به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، یکی از اولویتهای وزارت علوم در دوره جدید تولید خدمت، ثروت و سرمایه از دانش است و انجمنهای علمی دانشجویی میتوانند در این راستا گامهای موثری بردارند. امروز ۶ هزار و ۹۲۸ انجمن علمی دانشجویی در دانشگاههای دولتی وابسته به وزارت علوم فعالیت دارند و از آنجا که انجمنهای علمی دانشجویی زیر نظر معاونت فرهنگیاجتماعی هستند، بر اساس اطلاعات سامانه فرنما ۲۳ هزار و ۳۳۶ برنامه توسط این انجمنها در حال برگزاری است.
معاونت فرهنگیاجتماعی وزارت علوم همچنین هر سال برای شناخت دستاوردهای این انجمنها و گردهمآوردن آنها جشنوارهای را به نام جشنواره حرکت برگزار میکند که شانزدهمین دوره آن شنبه (۲ دی) در دانشگاه شهید بهشتی با حضور محمدرضا مخبر دزفولی، رئیس فرهنگستان علوم، عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم و محمودرضا آقامیری رئیس دانشگاه شهید بهشتی آغاز شد.
گزارشی از سخنان کلانتری را اینجا و سخنان مخبردزفولی را اینجا بخوانید.
کلانتری در این مراسم با تاکید بر اهمیت مسئولیتپذیری اجتماعی دانشجویان جوهره انقلاب اسلامی را مسئولیت پذیری اجتماعی دانست و گفت که مهمترین اولویت معاونت فرهنگیاجتماعی وزارت علوم نیز مسئولیت پذیری دانشجویان بوده است.
وی گفت: انجمن های علمی دانشجویی خوش درخشیده اند و روند رو به رشد آنها برای ما در وزارت علوم کاملا محسوس است و فعالیت های آنها در سامانه فرنما ثبت شده است.
معاون وزیر علوم یادآور شد: انجمن های علمی امروز بسیار بیش از گذشته، مساله محور شده اند و با تاکیدات وزارت علوم و دانشگاه ها به سراغ حل مسائل می روند. انجمن های علمی برای حل مسائل کشور خیز برداشته اند و سعی دارند حل مساله را تمرین کنند، این بسیار مهم است زیرا در خلال این تمرین مساله هویت ما شکل می گیرد.
همزمان با شانزدهمین دوره جشنواره حرکت، انجمنهای علمی دانشگاههای مختلف سراسر کشور فرصت دارند در فضای سالن تربیتبدنی این دانشگاه هر کدام در غرفهای دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند. بر اساس اطلاعات معاونت فرهنگی دو هزار و ۶۴۹ اثر از ۱۰۰ دانشگاه، موسسه و مرکز آموزش عالی در ۱۶ حوزه رقابتی (در جدول زیر) و در شش گروه علمی علوم انسانی، علوم پایه، علوم فنی و مهندسی، هنر و معماری، دامپزشکی و علوم زیستی و بهداشتی به دبیرخانه رسیده است و توسط ۳۰۰ نفر از اعضای هیات علمی کشور داوری میشود.
انجمن برتر، فعالیت خلاقانه، نشریه برتر، محتوای دیجیتال، مسابقه علمی، بخش ویژه، کارافرینی علمی، انجمن آموزشمحور، کتاب، اختراع، بخش انجمن پویا، دانشگاه، آزمایش انجمنهای علمی فناوری دانشجویی و بخش آزمایشی انجمنهای بینالمللی حوزههای رقابتی این جشنواره است که هر کدام از انجمنها میتوانستند در دو حوزه اثر به دبیرخانه معرفی کنند.
جوایز برگزیدگان که روز اختتامیه (دوشنبه، ۴ دی) معرفی میشوند، شامل جایزه نقدی است که نسبت به سال قبل دوبرابر شده است (۱۵ میلیون تومان) و این افراد عضو بنیاد ملی نحبگان هم میشوند و میتوانند از مزایای آن استفاده کنند.
ساخت کوادکوپتر توسط اعضای انجمنهای علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه
آیین فتحی، دبیر انجمن علمی مهندسی معماری دانشگاه صنعتی کرمانشاه در مورد فعالیت انجمنهای علمی در این دانشگاه گفت: ما ۱۱ انجمن علمی در دانشگاه داریم که یکی از این انجمنها به نام شبکه انجمن بینرشتهای است. هر انجمن ۵۰ نفر عضو شورای مرکزی دارد و برخی انجمنهای علمی هم تا ۵۰ نفر عضو دارند.
وی در مورد دستاوردهای این انجمنها گفت: یک کوآدکوپتری که اعضای انجمن علمی برق این دانشگاه به همراه انجمنهای مکانیک و برق و عمران و انجمنهای دیگر ساخته اند، در این نمایشگاه نمایش داده میشود. البته دستاوردهای دیگری هم داشته ایم مانند مزاری که برای شهید گمنامی ساختیم که بهتازگی در این دانشگاه به خاک سپرده شده است.
فتحی ادامه داد: از دانشگاههای نوپا و تازهتاسیسی مانند دانشگاه صنعتی کرمانشاه باید بیشتر حمایت شود، دانشجوهای دانشگاه ما با بودجه کم ثبت اختراع هم دارند و امیدواریم بیشتر حمایت شود تا بتوانیم هم دورههای بیشتر آموزشی برگزار کنیم و هم بازدیدهای بیشتری برویم.
درخواستی برای انگیزهبخشی به اعضای شوراهای مرکزی انجمنها
رضا رئیسی دبیر انجمن علمی مهندسی بیوسیستم و رابط انجمنهای علمی دانشگاه با پارک علم و فناوری و بنیاد ملی نخبگان و مرکز نوآوری دانشگاه نیز در مورد تعداد انجمنهای علمی دانشگاه شیراز گفت: ۶۸ انجمن علمی در دانشگاه شیراز فعال است و ما نزدیک به یکهزار فعالیت در دانشگاه شیراز برگزار کردیم. یکی از این فعالیتها چهارشنبههای فناورانه است که برای بهبود ارتباط با صنعت انجام دادیم.
در قالب این برنامه هر چهارشنبه اعضای انجمن را به پارک علم و فناوری دانشگاه میبردیم و فرصتهای شغلی موجود در پارک را معرفی میکردیم. رویداد ایدئالیست هم در راستای ارتباط با صنعت برگزار شد. اعضای انجمنهای علمی در این برنامه، ایدههای خود را معرفی کردند و صاحبان صنایع به این ایدهها جایزه دادند.
وی در مورد تعداد دانشجوهای دانشگاه شیراز نیز توضیح داد: دانشگاه شیراز ۱۷ هزار دانشجو دارد و در ۶۸ انجمن علمی حدود ۲۲۰۰ دانشجو عضو عادی و ۵۰۰ نفر عضو شوراهای مرکزی انجمن ها هستند.
رئیسی در مورد توقعات انجمنهای علمی از وزارت علوم گفت: یک مورد ایجاد انگیزه بین همه اعضای شورای مرکزی انجمنهای علمی است. زیرا اکنون فقط دبیر انجمنهای علمی از مزایایی برخوردار است و اعضای شورای مرکزی امتیاز خاصی ندارند. بنابراین حمایت های وزارت علوم و عضو شدن در بنیاد ملی نخبگان باعث میشود دانشجویان با رغبت بیشتری عضو شورای مرکزی شوند.
بودجه حداقلی برای انجمنها
امیرمحمد احمدی از دانشگاه حکیم سبزواری گفت: این دانشگاه نزدیک به ۱۰ هزار دانشجو و ۳۵ انجمن فعال دارد. انجمنهای علمی این دانشگاه شامل انجمن هوافضا، پلیمر، شیمی، مرمت بنا، برق، فقه و حقوق و فقه و علوم و ریاضی است.
وی در مورد جشنواره حرکت و شرکت در این جشنواره گفت: دانشگاه ما از سومین دوره هر سال در این جشنواره شرکت کرده است. امسال هم با چند طرح و دستاورد مختلف در جشنواره شرکت کردهایم.
احمدی در مورد مشکلات اظهار داشت: انجمنهای علمی به خوبی از نظر مالی حمایت نمیشوند و محدودیت هم زیاد داریم. انجمنها بودجه بسیار کم و حداقلی دارند و بسیاری از طرحهای دانشجوها طرحهای هزینهبر و گستردهای است. طرحی که برای مستند رشته مرمت است نزدیک به ۵۰ میلیون تومان هزینه داشت.
وی ادامه داد: دستگاه استند کوادکوپتر را با کمک یک استاد ساختیم که طرح پژوهشی با یکی از اعضای انجمن برق قبول کردند. این دستگاه در دنیا مشابه ندارد و به شکل خلاصه تر و مختصرتر ساختهایم. به طور کلی به نظر میرسد بودجه فرهنگی حیاط خلوت دانشگاه شده است و مبلغ آن هم زیاد نیست. اگر هم کاری میخواهیم بکنیم پولی نداریم، ولی برای بسیاری طرحهای دیگر بودجه هست.
دانشگاه شهید بهشتی با غرفهای متفاوت
دانشگاه شهید بهشتی هم که خود میزبان این جشنواره بود، با طرحی متفاوت و متمایز از جهت غرفه وسط سالن حضور داشت. طرح غرفه را اعضای انجمن علمی معماری این دانشگاه با مواد بازیافتی طراحی کرده و بیش از ۴۸ ساعت برای اجرای آن وقت گذاشته بودند. طراحی اولیه هم در پی مسابقهای به دست امده بود و نماد سردر دانشگاه بود.
امیرمحمد نصیری عضو انجمن علمی حقوق و خانواده از انجمن علمی دانشگاه شهید بهشتی نیز گفت: در این دانشگاه ۷۰ انجمن علمی داریم که ۳۵ اثر برای جشنواره ارسال شده است. این دانشگاه بیش از ۵۰۰ نشریه فعال دارد و یکی از سه دانشگاه اول از حیث تعداد نشریات است. اعضای انجمن علمی مکانیک دستاوردهایی مانند سوخت قابل اشتعال مایع تولید میکنند.
وی در مورد مشکلات انجمنهای علمی نیز اظهار داشت: اعضای انجمنهای عملی کلا باید با تلاش خود کارها را اجرا کنند و تقریبا در همه دانشگاهها همینطور است. دانشجو باید همه کار را پیش ببرد. شاید اولویت دانشگاه، انجمنهای علمی نباشد.
نصیری البته تاکید کرد که دانشگاه برای شرکت در این جشنواره از دانشجویان به خوبی حمایت معنوی و مادی کرده است.
نظر شما