذشته در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: تمامی اسرای تایلندی آزادشده توسط حماس در سلامت کامل به سر می‌برند و از آزادی آنها خرسند هستیم.
براساس گزارش رسانه‌ها، حماس در ابتدا ۱۰ شهروند و سپس چهار شهروند دیگر تایلندی را تحویل نیروهای صلیب سرخ داد. علت تاخیر در آزادسازی این اسرا، بدعهدی و نقض آتش‌بس موقت از سوی رژیم صهیونیستی اعلام شد.
به گزارش مجله آمریکایی تایم، دولت تایلند برای آزادی اسرای این کشور نزد حماس، هفته‌ها از دو مجرای مختلف دیپلماتیک تلاش کرد. آریپن اوتاراسین یکی از مقامات سیاسی تایلند و رییس تیم مذاکره کننده این کشور گفته که مقامات تایلندی در روز ۲۶ اکتبر (چهارم آبان‌ماه) به تهران سفر کرده و با نمایندگان حماس دیدار کردند.
وی در ماه نوامبر (آبان ماه) در جمع خبرنگاران در بانکوک اظهار داشت: مقامات حماس به ما تاکید کردند که اسرای تایلندی «در شرایط مناسبی» به سر می‌برند و «در زمان مناسب» آزاد خواهند شد.
آریپن اعلام کرده است که گفت‌وگوهای وی با نمایندگان حماس به تایید وزارت امور خارجه این کشور رسیده و «از طریق روابط ویژه شخصی» بین سیاستمداران مسلمان تایلند و دولت ایران انجام شده است.
نخست وزیر تایلند نیز در ماه گذشته اعلام کرد که از انور ابراهیم نخست وزیر مالزی شنیده که ۲۰ نفر از اسرای تایلندی به یک مکان امن در غزه منتقل شده‌اند و در انتظار آزادی خود به سر می‌برند. با این حال اسرای باقی‌مانده تایلندی مشخص نیست که در چه مکانی نگهداری می‌شوند.
از زمان آغاز عملیات طوان الاقصی و حملات ۴۸ روزه نظامیان رژیم صهیونیستی به غزه، دولت تایلند هفت هزار نفر از شهروندان خود را از سرزمین‌های اشغالی خارج کرده است.

با این حال بسیاری دیگر از شهروندان این کشور که به طور مشخص در بخش کشاورزی فعال هستند، با وجود نگرانی‌‎های امنیتی به دلیل حقوق بالاتر دریافتی‌شان حاضر به بازگشت به تایلند نشده‌اند. دولت تایلند به منظور تشویق شهروندانش برای بازگشت از سرزمین‌های اشغالی، پیشنهاد پرداخت ۵۰ هزار بات (واحد پول تایلند و معادل یک هزار و ۴۰۰ دلار) را به این کشاورزان به همراه اعطای وام با نرخ بهره پایین را داده است. با این حال کارفرمایان صهیونیست با پرداخت حقوق بالاتر و تسهیلات بیشتر، شهروندان تایلندی را به ادامه کار نزد رژیم ترغیب کرده‌اند که این موضوع با اعتراض دولت تایلند به سفارت این رژیم در بانکوک همراه بوده است.
ارزیابی
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بدون آنکه قصدی برای به اسارت گرفتن شهروندان سایر کشورها را داشته باشد و به منظور احقاق حقوق حقه فلسطینی‌ها که ۷۵ سال است سرزمین‌شان توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده و در این مدت به جلای وطن یا زیستن با محدودیت بسیار ناچار شده‌اند، در پانزدهم مهرماه عملیات طوان الاقصی را آغاز کرد.
چندین کشور مختلف که شهروندان آنها در جریان این عملیات به اسارت حماس درآمدند، از جمله تایلند و فیلیپین با توجه به روابط نزدیک تهران با جبهه مقاومت فلسطین از ایران برای میانجی‌گری در زمینه آزادی این شهروندان درخواست کردند که تهران این درخواست را اجابت کرد.
آزادسازی این شهروندان توسط حماس، یکی از موفقیت‌های دیپلماتیک برای ایران محسوب می‌شود که از زمان آغاز عملیات طوفان الاقصی حضور پررنگی در رایزنی‌های بین‌المللی از جمله مجمع عمومی سازمان ملل متحد، نشست سران سازمان همکاری شانگهای، نشست فوق‌العاده سران کشورهای اسلامی و اتحادیه عرب و همچنین نشست مجازی سران بریکس داشت. همچنین حسین‌ امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در طول روزهای گذشته بارها به کشورهای مختلف منطقه از جمله قطر سفر کرد و رایزنی‌های مختلفی با همتایان خود در اقصی نقاط دنیا ترتیب داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha