«ناصر مرادی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و سطح زیر کشت نخود در کشور، اظهار کرد: بخش عمده تولید نخود کشور مربوط به اراضی دیم است که از آب سبز (بارندگیها) بهره میبرد؛ بنابراین بارشها تاثیر بسزایی در تولید این محصول دارد.
وی افزود: عملکرد کشاورزان در سال جاری بهبود چشمگیری داشته، به طوری که میزان برداشت نخود در واحد سطح آنها حدوداً به دو برابر رسید، در حالی که در سالهای گذشته به دلیل شیوع آفات و سرمازدگی این میزان پایینتر یا نصف برداشت امسال بوده است.
رییس شورای ملی نخود کشور گفت: محصول نخود یکی از کشتهای مهم در مناطق غربی کشور با تناوب زراعی و به شکل دیم است، زیرا این محصول نیاز آبی ندارد. نخود در اکثر استانهای کشور کشت میشود که استانهای کرمانشاه، لرستان، کردستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، همدان، ایلام، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، مرکزی و استان قزوین عمدهترین تولیدکنندگان این محصول به شمار میروند.
مرادی تصریح کرد: طبق آمارها، استان کرمانشاه رتبه اول سطح زیر کشت و تولید و بعد از آن لرستان، کردستان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی به ترتیب رتبههای دوم تا پنجم را به خود اختصاص دادهاند.
صادرات ۴۸ هزار تن نخود به کشورهای هدف
وی درباره صادرات این محصول بیان کرد: طبق آخرین آمار در هشت ماه امسال ۴۸ هزار تن محصول نخود به ارزش ۴۵ میلیون دلار به کشورهای هدف از جمله عراق، افغانستان، پاکستان و ازبکستان صادر شده است، البته امسال میزان کمی به کشور امارات نیز صادر شد که از این کشور ترانزیت میشود.
رییس شورای ملی نخود کشور با بیان اینکه انتظار میرود میزان صادرات نخود تا پایان سال افزایش خوبی داشته باشد، ادامه داد: در بحث صادرات از سال ۹۷ به بعد تولیدکنندگان و صادرکنندگان ما با مشکل تعهد صادراتی و پیمان سپاری ارزی روبهرو شدند که همین امر در روند صادرات تاثیر گذار بود.
مرادی خاطرنشان کرد: میزان صادرات ایران در سال ۸۴ حدود ۶۸ هزار تن بوده که بعد از گذشت ۱۵ سال، امسال بیشترین میزان صادرات نخود را داشتهایم، زیرا در سال ۱۴۰۰ حدود ۶ هزار و ۳۶۸ تن و در سال ۱۴۰۱ حدود ۹ هزار و ۱۸۵ تن از این محصول صادر شده بود که این میزان افت صادرات به دلیل برخی ممنوعیتها و عوارض صادراتی از سالهای قبل بوده است.
وی تاکید کرد: در سال ۸۱ حدود ۱۳۹ هزار و ۷۰۰ تن محصول نخود از ایران صادر شد، بنابراین ایران با توجه به حجم تولید، افزایش عملکرد در واحد سطح، امکان دستیابی به بازارهای جدید، تقویت صنایع بستهبندی و سورتینگ لیزری دانهبندی و رنگبندی میتواند میزان صادرات را افزایش دهد.
به گزارش ایرنا، نخود، گیاهی یکساله و بوتهای کوتاه از خانواده حبوبات است. این گیاه دارای ارقام مختلف است که دارای رنگ، شکل و ویژگیهای متفاوتی هستند، این محصول به دو روش دیم و آبی کشت میشود؛ هرکدام از این دو کشت، محصولات متفاوتی را به بار میآورد.
نخود محصولی سرشار از پروتئین است که در غذاهای مدیترانهای، خاورمیانه و هندی از جمله حمص، چانا ماسالا و فلافل مورد استفاده قرار میگیرد. طبق آمار سال ۲۰۱۹ هند با تولید ۷۰ درصد از نخود جهان، بزرگترین تولیدکننده به شمار میرفت.
نظر شما