آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت خاک به‌زودی ابلاغ می‌شود

تهران- ایرنا- معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از ابلاغ آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت خاک در آینده نزدیک خبر داد و گفت: آیین‌نامه اجرای قانون حفاظت از خاک که در سال ۹۸ ارائه شده بود، در دولت به تصویب رسیده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «صفدر نیازی شهرکی» امروز (سه‌شنبه) در نشست خبری روز جهانی خاک با تاکید بر اینکه طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب «خاک بیش از آب اهیمت دارد و باید مورد توجه قرار گیرد»، افزود: اجرایی شدن این قانون به حفظ خاک که بستر تولیدات کشاورزی و تامین امنیت غذایی کشور است، کمک خواهد کرد.

کاهش کشت محصولات پُرآب‌بر نیازمند ابزار تشویقی و حمایتی است

معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسش ایرنا اظهار داشت: با وجود منابع آبی کمی که در اختیار داریم، پایداری تولید از الزامات کشور است که این امر با عواملی همچون اجرای عملیات آب و خاک، به‌زراعی و به‌نژادی می‌تواند به افزایش بهره‌وری برسد.

وی با بیان اینکه معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی متولی تامین آب بخش کشاورزی است، تصریح‌کرد: اگر برای تولید بهره ور، از ارقام کیفی، ارقام مقاوم به خشکی، افزایش عملکرد در واحد سطح، مدیریت مزرعه، مکانیزاسیون اصولی و کود دهی به موقع استفاده کنیم، علاوه بر افزایش عملکرد می توانیم بازده آبیاری را افزایش دهیم.

نیازی شهرکی اضافه‌کرد: این درحالی است که قانون برای کشت محصولات پرآب بر عوارض تعیین کرده است و کاهش سطح زیرکشت محصولات پرآب بر جزو سیاست های وزارت جهاد کشاورزی است که می‌تواند با ابزارهای حمایتی و تشویقی از افزایش تولید آنها جلوگیری کرد و متولی اجرای الگوی کشت معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی است.

وزارت جهاد کشاورزی در بحث تامین آب از حق کشاورزان حمایت می‌کند

وی در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا درباره توافقاتی با وزارت نیرو درخصوص کاهش حق برداشت آب از چاه‌های مجاز، گفت: وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در راستای پایداری تولید و ارتقای بهره وری آبیاری با یکدیگر همکاری دارند، به‌طوری که ماهانه جلساتی بین وزرای دو وزارتخانه به منظور حل برخی مشکلات برگزار می شود.

این مقام مسوول اضافه‌کرد: بحث قطعی برق در سال گذشته ۱۲.۵ درصد بر تولید و عملکرد بخش کشاورزی تاثیر گذاشت، بنابراین وزارت جهاد کشاورزی تلاش دارد با تعامل با وزارت نیرو در بخش کشاورزی به حداقل خسارت‌ها در تولید برسد.

معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه کمیته ای برای سازگاری با کم آبی تشکیل شده است، افزود: به‌طور قطع وزارت جهاد کشاورزی از حق کشاورزان حمایت می کند.

وی گفت: در موضوع مصرف چاه‌ها و بهره بردارانی که چندین برابر الگو مصرف می کنند، وزارت نیرو  مصرف ۱.۷ برابر را پذیرفته است اما بیش از آن مشمول جریمه می شود.

نیازی اضافه‌کرد: در برنامه هفتم توسعه نیز این موضوع برای حفظ پایداری منابع آبی و حتی تولیدات کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است.

لزوم تقویت بودجه معاونت آب و خاک برای سال آینده

معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: در پی محدودیت منابع آبی، سندی از سوی رییس جمهوری تحت عنوان سند امنیت غذایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و در تیرماه امسال ابلاغ شد که در آن، میزان تولیدات بخش کشاورزی را ۱۶۰ میلیون تن، بهره وری را از ۱.۴۵ به ۲.۶، راندمان آبیاری را از ۴۵ به ۶۰ و تجهیز اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری تحت فشار را از سه میلیون هکتار به ۶ میلیون هکتار هدفگذاری شده است.

