به گزارش ایرنا، علی تمنایی روز سه شنبه در نشست خبری برگزاری کنگره بزرگداشت میرزا ابوالقاسم میرفندرسکی با اشاره به پیشینه تاریخی و علمی اصفهان در مبحث فلسفه افزود: برگزاری بیش از ۵۰ همایش علمی و فلسفی برای بزرگداشت علما و مفاخر از سال ۷۲ به این سو فعالیت هایی است که در معرفی پیشینه تاریخی، فقهی و علمی اصفهان از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکنون انجام شده است.
وی ادامه داد: کنگره بزرگداشت بانو مجتهده امین، آیت الله ارباب ، میرزا جهانگیرخان قشقایی، علامه مصلح الدین مهدوی، آیت الله خوانساری ها، علامه مجلسی، استاد جلال الدین همایی، آیت الله سیدحسن مدیسه ای، بانو سپیده کاشانی، مکتب اخلاقی اصفهان شماری از ۵۰ مورد کنگره ها و برنامه های برگزار شده از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان است که در ۳۰ سال اخیر برگزار شده است.
تمنایی گفت: بزرگداشت حکیم متاله، میرزابولقاسم میرفندرسکی هم در همین راستا در پنجشنبه پیش رو ، نهم آذرماه و در مکان تالار بهزیستی اصفهان به همت شهرداری اصفهان، خانه حکمت، حوزه علمیه و اداره کل بهزیستی، انجمن مفاخر فرهنگی کشور و دانشگاه اصفهان برگزار میشود.
وی افزود: این همایش یکروزه با پیام آیت الله حاج شیخ حسین مظاهری و آیتالله العظمی شیخ عبدالله جوادی عاملی افتتاح و با حضور سخنرانان ملی برگزار خواهد شد.
دبیرعلمی کنگره بزرگداشت میرزا ابولقاسم میرفندرسکی نیز گفت: میرفندرسکی چند ویژگی ممتاز دارد که شاید لازم بود زودتر درباره او بحث هایی در اصفهان صورت بگیرد چرا که وی افزون بر اینکه مانند سایر حکما در اصفهان تدریس می کرده، چند اقدام فرهنگی و اجتماعی انجام داده که تدوین چند اثر در رابطه با ارتباط فرهنگی بین ایران و هندوستان از جمله آنهاست.
امیر احسان کرباسی زاده افزود: میرفندرسکی برخلاف سایر حکما که سفرهایشان فقط به عتبات عالیات، عراق، سوریه و شامات بوده است به قلب مشرق زمین و به هندوستان مسافرت های زیادی داشته و به زبان سانسکریت مسلط بوده است.
وی یادآور شد: میرفندرسکی بنیان گذار مطالعات تطبیقی در حوزه حکمت و عرفان است ، گرچه پیش از او بزرگانی چون ابوریحان بیرونی کارهایی انجام داده بودند، اما وی در حوزه حکمت و عرفات تطبیقی، بنیان گذار این مجموعه علمی در ایران به شمار میرود.
وی اظهار داشت: سابقه و ریشه علمی اصفهان بسیار زیاد است و این خطه به همان اندازه که در فقاهت افتخارات بزرگ دارد، در فلسفه هم اشتهار دارد و تخت فولاد نمایانگر این موضوع است.
کرباسی افزود: میرفندرسکی مهمترین حکیم فیلسوف مدفون در تخت فولاد اصفهان است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه میرفندرسکی جزو نسلِ نخستینِ فیلسوفان مکتب اصفهان است، این شهر در دوره صفوی ۲ یا ۳ فیلسوف داشته که اضلاع اصلی مکتب اصفهان هستند و این فیلسوفان جناب میر داماد و جناب میرفندرسکی بوده اند و بقیه از جمله ملاصدرا و ملا رجبعلی تبریزی، میرزا رفیعای نائینی یا حسین خوانساری و بسیاری دیگر از حکما شاگردان بی واسطه و باواسطه این دو فیلسوف بوده اند.
به گزارش ایرنا، میرزا ابوالقاسم حکیم و دانشمند دوره صفوی است. این فیلسوف و حکیم، مقدمات علوم را در استرآباد گرگان فراگرفت و سپس برای تحصیل به قزوین و سپس اصفهان آمد و نزد علامه چلبی بیک تبریزی که از شاگردان افضلالدین محمد ترکه اصفهانی بود به تحصیل فلسفه و علوم دیگر پرداخت. در اصفهان شفا را تدریس میکرد و کسانی مانند آقا حسین خوانساری و ملّا رجبعلی تبریزی و ملاصدرا از شاگردان او بودند.
آیین بزرگداشت این حکیم و دانشمند دوره صفوی، در نهم آذرماه در مکان تالار بهزیستی شهر اصفهان برگزار می شود.
نظر شما