به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی از قطبهای مهم تولید عسل در کشور محسوب می شود؛ در این استان ۶ هزار و ۲۷۳ نفر در این خصوص فعالیت دارند و رتبه اول اشتغال زنبورداری کشور متعلق به آذربایجانغربی است.
با توجه به کوهستانی بودن آذربایجان غربی و اینکه شغل اغلب مردم کشاورزی است، ظرفیت های خوبی برای پرورش زنبور عسل وجود دارد و زنبور داران با استفاده از چند اقلیمی بودن کشور در زمستان به همراه زنبورستان ها به استان های گرمسیر مهاجرت می کنند و بهار بازمی گردند.
این استان با تولید سالانه بیش از ۲۵ هزار تن تولید عسل همچنان در رتبه اول کشور است و در هر فصلی کام میهمانان خود را با آن شیرین میکند اما در چند سال اخیر کام زنبورداران بر اثر چالشهای به وجود آمده دیگر شیرین نیست.
رییس اتحادیه زنبور داران آذربایجان غربی در این خصوص اظهار کرد: امسال چندین مشکل عمده در این بخش داشتیم که این استان به شدت درگیر این مساله بود که سم پاشی های ناشی از سم فیبرونیل و سایر سم پاشی هایی که موارد لازم از جمله زمان مصرف آن توسط کشاورزان رعایت نمی شد، از این چالشها بود.
محمد فکری بیان کرد: موضوع دیگری که با آن مواجه بودیم در اثر سم پاشی محصول آفتابگردان بود که اخیرا رخ داده است چرا که محصول آفتابگردان هرگز در این منطقه به عنوان کشت غالب سم پاشی نمی شد ولی به علت اینکه امسال به صورت غیر کاشناسی رقم های جدید تخم آفتابگردان از یکی از کشورهای خارجی وارد شد، این اتفاق رخ داد.
به گفته وی این رقمهای جدید در مرحله غوز و گلدهی دچار آفت میشوند و برای این منظور سم پاشی های گسترده انجام می شود و هر نوع حشره گرده افشان مفید را در کنار زنبورهای عسل نابود می کند.
وی با بیان اینکه میزان تولید عسل در خوی به عنوان قطب آذربایجانغربی کاهش یافته است، اظهار کرد: با ادامه این روند و کاهش گرده افشان ها کل اکوسیستم منطقه دچار وخامت می شود و لازم است با این موضوع برخورد جدی شود.
رییس اتحادیه زنبور داران آذربایجان غربی اظهار کرد: نباید فراموش شود که اگر در زمان گلدهی این محصول این اقدام انجام شود، فاجعه زیست محیطی را شاهد خواهیم بود.
«کنه واروآ» و «لارو کُشی» گسترده در کندوهای آذربایجان غربی
فکری با اشاره به مساله دیگر زنبورداران استان در سالجاری اضافه کرد: چالشی دیگر که زنبورداران با آن مواجه شدند، کنه واروآ بود که امسال طغیان کرده است و به موقع داروی مبارزه با این کنه وارد نشد و این ویروس باعث لارو کشی گسترده در کندو ها شد.
وی ادامه داد: اغلب زنبورستانها درگیر این کنه هستند و لازم است به موقع داروی موثر تامین، تهیه و مبارزه به صورت جدی انجام شود.
این زنبوردار ادامه داد: در استانی مرزی هستیم و می شود از این مزیت مرزی برای صادرات استفاده کرد و چند هزار تن عسل و فراورده های حاصل از آن در استان را به کشورهای همسایه صادر کنیم تا اشتغالزایی افزایش یابد.
رییس اتحادیه زنبور داران آذربایجان غربی اظهار کرد: هر کیلو عسل استاندارد هم اکنون بین یک میلیون و ۳۰۰ هزار تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار ریال است در حالیکه نهاده ها بسیار گران و دارو ها با ارز آزاد وارد می شود.
وی ادامه داد: چالش دیگر ما این است که فرهنگ مفید بودن زنبورستان برای بخش کشاورزی هنوز نهادینه نشده است در حالیکه آمارهای کارشناسی نشان می دهد که در هر مکانی که زنبورستان باشد میزان تولید افزایش یافته است .
براساس گفته های وی گرده افشانی زنبور عسل در بخش افزایش تولید آفتابگردان تاثیر ۳۵ درصدی و در کلزا اثر ۲۵ درصدی دارد و در سایر محصولات باغی و هسته دارها نیز زنبور عسل نقش مهمی را ایفا می کند.
نهاده دولتی به اندازه کافی دریافت نکردیم
زنبور دار خویی که هم اکنون در اهواز با ۷۵۰ کندوی مدرن فعال است، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه زنبورستان وی نیز آلوده به کنه شده است، ادامه داد: امسال موفق به دریافت داروی ضد کنه نشدم و بارها به رغم تایید کارشناسان مبنی بر اینکه کنه در کندو ها داشتم دارو پیدا نمی کنم و یا اگر پیدا شود، دارو تاثیری بر این ویروس نمی گذارد.
امیر محسن زاده با گلایه از اینکه بعد از گذشت سالها هنوز بیمه زنبور دارها محقق نشده است، افزود: درخواست دریافت تسهیلات از محل ماده ۱۸ نیز داشتم که موفق به دریافت نشدم.
وی با اشاره به اینکه هزینه حمل و نقل و انتقال زنبورستان از خوی تا اهواز ۱۸ میلیون تومان است، اضافه کرد: برای حمل و نقل و بازگرداندان کندوها به استان باید ۲ برابر این مبلغ پرداخت کنیم که بسیار زیاد است.
۲۶ هزار تن عسل در آذربایجان غربی تولید شد
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی گفت: امسال حدود ۲۶ هزار تن عسل در سطح ۶ هزار و ۷۰۰ زنبورستان استان تولید و روانه بازار های داخلی و خارجی شد.
پرویز بستانچی با بیان اینکه رتبه آذربایجان غربی در تعداد زنبورستان در کشور چهارم است، اظهار کرد: ۶ هزار و ۲۷۳ نفر زنبوردار در این زمینه اشتغال دارند که رتبه اول در زمینه اشتغال در کشور در بخش زنبور داری متعلق به این استان است.
بستانچی اضافه کرد: با توجه به سردسیری بودن این منطقه در زمستان زنبورستانها به استانهای گرمسیر مهاجرت می کنند و در بهار باز می گردند.
وی با اشاره به صادرات فراورده های زنبور عسل اضافه کرد: این موضوع موضوعی است که قابل توجه است چرا که هم اکنون بیشترین عسل کشور از این استان تولید و روانه بازار می شود و کیفیت عسل استان بسیار بالاست.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: صادرات فراورده های زنبور عسل از جمله گرده گل، زهر زنبور عسل، موم، بره موم، ژله رویال هم برنامه هایی داریم و پارسال ۱۳۶ تن گرده گل در استان تولید شد که رتبه اول متعلق به این استان است.
وی اضافه کرد: هم اکنون صادرات زنبور عسل با کندو به کشورهای همسایه از جمله عراق وجود دارد که درصدد افزایش این بازارها و در صدد راه اندازی زنجیره ارزش تولیدات زنبور عسل هستیم.
کمبود نقدینگی و قیمت بالای نهاده ها چالش زنبور داران آذربایجان غربی
بستانچی با اشاره به مشکلات زنبورداران استان گفت: نقدینگی در بخش طیور بسیار کم است نهاده های مصرفی دارای قیمت بالایی است و تسهیلات سرمایه در گردش آنچنانی به واحدهای مرغداری و زنبورداری اعطا نشده است.
وی درباره بیماری های زنبور عسل هم افزود: در زمینه بیماری های زنبور عسل هم سم فیبرونیل موجب بیماریهایی شد که امسال جلوی مصرف آن گرفته شده و قرار شده از سبد مصرف کشاورزی استان حذف شود.
بستانچی اضافه کرد: طبق کارشناسی های انجام گرفته آفتابگردان وارداتی از چین و ترکیه حاوی آفتی است که در زمان گل دهی به محصول آسیب می زند و کشاورزان باید سم پاشی کنند که این سم پاشی ها به بخش زنبورداری آسیب میرساند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: از سوی دیگر در کشور ما کشاورزان به زنبورداری و مزایای آن آگاهی ندارند در حالی که زنبورعسل در گرده افشانی و افزایش تولید محصول نقش مهمی دارد و باید فرهنگ سازی توسط رسانه ها در دستور کار باشد.
۲۴ درصد عسل کشور در آذربایجان غربی تولید می شود
رییس جهادکشاورزی آذربایجان غربی هم طی گفت و گویی با ایرنا گفت: حدود ۲۴ درصد عسل تولیدی کشور در این استان تولید میشود که علاوه بر مصرف در بازارهای داخلی بخشی از آن به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس هم صادر میشود.
خسرو شهبازی با بیان اینکه موضوع برند از عمده دغدغههای تولیدکنندگان استان در راستای صادرات عسل است، افزود: توان رقابت در بازارهای بین المللی به وجود برند بستگی دارد و برندهای استانی به همت اتحادیه تولیدکنندگان عسل و پیگیریهای مستمر سازمان، مراحل نهایی ثبت خود را طی میکند ولی باید بدنبال یک برند ملی بود.
وی اضافه کرد: متوسط تولید از هر کندوی مدرن ۱۷ کیلوگرم و از کندوهای بومی ۵.۵ کیلوگرم بوده و در مجموع در سطح استان، بیش از یک میلیون و ۳۴۵ هزار کندو وجود دارد که از این میزان ۱۱۰ هزار و ۴۷۱ کندو بومی و بقیه مدرن هستند.
شهبازی با بیان اینکه خوی با داشتن بیش از ۳۹۰ هزار کندو و تولید بیش از ۱۲ هزار تن عسل، مقام اول استان را در تولید عسل به خود اختصاص داده است افزود: در بخش صنعت زنبورداری شهرستان بیش از یک هزار ۴۰۰ نفر فعال هستند.
وی ادامه داد: شهرستان خوی با داشتن بیش از ۳۹۰ هزار کندو و تولید بیش از ۱۲ هزار تن عسل، مقام اول استان را در تولید عسل به خود اختصاص داده که در بخش صنعت زنبورداری شهرستان بیش از یک هزار ۴۰۰ نفر فعال هستند.
رییس جهادکشاورزی آذربایجان غربی گفت: وجود بزرگترین شرکت زنبورداری کشور در خوی این شهرستان را به قطب اول پرورش زنبور عسل و تولید فرآوردههای آن در استان آذربایجان غربی تبدیل کرده است.
به گزارش ایرنا آذربایجان غربی یکی از استانهای خوش آب و هوا با دشت و کوهپایههای سرسبز و تنوع گیاهی بسیار بالا با بیش از یک هزار و ۵۰۰ گونه گیاهی است که ییلاقات آن، منطقهای غنی و مساعد برای زنبورداری به شمار می رود.
این استان امسال مقام اول کشوری را از لحاظ تعداد کندو و تولید عسل به خود اختصاص داده و با ۱۶ تعاونی زنبور داری تحت پوشش در تهیه و توزیع نهاده های زنبورداری فعالیت چشم گیری را دارد.
نظر شما