به گزارش ایرنا، گلستان ۶۵۰ هزار هکتار اراضی زراعی دیمی و آبی دارد که هر ساله در آنها محصولات مختلفی با اولویت گندم کشت میشود اما طبق اعلام کارشناسان ۲۸۰ هزار هکتار از این اراضی به خصوص در مناطق شمالی، به دلیل شوره زار و کمبازده بودن، به اجرای طرح زهکشی نیازمند است.
در کشاورزی هدف از زهکشی، فراهم کردن محیطی مناسب برای رشد ریشه گیاه از لحاظ تهویه و شوری است اما در تعریفی جامعتر، زهکشی به معنی خارج شدن طبیعی یا مصنوعی آب مازاد از یک منطقه به حساب میآید.
به گفته کارشناسان حوزه آب و خاک گلستان، بخش وسیعی از زمینهای شمال این استان به دلیل اقلیم نیمه خشک، نوع بافت خاک و شوری و بخشی از اراضی منطقه جنوبی آن نیز به دلیل ماندابی، امکان کشت قابل قبولی ندارد که با اجرای طرح زهکشی قابلیت بهبود کاشت خواهد یافت.
باتوجه به اینکه اقتصاد گلستان برپایه کشاورزی استوار است و سالانه افزون بر پنج میلیون تن انواع محصول زراعی و باغی در این استان تولید میشود و داشتن رتبه اول تا پنجم تولید ۱۶ محصول راهبردی کشور، تکمیل زهکشی اراضی کم بازده و شوره زار حداقل یک میلیون تن به ظرفیت تولیدات گلستان به خصوص گندم و پنبه اضافه خواهد کرد.
طرح ملی زهکشی ۲۸۰ هزار هکتار اراضی کم بازده و شوره زار نواحی شمالی گلستان اوایل دهه ۹۰ با اهداف بهرهبرداری بیشتر از این اراضی، افزایش تولید و درآمد برای کشاورزان، هدایت آب باران به آببندانهای کشاورزی و هدایت آبهای سطحی سیلابی به تالابها، خروج آب از اراضی جنوبی و بازچرخانی آن برای استفاده در کشت محصولات کشاورزی، کاهش شوری خاک و جلوگیری از مانداب شدن آب تصویب شد و پس از انجام مطالعات، تامین اعتبار و برگزاری مناقصه، جهادکشاورزی و شرکت آب منطقهای به ترتیب مسوولیت زهکشی ۱۶۰ هزار و ۱۲۰ هزار هکتار را برعهده گرفتند و از ابتدای سال ۱۳۹۶ عملیات اجرایی را آغاز کردند.
تحقق ۷۰ درصدی زهکشی سهمیه جهاد کشاورزی گلستان
مسوول واحد تجهیز، نوسازی و زهکشی جهاد کشاورزی گلستان در گفت و گو با ایرنا مساحت کل اراضی کشاورزی دیمی و آبی استان را ۶۵۰ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: با توجه به مطالعات انجام شده ۲۸۰ هزار هکتار از این اراضی به دلیل بالا بودن سطح ایستابی و ماندابی بودن در اولویت زهکشی قرار دارد.
سیدمحسن زمانی افزود: طبق برنامه ریزی زهکشی ۱۶۰ هزار هکتار از این اراضی به جهاد کشاورزی و ۱۲۰ هزار هکتار به شرکت آب منطقهای استان گلستان واگذار شد که تاکنون مجموعه جهاد کشاورزی به ۱۱۲ هزار هکتار از تعهد خود عمل کرده است.
وی عمده اراضی نیازمند زهکشی را مربوط به شهرستان گمیشان دانست و ادامه داد: اجرای زهکشی برای کمک به خارج شدن آب ماندابی و شور، ۵۰ درصد به افزایش میزان تولید در زمینهای کشاورزی آبی و حدود ۲ تن به طور متغیر در هر هکتار از اراضی دیم کمک میکند.
مسوول واحد تجهیز، نوسازی و زهکشی جهاد کشاورزی گلستان هزینه زهکشی به روش زیرزمینی را بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون ریال و به روش روباز را ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون ریال در هر هکتار اعلام کرد و گفت: کشاورز سهم خود را از طریق خودیاری به صورت غیرنقدی شامل واگذاری زمین برای احداث جاده یا انجام مسیر زهکش پرداخت میکند و عمده هزینه بر دوش جهاد کشاورزی است.
بدهی معوقه چهار هزار میلیارد ریالی جهاد کشاورزی در طرح زهکشی
زمانی بیان کرد: ۱۰ هزار میلیارد ریال در دور نخست سفرهای استانی رییس جمهور به گلستان در سال ۱۴۰۰ برای اجرای طرح ملی زهکشی مصوب شد که تاکنون ۸۵۰ میلیارد ریال آن محقق شده است.
وی کل بدهی معوقه طرح زهکشی به پیمکاران و مشاور را چهار هزار میلیارد ریال دانست و افزود: در دور دوم سفرهای استانی پیگیر اختصاص اعتبار برای پرداخت بدهی معوقه هستیم.
زمانی گفت: علاوه بر بدهی معوقه، برای تکمیل طرح ملی زهکشی تا سقف تعهد جهاد کشاورزی استان گلستان ۱۵ هزار میلیارد ریال دیگر اعتبار نیاز است.
آب منطقهای گلستان به ۲۱ درصد از تعهد زهکشی خود عمل کرد
مدیر طرح زهکشی اراضی اولویتدار شرکت آب منطقهای گلستان هم سهم این مجموعه برای اجرای طرح زهکشی را ۱۲۰ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: عملیات اجرایی در سطح ۳۵ هزار هکتار شروع شده که تاکنون عملیات ۱۷ هزار هکتار با اعتبار ۲ هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال با پیشرفت ٢١ درصد کل طرح به طور کامل به پایان رسیده است.
محسن برزعلی با اشاره به بدهی هزار و ۱۴۰ میلیارد ریالی طرح به پیمانکاران و مشاوران، افزود: همچنین اعتبار مصوب طرح زهکشی در سال ۱۴۰۲ مبلغ هزار و ۴۵۰ میلیارد ریال است که تاکنون اعتبار ۳۵۰ میلیارد ریال به طرح تخصیص یافته است.
وی ادامه داد: پیگیری لازم برای جذب اعتبار به منظور پرداخت بدهی معوقه و همچنین ۱۶ هزار میلیارد ریال برای تکمیل و به سرانجام رساندن کلیه مولفههای زهکشی سهم آب منطقهای گلستان در دور دوم سفر استانی رییس جمهور در حال انجام است.
به اعتقاد کارشناسان، تامین منابع مالی مورد نیاز برای تکمیل طرح زهکشی ۲۸۰ هزار هکتار اراضی کم بازده و شوره زار استان گلستان توسط دولت سیزدهم علاوه بر بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان موجب جهش تولید در محصولات راهبردی از جمله گندم، جو و پنبه میشود که نمونه آن در اراضی شهرستان گمیشان قابل مشاهده است.
نظر شما