گفتنی است گربه پالاس با نام علمی « felismanul » یکی از هشت گربه سان حال حاضر حیات وحش ایران و زیباترین گربه وحشی ایران است.
مهدی اله پور روز شنبه با اعلام این خبر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مشاهده دوباره اینگونه ارزشمند جانوری در این منطقه، نشانگر آرامش در زیستگاه برای حضور و حیات اینگونه با ارزش بهشمار میآید که این موضوع با تلاش مداوم محیط بانان و حفاظت موثر از مناطق صورت می پذیرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: مامورین یگان حفاظت محیط زیست پناهگاه حیات وحش نیشابور، در حین برگزاری سرشماری پاییزه گونه های حیات وحش موفق شدند برای چندمین بار حضور گونه ارزشمند گربه پالاس را در ارتفاعات پناهگاه حیات وحش حیدری مستندسازی کنند.
اله پور اظهار داشت: محیط بان «محمدحسین جهانتاب» به همراه «جواد علی پور» رییس اداره حفاظت محیط زیست کاشمر حین سرشماری، پس از مشاهده مستقیم یک قلاده گربه پالاس موفق شدند با استفاده از تلفن همراه، حضور این گونه مهم حیات وحش کشور را برای چندمین بار به ثبت برسانند.
وی ادامه داد:همچنین محیط بانان «محسن ادگی» و «رضا چکنه» نیز در این برنامه سرشماری در نقطه ای دیگر از منطقه توانستند گربه پالاس را مشاهده مستقیم کنند.
مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی گفت: گربه پالاس گوشهای کوچک، گرد و دارای سری پهن است که دم آن کشیده و ضخیم بوده و در روی پیشانی خالهای کوچک تیره دارد که مشخصه اصلی این گربه است و صورت و بدنی پر مو دارد که شرایط زیست را در ارتفاعات زیاد و سرمای شدید برایش فراهم می کند.
وی گفت: این گونه در مناطق استپی با پوشش گیاهی نسبتا متراکم، مناطق کوهستانی و صخره ای زیست میکند و اغلب شبگرد است ولی در طول روز نیز مشاهده شده که معمولا در غارها، شکاف سنگها و حفرههای طبیعی لانه میسازد.
اله پور خاطرنشان کرد: گربه پالاس از نایابترین گربههای وحشی ایران و جهان بهشمار میآید؛ اینگونه از حیوانات شب فعال بسیار هوشیار و مشاهده آن بسیار دشوار است، گربه پالاس بزرگتر از گربه خانگی است و اصلیترین مشخصه این گربه نقطههای سیاه رنگ روی پیشانی و گوشهای گرد کوچکی که هر کدام با فاصله در گوشهای از سر قرار گرفته است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: با توجه به اینکه قبلا نیز این گونه نادر و زیبا بارها در نقاط مختلف پناهگاه حیات وحش حیدری توسط محیط بانان و کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست نیشابور مشاهده مستقیم و مستند سازی شده بود و با توجه به توپوگرافی و پوشش گیاهی و گون زارهای انبوه منطقه، میتوان گفت جمعیت مناسبی از این گونه ارزشمند در ارتفاعات این پناهگاه زیست میکند.
وی، پناهگاه حیات وحش حیدری شهرستان نیشابور را یکی از مهمترین زیست گاههای گربه پالاس در کشور دانست.
۲۰ درصد از مساحت ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش حفاظت محیط زیست قرار دارد و مساحت زیستگاههای این استان ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.
خراسان رضوی به ازای هر ۲۵ هزار هکتار یک محیط بان در اختیار دارد و دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.
هم اکنون ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۷ گونه پرنده، دو گونه دو زیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در خراسان رضوی زیست می کنند.
استان خراسان رضوی تمام هشت گونه شناخته شده گربه سانان در ایران شامل یوزپلنگ آسیایی، پلنگ، گربه کاراکال، گربه سیاه گوش، گربه شنی، گربه جنگلی، گربه پالاس و گربه وحشی را میزبانی می کند.
پناهگاه حیات وحش حیدری در مجاورت رشته کوه بینالود و در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری شهر نیشابور در استان خراسان رضوی واقع شده است و نام منطقه از دره و روستای حیدری گرفته شده است.
پناهگاه حیات وحش حیدری داری سیمای کوهستانی و صخرهای، تپهماهورهای فراوان و درههای به نسبت عمیق و دارای تراکم گیاهی و جانوری مناسبی است.
نظر شما