تهران-اسلام‌آباد نیازمند مدیریت مشترک کارآمد مرزی برای رفع چالش‌های راهبردی

اسلام‌آباد - ایرنا - جمعی از صاحبنظران پاکستانی با هشدار نسبت به طرح‌های خارجی برای حمایت از تروریسم و بی ثباتی در مرزهای مشترک با ایران، تاکید کردند که هر دو کشور نیازمند مدیریت مشترک کارآمد مرزی برای پاسخگویی به چالش‌های راهبردی هستند.

به ‌گزارش روز یکشنبه خبرنگار ایرنا، وبینار بررسی تحولات مرزی ایران و پاکستان به اهتمام بخش مطالعات ژئوپلیتیک در موسسه پژوهشی توسعه و ارتباطات پاکستان (DEVCOM) در اسلام‌آباد برگزار شد.

شماری از چهره‌های برجسته پاکستانی اعم از مقامات سابق ارتش، دیپلمات‌ها، نماینده سابق مجلس سنا و پژوهشگران حوزه دفاعی پاکستان در این گردهمایی مجازی شرکت کرده و پیرامون آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، رویدادهای اخیر مرزی، اقدامات دو کشور برای تنش‌زدایی و راهبردهای آتی برای اجتناب از هرگونه تشدید اوضاع سخن گفتند.

سخنرانان راهکارهای سیاسی و دیپلماسی قوی تر را برای بهبود مدیریت مرزهای مشترک، گسترش ارتباطات مردمی، تجارت و آسان سازی قوانین صدور روادید میان ایران و پاکستان را پیشنهاد کردند.

آنان خواستار دیپلماسی قوی و نامحدود از سوی دولت ها و نهادهای امنیتی دو کشور همسایه جهت ترمیم اعتماد متقابل و توسعه همکاری‌ها در تمامی زمینه‌ها به ویژه امنیتی و مرزی شدند.

ژنرال طلعت مسعود قائم مقام اسبق وزارت تولیدات دفاعی پاکستان طی سخنانی بر نیاز به یک چارچوب بزرگتر برای مدیریت مشترک کارآمد مرزی برای حل نگرانی های استراتژیک دوجانبه از جمله تجارت غیرقانونی، قاچاق و انهدام مخفیگاه های شبه نظامیان در هر دو طرف مرز تاکید کرد.

وی گفت: ایران و پاکستان هر دو باید روی چارچوب های مدیریت مرزی خود از جمله اقدامات امنیتی سختگیرانه کار کنند. هر دو طرف مرز خالی از سکنه هستند، توسعه نیافته باقی می مانند و از امنیت و حفاظت ناچیزی در برابر ستیزه جویان برخوردارند که از سوی قدرت های خارجی حمایت می‌شوند.

این ژنرال سابق ارتش پاکستان به زعم خود هند را به ماجراجویی علیه آن کشور و حمایت از عناصر ضدپاکستانی در ایالت بلوچستان متهم کرد و اظهار داشت: برای عادی سازی وضعیت، احیای روابط فرهنگی و تجاری دوجانبه برای بهبود اقتصادی متقابل‌ و در کنار آن تلاش های دیپلماتیک باید افزایش یابد.

خانم نائله چوهان سفیر پیشین پاکستان در آرژانتین و استرالیا نیز نسبت به تحرکات عناصر فرامنطقه‌ای علیه روابط حسنه تهران و اسلام‌آباد هشدار داد و گفت: متاسفانه نقش استعماری بریتانیا در شبه قاره باعث شد تا بذر اختلافات بر سر مرزهای جغرافیایی از سوی آنان پاشیده شود.

وی اظهار داشت: دولت پاکستان و نهادهای امنیتی آن به شیوه های درست با شورشیان در بلوچستان برخورد کرده اند اما آنها باید در آینده اقدامات سخت گیرانه تری انجام دهند.

تهران-اسلام‌آباد نیازمند مدیریت مشترک کارآمد مرزی برای رفع چالش‌های راهبردی


این دیپلمات برجسته پاکستانی، تصمیم کشورش برای پایان تنش با جمهوری اسلامی ایران را دیپلماسی موفق توصیف کرد و معتقد است که تهران و اسلام‌آباد بسیار هوشمندانه بحران اخیر را مدیریت کردند.

خانم نائله خواستار گفت‌وگوهای دوجانبه دیپلماتیک و راهبردی در مورد تروریسم فرامرزی، قاچاق و سایر چالش های مرتبط برای احیای روابط تاریخی ایران و پاکستان شد که هر دو کشور در طول ۷ دهه گذشته از آن برخوردار بودند.

فرحت اله بابر نماینده سابق مجلس سنای پاکستان نیز به زعم خود اقدام اخیر جمهوری اسلامی ایران در مرز پاکستان را بی سابقه و واکنش طرف پاکستانی را نیز متناسب دانست. وی گفت: اقدام دو کشور برای تنش زدایی قابل ستایش است و آنان باید درپی منافع مشترک راهبردی خود باشند.

وی نسبت به تلاش نیروهای ستیزه جو تحت حمایت آمریکا برای برای نا امن سازی مرزهای مشترک ایران و پاکستان ابراز نگرانی کرد و گفت: ممکن است این اقدام بخشی از نقشه خارجی برای انحراف افکار عمومی از فاجعه غزه و جنایات اسرائیل باشد.

منیر احمد مدیر اجرایی مرکز پژوهشی توسعه ارتباطات پاکستان از تصمیم کمیته امنیت ملی این کشور برای بازگرداندن روابط دیپلماتیک با ایران قدردانی کرد و گفت: مدیریت نزدیک به ۹۵۰ کیلومتر مرز پاکستان با ایران در واقع یک مسوولیت سنگینی است که می تواند توسط شبه نظامیان مورد حمایت ایالات متحده برای تقویت جنگ سرد در راستای وخامت اوضاع در منطقه استفاده شود.

وی هرگونه خلاء همکاری در حوزه‌های سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک میان دو کشور را به سود نیروهای مخالف دانست و بر لزوم تقویت دیپلماسی فرهنگی، ارتباطات مردمی و نقش آفرینی بخش‌های مختلف جامعه دو کشور تاکید کرد.

روز جمعه پس از گفت‌وگوی تلفنی وزیران امور خارجه ایران و پاکستان، نخست وزیر پاکستان طی اجلاس کمیته امنیت ملی و کابینه دولت این کشور پایان تنش میان ۲ کشور همسایه را اعلام کرد.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به تماس تلفنی جلیل عباس جیلانی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پاکستان با تاکید بر احترام جمهوری اسلامی ایران به حاکمیت و تمامیت ارضی کشور دوست، برادر و همسایه پاکستان اظهار داشت: حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان قویا مورد توجه ما هست و همکاری های ۲ کشور برای خنثی و نابود کردن اردوگاه های تروریستی در خاک پاکستان ضروری است.

امیرعبداللهیان افزود: در شرایطی که رژیم صهیونیستی به کشتار زنان و کودکان در فلسطین مبادرت می ورزد، لزوم اتحاد جهان اسلام و کشورهای بزرگ و موثر، بیش از پیش احساس می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha