به گزارش ایرنا، عنوان پهلوانی و جهان پهلوانی عناوینی هستند که این روزها زیاد از آن میشنویم. عنوانی که فراتر از ورزش یا رسیدن به سکوی جهانی و المپیک است. زیرا پهلوانی بخشی از فرهنگ ایرانی اسلامی به شمار میرود و لازمه رسیدن به این عنوان داشتن رفتار و مرام خاصی است که پهلوان را از سایر همنوعان خود متمایز میکند.
در فرهنگ ایرانی بخشی از تاریخ کشور با نام دوران پهلوانی است و این دوران در کنار آموزههای اسلامی تمسک جستن از نام مولا علی (ع) گره خورده یک واقعیت انکار ناشدنی است. وجود روح پهلوانی در فرهنگ ایرانی و تقویت آن با آموزههای اسلامی موجب تربیت مردانی در این کهن دیار شده است که قرنهاست که مردم آنها را به عنوان پهلوان میشناسند.
امروز ۱۷ دی ماه به عنوان پنجاه و ششمین سالگرد درگذشت تختی با حس و حال خاصی بر مزارش آغاز شد؛ بسیاری از دوستداران او و مسوولان از جمله کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان، محمدرضا طالقانی، سیدمناف هاشمی دبیر کل کمیته ملی المپیک، حسین اوجاقی مدیر عامل سازمان ورزش شهرداری، علی اکبر حیدری، پهلوان محمد محمودی و دوستداران او در این مراسم حضور یافتند.
نوای زنگ و ضرب مرشد در حاشیه مراسم امروز طنینانداز شد که شور و حال خاصی را در میان خیل عظیم علاقهمندان ایجاد کرد.
دوستداران این پهلوان که خود را از نقاط مختلف تهران و ایران خود را به آستان مقدس شیخ صدوق رسانده بودند تنها با این نیت که بتوانند ارادت، دین و عشق باطنی خود را به سنبل جوانمردی ادا کنند. برخی علاقمندان با توزیع عکس، پخش عدسی و چای سعی داشتند به کسانی که بر مزارش حاضر شدند خدمترسانی کنند.
غلامرضا تختی پنجم شهریور سال ۱۳۰۹ در خانوادهای مذهبی و متوسط در محله خانیآباد تهران بدنیا آمد. رجبخان پدر تختی غیر از وی ۲ پسر و ۲ دختر داشت که همه آنها بزرگتر از رضا بودند. تختی از۲۰ سالگی کشتی را در باشگاه پولاد زیرنظر حبیبالله بلور آغاز کرد.
تختی در رقابتهای قهرمانی کشور طی سالهای ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۸ در وزنهای ۶-۷-۸ هشت بار قهرمان کشور شد. غلامرضا همچنین سه بار پهلوان ایران شد. او در اولین حضور خود در تیم ملی در رقابتهای جهانی ۱۹۵۱ هلسینکی دروزن ۷۹ کیلوگرم صاحب مدال نقره شد و در اولین حضور خود در المپیک در ۱۹۵۲ هلسینکی با شکست مقابل کوریدزه از شوروی صاحب مدال نقره شد.
افتخارات پهلوان بزرگ کشتی ایران در رقابتهای جهانی ۱۹۵۹ و ۱۹۶۱ و ۱۹۶۲ تهران، یوکوهاما و تولیدو با کسب دو مدال طلا و یک مدال نقره ادامه یافت. تختی در المپیک ۱۹۵۶و ۱۹۶۰ ملبورن و رم صاحب یک طلا و یک نقره دیگر شد و در بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ توکیو صاحب مدال طلا شد. تختی آخرین بار در رقابتهای جهانی ۱۹۶۶ تولیدو دوبنده تیم ملی را به تن کرد.
جهان پهلوان تختی اولین کشتیگیر ایرانی است که موفق شد در سه وزن صاحب مدال شود. وی همچنین پر افتخارترین کشتیگیر تاریخ کشتی ایران در المپیک است. وایکینگ پالم (سوئد)، عادل آتان (ترکیه)، بوریس کولایف (شوروی سابق)، پیتر بیلر (آمریکایی)، دیتریش (آلمان)، ویحزیستیوک (شوروی سابق)، عصمت آتلی (ترکیه)، حسن کنگور (ترکیه)، الکساندر مدوید (شوروی سابق - بلاروس) و احمد آئیک (ترکیه) مهمترین رقیبان تختی در ۱۴ سال حضور وی در عرصه بینالملی بودند.
تختی در لیست بهترینهای قرن اتحادیه جهانی کشتی (فیلا سابق) در جایگاه سیزدهم قرار دارد و در رقابتهای جهانی۲۰۰۷ باکو نیز از وی بعنوان یکی از مشاهیر کشتی دنیا تجلیل شد.
غلامرضا در آبان ماه ۱۳۴۵ زندگی مشترک خود را آغاز کرد و بابک تنها یادگار تختی است. سرانجام ۱۷دی ماه سال ۱۳۴۶در حالی که بابک ۴ ماهه بود در هتل آتلانتیک سابق درگذشت.
نظر شما