فیلم|عملیاتی شدن نظام توسعه کشت دوم در ۵۵ مزرعه نمونه از شالیزارهای شمال

ساری- ایرنا- " سهراب سهرابی " مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی به اهمیت کشت دوم پاییزه و زمستانه محصولات کشاورزی بعد از برنج کاری در اراضی شالیزاری شمال اشاره کرد و گفت: امسال توسعه کشت دوم در ۵۵ مزرعه نمونه از شالیزارهای مازندران و گیلان عملیاتی شده است.

به گزاش ایرنا، از آن جایی که مصرف بالای آب محدودیت منابع آبی، خلأ عملکرد، بازار فروش محصول، فقدان شبکه و زنجیره فروش کارآمد، ضایعات، هزینه های اقتصادی و محیط زیستی از چالش های گسترش کشت دوم برنج در شمال کشور محسوب می شود، وزارت جهاد کشاورزی نظام کشت پاییزه را در شالیزاری های مازندران و گیلان را مورد توجه قرار داده است.

مازندران و گیلان با دارا بودن حدود ۶۰۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری سالانه حدود ۸۵درصد برنج کشور را تامین می کنند، و طی یک دهه گذشته با افزایش قیمت برنج و مکانیزه شدن مرحله برداشت، استقبال شالیکاران به کشت دوباره برنج افزایش یافته است، این در حالی است که طبق اظهارات کارشناسان کشاورزی منابع آبی برای کشت دوم در فصل تابستان وجود ندارد و خسارت های زیادی به بافت و ساختار خاک نیز می زند.

ذکر این نکته مهم است که در سه سال گذشته نیمی از ۲۱۵هزار هکتار از زمین های شالیزاری مازندران پس از کشت اول برنج، دوباره نشا کاری شده است، وضعیتی که برای حفظ حاصلخیز ی خاک نگران کننده شده است.

مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی روز پنجشنبه در کارگاه آموزشی ترویج کشت های پاییزه در اراضی شالیزاری شمال که در محل مرکز آموزشی کشاورزی آمل گفت: سبزی و سیفی، حبوبات، دانه های روغنی وانواع علوفه مهمترین محصولات برای کشت پاییزه و زمستانه در اراضی شالیزاری مازندران و گیلان ایت.

وی توضیح داد:‌ وزارت جهاد کشاورزی در ۲ سال گذشته با برگزاری نشست های تحقیقاتی، نظام کشت دوم را در شالیزارهای مازندران و گیلان تدوین کرده است.

سهرابی بیان داشـت: امسال نیز در ۲۸ مزرعه نمونه شالیزاری مازندران و ۳۷ مزارع استان گیلان کشت پاییزه و زمستانه عملیاتی شده است.

وی با بیان این که برای این طرح اعتبار ترویج و آموزش، برگزاری کارگاه های آموزشی و تهیه بذور نیز انجام شده است، گفت: بررسی های نشان می دهد که با گسترش نظام کشت دوم در شالیزاری مازندران و کیلان تا چهار میلیون تن محصولات کشاورزی کشور افزایش می یابد.

وی مهمترین عامل توسعه کشت دوم در اراضی شالیزاری شمال را علاوه بر افزایش میزان تولید و درآمد بهره برداران، حاصلخیزی خاک عنوان کرد.

کلزا، گندم، جو و علوفه به عنوان مهم ترین محصولات کشاورزی پاییزه استان مازندران است، طبق برنامه پیش بینی شده امسال ۱۵هزار هکتار کلزاکاری، حدود ۶۰ هزار هکتار گندم و حدود ۸۰هزار هکتار نیز زیر کشت انواع علوفه از جمله جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات رفته است.

مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد، اثرگذاری خواهد کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha