به گزارش روز سهشنبه ایرنا صادیر جپاروف رئیس جمهوری قرقیزستان در نشستی با ساکنان منطقه مرزی باتکن تصریح کرد: حل و فصل مسائل مربوط به مرز قرقیزستان و تاجیکستان در حال تکمیل است. ما فکر می کردیم که به موقع آن را برای سال جاری انجام دهیم، اما کمی تاخیر وجود دارد. شاید تا بهار این طرح تکمیل شود.
پیش از این اعلام شده بود که این امر تا پایان سال جاری اتفاق خواهد افتاد.
به گزارش آکی پرس قرقیزستان، جپاروف به ساکنان مرزی باتکن گفت: در صلح و هماهنگی زندگی کنید. مذاکرات در مورد مرز در حال حاضر پایان یافته است و مشکلات تعیین مرز بزودی حل خواهد شد.
همچنین به گزارش دیگری از آسیاپلاس، پیش از این در اوایل ماه دسامبر (آذر) در شهر بوستون تاجیکستان، منطقه سغد تاجیکستان، نشستی بین روسای مشترک هیئت های دولتی جمهوری تاجیکستان و جمهوری قرقیزستان در مورد تحدید و مرزبندی دو کشور برگزار شد.
رئیسان هیئت های دولتی جمهوری تاجیکستان و جمهوری قرقیزستان نتایج نشست در مورد تحدید و تعیین مرزهای دولتی تاجیکستان و قرقیزستان را مثبت ارزیابی کردند.
در نتیجه نشست روسای کمیته دولتی امنیت ملی، چندین تصمیم اساسی در مورد مرز دولتی اتخاذ شد.
پیشتر در ۳ نوامبر(۱۲ آبان)، آکیلبیک جپاروف رئیس کابینه وزرای قرقیزستان، گفت که هر دو کشور قصد دارند تا قبل از سال جدید مسائل مرزی را حل کنند.
وی در پایان نوامبر گزارش داد که تاجیکستان و قرقیزستان در خصوص شفاف سازی خط مرزی بین کشورها به سطح راه حل دیپلماتیک برای این مشکل رسیدهاند.
در سال ۲۰۲۳، به ویژه در ماههای اخیر، کمیسیون دوجانبه تحدید حدود و تعیین مرز بین تاجیکستان و قرقیزستان فعالیت خود را تشدید کرده و کارگروه ها دائماً در حال برگزاری نشست هستند. تنها در ماه های اکتبر تا نوامبر، احزاب تصویب تقریبا ۷۵ کیلومتر از مرز دولتی را اعلام کردند.
در نشست کارگروه های توپوگرافی دو کشور در ۳ تا ۷ اکتبر (۱۱ تا مهر) در باتکن، طرفین در مورد ۴۳.۳۲ کیلومتر مرز دولتی تاجیکستان و قرقیزستان و در نشست ۱۲ تا ۱۸ اکتبر (۲۰ تا ۲۷ مهر) در شهر بوستون - ۱۳.۹۸ کیلومتر دیگر توافق کردند.
علاوه بر این، از اوایل ماه اکتبر، دو نشست کمیسیون بین دولتی تاجیکستان و قرقیزستان در مورد تحدید و تعیین مرزهای دولتی به ریاست روسای کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان و روسای قرقیزستان برگزار شد.
اولین مورد در ۲ اکتبر اتفاق افتاد که در نتیجه آن پروتکل مرموز شماره ۴۴ امضا شد. طرفین اعلام کردند که در مورد مرز به توافقات اصولی دست یافته اند و این سند زمینه را برای حل همه مسائل مرزی فراهم میکند.
دومین نشست در ۲۵ اکتبر برگزار شد که در آن بر لزوم تقویت دوستی، درک متقابل و اعتماد بین مناطق مرزی و همچنین ادامه فعالانه همکاری بین مناطق مرزی و مناطق دو کشور تاکید شد.
طول کل مرز بین دو جمهوری تقریباً ۹۸۰ کیلومتر است. در حال حاضر، بیش از دو سوم خط مرزی مشخص شده و متقابلاً به رسمیت شناخته شده است، بخشهای باقیمانده (بیش از ۴۰۰ کیلومتر) بحث برانگیز تلقی میشوند.
مذاکرات در مورد تحدید حدود از دسامبر ۲۰۰۲ ادامه داشته است. اما حل نشدن این موضوع بارها عامل درگیری ساکنان محلی و پرسنل نظامی دو جمهوری از جمله استفاده از سلاح گرم شده است.
به دلیل نامشخص بودن مرزها بین ساکنان و مرزبانان ایالت های همسایه، اغلب درگیری هایی رخ میداد که به درگیری های مسلحانه تبدیل می شد.
نظر شما