به گزارش ایرنا، استقبال برخی از شهروندان برای چشیدن طعم گوشت لذیذ طیور محلی در استان باعث شده تا کشتار و عرضه غیربهداشتی پرندگانی از جمله مرغ، غاز، اردک و بوقلمون در بازار شهرهای و روستاهای مازندران به رویه ای معمول و عادی مبدل شود.
درحالی که همواره طی سالهای اخیر مصوبات شورای بهداشت مازندران بر غیر بهداشتی بودن مراکز عرضه فروش مرغ زنده و یا کشتار غیر بهداشتی تاکید می کند اما متاسفانه نادیده گرفتن این بخش از مصوبات تامین کننده سلامت جامعه از سوی برخی افراد سودجو به پاشنه آشیل در مقابله با شیوع برای بیماری های واگیردار مشترک طیور و انسان مبدل شده است.
هرچند مسوولان امر همواره از مردم خواسته اند با توجه به احتمال شیوع بیماری های مشترک میان انسان و طیور از جمله آنفلوآنزای پرندگان از خرید مرغ و یا پرنده زنده خودداری کنند اما در مازندران می بینیم برخی از شهروندان بدون توجه به هشدارهای شورای بهداشت با ذهنیت تازه بودن، مرغ به صورت کشتار محلی می خرند اما غافل از اینکه از عوارض این کار در سلامت خود و جامعه ناآگاهند.
خرید پرنده پرورشی در مزرعه و یا حیاط خانه روستاییان روال معمول در استان مازندران است اما این پرندگان برای عرضه و فروش به صورت نامتعارف از حاشیه معابر بازار شهرها سر در می آورند که به صف کردن مرغ، اردک و بوقلمون در کفِ بازار تصویر معمول پرنده فروشی و شیوع برخی بیماری های مشترک طیور و انسان از جمله مصائب و پیامد این اقدام غیربهداشتی است.
اگر به دنبال مصداق این موضوعات مطروحه می گردید می توانید برای تماشای این طیور پرورشی در مازندران سری به بازارهای محلی همچون جمعه بازار جویبار، چهارشنبه بازار قائمشهر، یکشنبه بازار نکا و دوشنبه بازار زاغمرز بهشهر بزنید که تنوع این نوع پرندگان کم نیست و کمتر کسی پیدا میشود در میان این میزان تنوع وجود پرندگان دست خالی از بازار برگردد.
"خیالتان از کشتن و پَرکردن اردک راحت باشد" این جمله رایج میان فروشندگان پرندگان در این بازارها است و بعد از یک تماس کوتاه مبنی بر اینکه " کجایی؟ مشتری داری بیا" سرو کله فردی که لباس هایش مملو از خون است پیدا می شود و بعد از چانه زنی برای قیمت کاری که می خواهد انجام دهد کوچه و پس کوچه را پشت سرش طی می کنیم.
همانطور که جفت بال های اردک نگون بخت را در دستان خود گرفته کوچه ها را یکی پس از دیگری طی می کند و به در خانه قدیمی می رسد و کلید می اندازد و در باز می شود.
خانه ای که بیشتر از پنج دهه قدمت دارد و به نظر می رسد کسی هم در آن ساکن نیست، یک بشکه آبی بزرگ وسط حیاط که قتلگاه پرندگان است و در آن بعد از بریدن سر رها می شوند و قابلمه بزرگ پر از آب که روی اجاق گاز قرار داده شده تا با آبی که در آن می جوشد پرنده در آن قرار گیرد. رنگ تیره نشان دهنده آن است که برای مدت طولانی آب این قابلمه عوض نشده است.
در سمت دیگر حیاط خانه میز زرد رنگی قرار دارد که البته آنقدر مملو از لجن و خون پرندگان است که رنگ روشن زرد آن به سختی قابل تشخیص است. آن میز هم جایی برای پرکردن پرندگان است.
همچنان محو تصاویر صحنه دلخراش بهداشتی پیش رو هستی صدایی می گوید " اردک پَر شد بیا بگیر" و هنوز در بهت چیزهایی که دیدم آهسته آهسته از روی خون های کف حیاط بدنبال راهی برای رسیدن به فرد هستم تا اردک را بگیرم.
این بخشی از روایت خبرنگار ایرنا از مراحل کشتار غیربهداشتی پرندگان در یکی از مراکز غیرمجاز مازندران است و البته بنا به اظهار نظر مسوولان امر تلاش برای جمع کردن کامل بساط این افراد هنوز به جایی نرسیده است.
در این پیوند مدیر کل دامپزشکی استان مازندران با تایید فعالیت افرادی که به صورت غیربهداشتی و بدون رعایت قوانین مبادرت به کشتار طیور در سطح بازارها می کنند، گفت: تلاش های بی شماری برای ردگیری و شناسایی این افراد و برخورد با آنها انجام شده است اما فعالیت زیرپوستی و مخفیانه آنها باعث شده تاکنون نتوانیم به طورکامل بساط فعالیت این افراد جمع کنیم.
حمزه آقاپور کاظمی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای برچیده شدن کامل بساط این نوع فعالیت ها چند عامل موثر است که علاوه بر گشت ها و برخورد قانونی با افرادی که به این نوع کارها دست می زنند تغییر دیدگاه سنتی و قدیمی برخی افراد جامعه به عنوان خریداران این پرندگان نیز می تواند کمک کند.
وی ادامه داد: در حالیکه مراکزی برای کشتار و عرضه بهداشتی طیورپرورشی روستاییان و دیگر تولیدکنندگان محلی در مازندران وجود دارد اما هنوز بخشی از جامعه با این دید که به طور مثال برای رفع بلا و چشم زخم قربانی انجام دهند مبادرت به خرید می کنند و برای کشتن پرنده از جاهایی سردر می آورند که هیچیک از پارامترهای بهداشتی در آنها رعایت نمی شود.
مدیر کل دامپزشکی مازندران گفت که با توجه به غیرقانونی بودن فعالیت، این افراد با اجاره خانه های مخروبه خالی از سکنه همجوار با بازارهای محلی مبادرت به کشتن و پَرکردن طیور می کنند.
وی افزود: آنان با تامین برخی امکانات مبادرت به ذبح و همچنین پَرکردن طیور می کنند که به هیچ عنوان نکات بهداشتی در این مکان های رعایت نمی شود.
آقاپور کاظمی اظهار داشت: با وجود بازدیدهای میدانی و گسترده کارشناسان و بازرسان دامپزشکی از بازارهای محلی و روزبازارهای مازندران که منجر به برخی از این افراد شناسایی شده است، اما میل و گرایش جامعه برای خرید طیور بدین شکل باعث شده همچنان افرادی در خفا و به نوعی زیرپوستی در سطح بازارهای استان همچنان فعالیت کنند.
وی در تشریح تهدیدهای بهداشتی ناشی از این نوع کشتار طیور گفت که نکاتی همچون کنترل سلامت پرندگان از نظر بیماری یابی قبل از ذبح در این نوع فعالیت های غیرمجاز انجام نمی شود و اتفاق افتاده که بیمار بودن پرنده باعث بروز بیماری در انسان هم شده است.
مدیر کل دامپزشکی مازندران اضافه کرد:علاوه بر احتمال ابتلا افراد به بیماری های مشترک میان انسان و طیور از جمله آنفلوآنزای پرندگان خطر گسترش بیماری های عفونی نیز وجود دارد.
وی تشریح کرد: در کشتارگاه های صنعتی پیش از ذبح با شوکی که به پرنده وارد می شود گردش خون تسریع می یابد و بعد از ذبح خون با سرعت از لاشه خارج شده و خونی باقی نمی ماند که منجر به فساد و گندیدن شود اما در شیوه سنتی غیربهداشتی بدلیل رعایت نکردن این نکات و کشتن سریع پرنده بخشی از خون در لاشه باقی می ماند و شروع به گندیدن می کند.
آقاپور کاظمی گفت: حتی مواردی گزارش شده که این افراد اقدام به عرضه لاشه پرندگان مُردار می کنند و برای پوشاندن بوی بد لاشه مبادرت به سفید کردن آن می کنند.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه در فصل سرد سال احتمال بروز بیماری های مشترک انسان و طیور همچون آنفلوآنزای پرندگان زیاد است رعایت نکردن نکات بهداشتی در ذبح پرنده می تواند افرادی همچون سالمندان و کودکان که سیستم ایمنی ضعیف دارند در معرض خطر قرار دهد.
مدیر کل دامپزشکی مازندران از مردم خواست تا پرندگان پرورشی را از شرکت های مجوز دار استان تامین کنند و گفت: براساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی اقدام افرادی که مبادرت به ذبخ و کشتن غیرمجاز و غیربهداشتی طیور می کنند مصداق تهدید علیه بهداشت عمومی هستند و مواردی که شناسایی می شوند با آنها براساس قانون برخورد می شود.
ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود از قبیل آلوده کردن آب آشامیدنی یا توزیع آب آشامیدنی آلوده، دفع غیربهداشتی فضولات انسانی و دامی و مواد زاید، ریختن مواد مسموم کننده در رودخانهها، زباله در خیابانها و کشتار غیرمجاز دام، استفاده غیرمجاز فاضلاب خام یا پس آب تصفیه خانههای فاضلاب برای مصارف کشاورزی ممنوع است و مرتکبین چنانچه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.
وی همچنین از مردم خواست تا موارد ذبح غیر بهداشتی طیور و دام ها به سامانه ۱۵۱۲ و ادارات دامپزشکی شهرستان ها گزارش دهند.
نظر شما