سازمان ملل: میانمار از افغانستان در تولید تریاک پیشی گرفت

تهران- ایرنا- سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود اعلام کرد که میانمار با پیشی گرفتن از افغانستان در سال ۲۰۲۳ به بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان تبدیل شده است؛ آشفتگی‌های سیاسی خشونت‌آمیز در این کشور در سال‌های پس از کودتای ۲۰۲۱ به افزایش تولید کمک کرده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از الجزیره انگلیسی، دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در گزارشی نوشت: کاهش ۹۵ درصدی کشت تریاک در افغانستان پس از ممنوعیت مواد مخدر توسط طالبان در سال ۲۰۲۲، علت اصلی انتقال عرضه جهانی این مخدر به میانمار بوده است، جایی که بی ثباتی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ناشی از کودتای ۲۰۲۱ بسیاری را به سمت کشت خشخاش سوق داد.

در این گزارش آمده است که کشاورزان میانماری اکنون حدود ۷۵ درصد بیشتر از گذشته از کشت خشخاش درآمد دارند، زیرا میانگین قیمت این گیاه مخدر به ۳۵۵ دلار در هر کیلوگرم رسیده است.

از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳، میانمار میزان تخمینی زمین مورد استفاده برای کشت محصولات غیرقانونی را ۱۸ درصد، از ۴۰ هزار و یکصد به ۴۷ هزار هکتار (۹۹ تا ۱۱۶ هزار جریب)، افزایش داد.

در این گزارش آمده است: اگرچه سطح زیر کشت به حداکثر زمین بهره برداری شده در تاریخ یعنی نزدیک به ۵۸ هزار هکتار (۱۴۳ هزار جریب) که در سال ۲۰۱۳ کشت شده بود، بازنگشته است اما پس از سه سال متوالی افزایش، کشت خشخاش در میانمار در حال گسترش بیشتر است.

این گزارش افزود: مناطق کشت تریاک در مناطق مرزی میانمار در شمال ایالت «شان» و پس از آن در ایالت های «چین» و «کاچین» بیشترین افزایش را داشته است زیرا به دلیل روش های کشاورزی پیشرفته تر، تولید با ۱۶ درصد افزایش به ۲۲.۹ کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است.

آشفتگی سیاسی خشونت آمیز در میانمار به افزایش تولید تریاک کمک کرده است.

جرمی داگلاس، نماینده منطقه‌ای دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گفت: آشفتگی‌های اقتصادی، امنیتی و حکومتی که پس از تسلط نظامی در فوریه (بهمن/ اسفند) ۲۰۲۱ به وجود آمد، همچنان کشاورزان را در مناطق دورافتاده به سمت تریاک سوق می دهد تا بتوانند امرار معاش کنند.

او گفت: انتظار می رود درگیری های مسلحانه در ایالت «شان»، منطقه ای سنتی اما در حال رشد و سایر مناطق مرزی، این روند را تسریع کند.

«همگرایی» فعالیت های مجرمانه

این گزارش خاطرنشان کرد: کشت خشخاش در جنوب شرقی آسیا ارتباط نزدیکی با فقر، کمبود خدمات دولتی، محیط های بی ثبات اقتصاد کلان، آشفتگی اجتماعی و ناامنی دارد.

شمال شرقی میانمار بخشی از منطقه بدنام موسوم به «مثلث طلایی» است، جایی که مرزهای میانمار، لائوس و تایلند به هم می رسند، در این منطقه بیشتر به به دلیل بی قانونی، تولید تریاک و هروئین از لحاظ تاریخی رونق گرفته است.

در دهه های اخیر با کاهش تولید تریاک در منطقه، مت‌آمفتامین به شکل قرص و کریستال مت جایگزین آن شده است.

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای همراه با گزارش خود گفت که تولید رو به رشد مواد مخدر در منطقه، به شکل گیری یک اقتصاد غیرقانونی رو به رشد کمک می کند که سطوح بالای تولید مواد مخدر مصنوعی و همگرایی قاچاق مواد مخدر، پولشویی و فعالیت‌های مجرمانه آنلاین و عملیات کلاهبرداری را در کنار هم قرار می دهد.

افغانستان، بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان برای چند سال، پس از وعده طالبان (که در سال ۲۰۲۱ قدرت را دوباره به دست گرفت) مبنی بر اینکه به تولید غیرقانونی مواد مخدر پایان خواهد داد، شاهد کاهش کشت خشخاش بوده است.

محصولات خشخاش از نظر ارزش تقریباً یک سوم کل تولیدات کشاورزی این کشور را در سال گذشته تشکیل می دادند، اما سطح مورد استفاده برای خشخاش از ۲۳۳ هزار هکتار در اواخر سال ۲۰۲۲ به ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha