آیا نسل جدید ایرانیان کوتاه قد می‌شوند؟/کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ با مصرف لبنیات

تهران - ایرنا - معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ با مصرف لبنیات کافی گفت: کاهش مصرف شیر در جامعه می‌تواند منجر به کوتاهی قد در نسل جدید ایرانی‌ها می‌شود.

به گزارش ایرنا از معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، سید محمد طباطبایی به مناسبت پویش ملی سلامت برای اطلاع‌رسانی تغذیه سالم اظهار داشت: مصرف غذا و خوراکی و رفع گرسنگی یک نیاز حیاتی است اما مصرف مواد غذایی سالم یک هنر است. پیروی از الگوی غذایی متنوع، متعادل و متناسب، یکی از مهمترین و اساسی‌ترین عوامل در حفظ سلامت است که علاوه بر حفظ و ارتقای سلامتی، می‌تواند موجب کاهش ابتلا به انواع بیماری‌ها شود.

وی ادامه داد: هر ساله پویش ملی سلامت - اطلاع‌رسانی تغذیه سالم با هدف ارتقای سطح سواد تغذیه‌ای جامعه، فرهنگ‌سازی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه همچنین کاهش عوامل خطر تغذیه‌ای در سطح کشور برگزار می‌شود. براین اساس، چهاردهمین سال برگزاری این پویش در نیمه اول بهمن سال ۱۴۰۲ با هدف اطلاع‌رسانی درباره مصرف نمک تصفیه شده یددار و ارتقای دانش آحاد جامعه درباره شیر و لبنیات با دو شعار اجرا می‌شود.

طباطبایی اضافه کرد: این دو شعار «انتخاب همه - نمک کم اما تصفیه شده یددار» برای هفته نخست بهمن و «از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی» برای هفته دوم بهمن؛ فرصت طلایی، ارزشمندی است تا با حساس سازی آحاد جامعه نسبت به رعایت اصول تغذیه سالم به عنوان شاه‌کلید دستیابی به سلامتی، بتوانیم با اطلاع‌رسانی صحیح، دانش تغذیه‌ای مردم را ارتقا و فعالیتهای مداخله‌ای مؤثری را انجام دهیم.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به لزوم و اهمیت مصرف لبنیات از سوی همه گروه‌های سنی اظهار داشت: شیر یک ﻏﺬﺍی ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا، ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ‌ﻫـﺎ، ﻧقش مهمی ﺩﺭ ﺭﺷــﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ. ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ‌ﻫﺎی لبنی ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗـأﻣﻴﻦ ﻛﻠﺴـﻴﻢ است ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ برای ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮان‌ها، ﺩﻧﺪﺍﻥﻫﺎ ﺗﻮﺻﻴﻪ میﺷﻮﺩ.

آیا نسل جدید ایرانیان کوتاه قد می‌شوند؟/کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ با مصرف لبنیات

فرآورده‌های لبنی روزانه ۲۲۰ گرم مصرف شود

طباطبایی افزود: مطالعات نشان می‌دهد که اگر مصرف لبنیات به اندازه کافی باشد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کاهش می‌یابد و در پیشگیری از اختلالات متابولیک، بیماری‌های قلبی و عروقی، فشارخون و پوکی استخوان مفید است و از فرآورده‌های لبنی باید روزانه دو تا سه واحد ( روزانه ۲۲۰ گرم) مصرف شود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به اینکه در کشور سرانه مصرف شیر در سال‌های گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است، گفت: در دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود ۱۶۰ گرم در روز رسیده است که با میزان پیشنهادی در سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی؛ مبنی بر مصرف روزانه ۲۵۰ گرم لبنیات فاصله زیادی دارد.

وی ادامه داد: مصرف شیر با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر مانند پوکی استخوان و همچنین کاهش سرطان روده بزرگ و دیابت نوع ۲ همراه است، بنابراین کاهش مصرف شیر در جامعه می‌تواند منجر به کوتاهی قد در نسل جدید نیز می‌شود.

طباطبایی خاطرنشان کرد: نگرانی در مورد ارتباط احتمالی بین مصرف زیاد لبنیات و سایر بیماری‌های غیر واگیر مانند بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان پروستات بیان شده است که نتایج جدید مطالعات مروری سیستماتیک نشان می‌دهد که هیچ ارتباط معناداری بین چربی اشباع موجود در شیر و لبنیات با سکته‌های قلبی و مغزی و بیماری‌های قلبی وجود ندارد اما باید توجه داشت که به جز کودکان زیر ۲ سال، همه افراد باید لبنیات کم چرب ( ۱.۵ درصد و کمتر) مصرف کنند.

طبق جدیدترین آمار مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۶ مصرف شیر در افراد ۱۵ سال و بیشتر، در هفته به طور متوسط ۳.۶۶ لیوان و در سال ۱۳۹۹، ۲.۸ لیوان گزارش شده است و درباره مصرف ماست نیز با یک روند کاهشی روبه رو هستیم؛ به طوری که میزان مصرف در ۲۶ سال گذشته، تقریبا به نصف رسیده است که این کاهش مصرف لبنیات، می‌تواند هزینه سنگینی بر نظام سلامت وارد آورد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha