به گزارش ایرنا، شهرستان گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی بیش از ۲ هزار خانوار عشایری یکی از شهرهای عشایرنشین این استان است که نقش مهمی در تولید مواد لبنی و پروتئینی این منطقه دارد و این قشر مولد سالانه ۲ هزارو ۷۰۰ تن گوشت قرمز، ۶ هزارو ۴۸۰ تن انواع فراوردههای لبنی، ۱۵۰ تن پشم و ۲۵ تن گوشت سفید تولید میکنند.
عشایر شهرستان گچساران اگرچه در کنار بیش از۲۰۰ حلقه چاه نفتی زندگی می کنند ولی انتظار چندانی برای تامین امکانات رفاهی خود ندارند این قشر مولد از مسئولان اجرایی خواستار تامین آب آشامیدنی سالم ، راه مناسب، پنل خورشیدی برای تامین روشنایی چادرهایشان و جدا شدن محل خواب اهالی خانواده با گوسفندانشان هستند.
وجود سرمایه های خدادادی نفت و گاز در منطقه عشایری گچساران بویژه دشت گز نه تنها کمکی به رفع مشکلات آنها نمی کند بلکه به دلیل خطرات زیست محیطی باری بر گردن آنها شده است.
جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی به منظور بازدید و رفع مشکلات این قشر پر تلاش به در منطقه عشایر کوچرو گچساران که این روزها از ییلاق به قشلاق برگشته اند حضور یافتند و پای صحبتهای عشایر این منطقه نشستند هر چند دولت سیزدهم با اقدام هایی مانند کیفیت بخشی به تولیدات صنایع دستی، زنجیره گوشت قرمز،ایجاد امکانات گردشگری و ساماندهی سکونتگاه های عشایری تلاش کرده تا به بهبود وضعیت معیشتی و رفاهی عشایر این منطقه کمک کند.
نامناسب بودن راه عشایری، تامین آب آشامیدنی سالم، حفظ تامین امنیت، نبود آنتن دهی در برخی مناطق عشایری ، افزایش هزینه های مستمر از جمله هزینه سوخت و نیرو انسانی از مهمترین مشکلات و خواسته های عشایر کوچرو گچساران از مسوولان اجرایی بوده است.
تشنگی عشایر کهگیلویه و بویراحمد بین ۲ سد بزرگ کشور
یکی از معتمدان جامعه عشایری گچساران گفت: این منطقه هفت هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و با وجود قرار گرفتن در بین ۲ سد بزرگ کوثر و چمشیر با فاصله پنج و ۳۵ کیلومتری اما دچار مشکل آب است.
نادر نادری با قدردانی از خدماتی که امور عشایر استان و شهرستان گچساران برای رفع مشکلات دارد، تصریح کرد: امور عشایر به تنهایی قادر به برطرف کردن مشکلات بحران های کنونی کمآبی و نبود برخی زیر ساخت های رفاهی در بین عشایر نیست.
وی ابراز کرد: در منطقه دشت گز گچساران بیش از ۱۱۰ خانوار عشایری با چهار هزار راس دام مستقر است که با مشکلات عدم آنتندهی تلفن همراه دربرخی مناطق ، بهسازی جاده عشایری و منابع آب مواجه است.
این معتمد عشایری اظهار کرد: هر چند دولت سیزدهم اقدامات چشمگیری در مناطق عشایری انجام داده ولی متاسفانه بیشتر عشایر از آب شرب محروم هستند و از مسئولین اجرایی انتظار می رود برای رفع مشکل عشایر گچساران چاره اندیشی کنند.
نیاز عشایر گچساران به سرپناه/ اینجا دام و خانواده در یک محل می خوابند
یکی دیگر از عشایر گچساران در این زمینه گفت: مشکلات متعددی تاسیسات نفنی برای برخی مناطق عشایری این شهرستان ایجاد کرده که از مسئولان اجرایی انتظار می رود کمک کنند.
وی با درخواست از مسئولان برای کمک به امور عشایر برای بهسازی جادههای عشایری گفت: عشایر گچساران بجای سیاه چادر به سر پناه نیاز دارد که در صورت ساخت در عرصه ها، منابع طبیعی برخورد قانونی می کند و مهمترین انتظار ما جدا شدن محل خواب اهالی خانواده با گوسفندانشان است.
عشایر شهرستان گچساران اگرچه بر روی منابع طلای سیاه زندگی می کنند به طوری که ۲۰۰ حلقه چاه نفتی در این منطقه وجود دارد که متاسفانه فقط دود آن نصیب عشایر میشود از مسئولان اجرایی انتظار می رود درصدی از اشتغالزایی در این شرکت مطلق به عشایر باشد.
جمعی دیگر از عشایر منطقه دشت گز گچساران ابراز کردند: تاکنون هیچ گونه اقداماتی که شایسته این مردم عشایر باشد ارائه نشده از جمله آب آشامیدنی در صورت اینکه در نزدیکی این روستا آب شرب از کوثر با لوله هشت اینج برای منطقه دشت بلوط و دژسلیمان انتقال داده می شود ولی ما از آن بی بهره هستیم.
آنها گفتند: جاده های عشایری گچساران در فصل زمستان با مشکل مواجه است بطوریکه در نخستین بارندگی تخریب می شود که انتظار از مسئولیان استانی و شهرستانی به این قشر زحمت کش توجه کنند.
پاسخ مسئول امور عشایر به درخواست های مردم
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: در مناطق عشایری گچساران مشکلاتی از جمله آب و راه وجود دارد که پیگیری های لازم برای رفع آن ها در کمترین زمان ممکن انجام خواهد شد.
فضلالله آذرفر ابراز کرد: اقدامات چشمگیری در چند سال گذشته در مناطق عشایری گچساران و باشت انجام شده و دولت سیزدهم تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات مناطق عشایری در راستای عدالت انجام داده است.
وی ادامه داد: طرح ساماندهی استقرارگاه های سکونتگاه عشایر در قالب احداث سرپناه و سرویس بهداشتی برای عشایر در مناطق عشایری ایجاد خواهد شد.
آذرفر ساخت سکوی نصب سیاه چادر ، سرویس بهداشتی ، توزیع پنل خورشیدی و آرد را از مهمترین مشکلات مطرح شده عشایری در بازدید امروز به مناطق عشایری گچساران اعلام کرد و افزود: همکاری لازم برای برطرف شدن این مشکل انجام خواهد شد زیرا ایجاد امید در بین عشایر از مهمترین برنامه های سازمان است.
توجه دولت سیزدهم به عشایر / وعده هایی برای رفع مشکلات
وی با اشاره به اینکه حمایت از عشایر استان در دولت سیزدهم در همه زمینه ها افزایش یافت افزود: در دور دوم سفر هیات دولت به کهگیلویه و بویراحمد ۲ هزارو ۵۰۰ میلیارد ریال از محل مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت برای خدمات رسانی بهتر به جامعه عشایر درنظر گرفته شد که با این میزان اعتبار برای اجرای پروژه های عمرانی از جمله زیر ساخت های آب و راه در مناطق عشایری هزینه خواهد شد.
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: بیش از ۲ هزار خانوار عشایری با جمعیتی بیش از ۱۲ هزار نفر در مناطق مختلف عشایر گچساران وجود دارد.
وی عنوان کرد: بیمه دام عشایری بصورت ویژه در حال پیگیری است و بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ پنل خورشیدی در ۲ سال اخیر در میان جامعه عشایر توزیع شده است.
آذرفر ابراز کرد: طرح تامین آب شرب پایدار به عشایر منطقه شرق گچساران با اعتبار ۱۵۰ میلیارد ریال در دولت سیزدهم انجام شد که در این زمینه عشایر مناطق عشایری کلک بزرگ، کوچک، تنگ سخت، گچ ترابعلی گچ سید الله داد، ماهور باشت و سیچانلو در شرق گچساران از آب آشامیدنی سالم و پایدار بهره مند شدند.
وی با اشاره با بهره برداری از این طرح ۱۵۰ خانوار از اب اشامیدنی سالم برخوردار شدند و طی هفته آینده فاز دوم طرح به بهره برداری می رسد و همچنین برای رفع مشکل آب مناطق عشایری طرح آبرسانی به غرب گچساران در دست مطالعه است که در صورت تکمیل عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد
آذرفر اظهار کرد: باید به تولیدات عشایری توجه بیشتری شود و هم اکنون مشکل بیمه عشایری برطرف و باید به بحث بهداشت، آموزش عشایری توجه ویژه ای شود.
اقدامات دولت سیبزدهم برای رفع مشکلات عشایر گچساران
رییس اداره امور عشایر گچساران گفت : بیش از ۲ هزار خانوار عشایری در شهرستان گچساران وجو دارد که گستره وسیعی از اراضی مرتعی این شهرستان زندگی می کنند که بیش از ۳۰۰ هزار راس دام سبک را پرورش می دهند.
منصور الوند فر ابراز کرد: بیش از یکهزار کیلومتر راه عشایری در این شهرستان وجود دارد که هر ساله با آغاز کوچ پاییزه عشایر به مناطق قشلاقی توسط این اداره بازگشایی می شوندو اکثر این راهها در مناطق صعب العبور شهرستان واقع شده اند .
وی ادامه داد: روزانه بیش از ۴۲۰ متر مکعب آب با ۵ دستگاه تانکر آبرسان ۱۴ هزار لیتری بین عشایر این شهرستان توزیع می شود.
الوند فر اظهار کرد: بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال در دولت سیزدهم در زمینه زیر ساخت های رفاهی عشایر این شهرستان برای بازگشایی جاده های عشایری، ساخت راه و ابنیه فنی جاده های عشایری، بهسازی چشمه و احداث منابع ذخیره آب تا کنون هزینه شده است.
وی بیان کرد: ساخت ۳۱ منبع ذخیره آب، توزیع یکهزارو ۵۰۰ تن خوراک دام ،طرح آبرسانی به شرق گچساران با اعتبار ۱۸۰ میلیارد ریال و بهسازی آبنمای دریلا در دولت سیزدهم در این شهرستان انجام شده است.
الوند فر اظهار کرد: هم اکنون نیز ساخت ۲۲ باب منبع ذخیره تا پایان سال در دستورکار امور عشایر گچساران می باشد.
وی افزود: بیش از ۱۴۰ پنل خورشیدی در مناطق مختلف عشایری این شهرستان با همکاری شرکت توزیع نیروی برق و مشارکت خود عشایردر خصوص تأمین ۱۰ درصد ارزش ریالی این پنل ها توزیع شد که هر پنل خورشیدی توان تولید ۱۰۰ وات برق و تا پنج شعله قابلیت روشنایی و شارژ گوشی همراه و چراغ قوه را دارد.
عشایر این شهرستان شامل طوایف بویراحمد علیا و سفلی، ترک های قشقایی و دره شوری در مناطق مانند دریلا، آبگندی و کلاغ نشین سکونت دارند، این قشر مولد سالانه ۲ هزار و ۷۰۰ تن گوشت قرمز، ۶ هزار و ۴۸۰ تن انواع فردههای لبنی، ۱. تن پشم و ۲۵ تن گوشت سفید تولید می کنند.
نظر شما