وی اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه سامانه سیستم نوین آبیاری، شبکه انتقال آب با لوله و قنوات‌ دیده شده است که اگر این مهم اجرایی شود اتفاقات خوبی در این بخش رخ می‌دهد، بنابراین برای سال ۱۴۰۳ رییس‌جمهوری نامه ای را ارسال کرد که امیدواریم منابع مالی سال آینده تقویت شود.

به گفته نیازی شهرکی، منابع پولی این بخش در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ حدود ۶ درصد رشد داشت که پاسخگوی تورم موجود نبود، به همین دلیل عملکرد فیزیکی از سال گذشته کمتر شده است.

وی اضافه‌کرد: برای تکمیل زیرساخت اجرای طرح های آب و خاک کشاورزی، یک‌هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با بودجه های جاری تامین نمی شود.

معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به برگزاری روز جهانی خاک در ۱۴ آذر ماه، گفت: تغییر کاربری‌ ها در سال‌های اخیر به از بین رفتن خاک کشاورزی انجامیده است که برخی از این تغییر کاربری ها غیرمجاز است، اما برخی مجاز و در قالب اجرای طرح های خاص انجام می شود.

وی با بیان اینکه طبق قانون واگذاری زمین‌های دارای خاک کلاس یک و دو (خاک حاصلخیز) ممنوع است، افزود: واگذاری این نوع زمین ها حتی برای طرح جهش مسکن هم ممنوع است.

رسیدن میزان مصرف آب بخش کشاورزی به ۶۷ میلیارد مترمکعب در برنامه هفتم توسعه

معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه میزان مصرف آب در بخش کشاورزی محل اختلاف وزارت نیرو و وزارت کشاورزی است، تصریح کرد: وزارت نیرو معتقد است در بخش کشاورزی  ۸۲ میلیارد متر مکعب آب مصرف می شود اما مطالعات ما در ۳۸ محصول این میزان را  ۷۲ میلیارد مترمکعب نشان می دهد.

وی اظهارداشت: قرار است طبق برنامه هفتم توسعه این رقم به ۶۷ میلیارد متر مکعب برسد و امیدواریم وزارت نیرو تا پایان دولت حداقل ۷۰ درصد منابع آب کشاورزی را به صورت حجمی به کشاورزان تحویل دهد.

تکمیل طرح انتقال آب شمال غرب کشور تا پایان شهریور ۱۴۰۳

صفدر نیازی، از تکمیل طرح انتقال آب شمال غرب کشور تا پایان شهریور  ۱۴۰۳ خبر داد و گفت:‌ ۱۲۷ هزار هکتار تاکنون تحویل شده و ۱۰۰ هزار هکتار هم تا پایان شهریورماه  ۱۴۰۳ تحویل داده می شود.

فقر خاک کشور از مواد آلی

وی تصریح‌کرد: اکنون خاک کشور از مواد آلی ضعیف و فقیر است که باید با بازگرداندن بقایای خاک و استفاده از کودهای آلی این مهم رفع شود، تا جایی که اکنون کمیته های سلامت خاک، ماده آلی خاک، کمیته ارزش اقتصادی خاک، کمیته مدل مفهومی و کمیته آزمایشگاه در این معاونت ایجاد شده است.

تهیه پهنه حاصلخیزی خاک

این مقام مسوول افزود: در بحث حفاظت از خاک کشاورزی، پهنه حاصلخیزی اراضی کشور باید تهیه شود این برنامه در اولویت اتحادیه جهانی خاک (GSP) قرار گرفته و به عنوان یک پروتکل کشورهای عضو اتحادیه  این موضوع را پیگیری می‌کنند.

صفدرنیازی با بیان اینکه  مصرف کود کشور زیاد نیست، اما بدمصرفی در این بخش وجود دارد، اظهار داشت: بحث نظام نسخه نویسی در این بخش  از اهمیت ویژه ای برخوردار است، البته این موضوع در گیاه پزشکی عملیاتی شده  اما در خاک هنوز جا نیفتاده است و این کار با نظام مهندسی و موسسه تحقیقات آب و خاک و ترویج کشاورزی باید عملیاتی شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha