به گزارش ایرنا، زهرا روانخواه روز سهشنبه در جمع خبرنگاران در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: اصفهان حدود ۶ درصد از جمعیت ایران را در خود دارد اما حدود هشت درصد از موارد سرطانهای ثبت شده در کشور مربوط به این استان است.
وی، شایعترین سرطانها در اصفهان را به ترتیب شامل سینه، پوست و روده بزرگ اعلام و اظهار کرد: بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ مورد جدید سرطان هر سال در استان شناسایی میشود و میزان بروز سرطان با شیب ملایم در حال افزایش است.
روانخواه، آخرین آمار ثبت شده و رسمی سرطان برای اصفهان را مربوط به سال ۱۳۹۸ دانست و تصریح کرد: طبق این آمار، میزان بروز سرطان در استان ۱۱ هزار و ۳۵۰ نفر بود.
وی با تاکید بر اینکه عواملی مانند آلودگی هوا، سَبکِ زندگی، اضافه وزن، آلایندههای سُموم کشاورزی، مصرف دخانیات، مشروبات الکلی و کم تحرکی در ابتلا به سرطان نقش دارند، افزود: سرطان هایی که تاثیرپذیری بیشتری از آلودگی هوا دارند، شامل خون و ریه است.
روانخواه خاطرنشان کرد: طبق آخرین آمار، بیشترین میزان بروز سرطان در سطح استان مربوط به کلانشهر اصفهان(نزدیک به ۵۰ درصد موارد ثبت شده) و پس از آن مناطقی مانند شاهینشهر، شهرضا، نجفآباد، لنجان، بُرخوار، فلاورجان، خمینی شهر و مبارکه است.
وی با اشاره به برنامههای غربالگری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای سرطانهای سینه، روده بزرگ و دهانه رحم گفت: ۸۰ درصد از موارد سرطان سینه که در مراکز بهداشتی اصفهان تشخیص داده میشود، مربوط به مراحل اولیه است.
روانخواه به تحقیقی که در باره بروز سرطان سینه در میان زنان اصفهانی انجام شده است، اشاره کرد و افزود: طبق نتایج این تحقیق، تشخیص سرطان سینه در میان زنان روستایی بدلیل مراجعه آنها به پزشک خانواده و خانههای بهداشت، بیشتر در مراحل اولیه صورت میگیرد اما در میان زنان شهری بدلیل استقبال کمتر از آنها از برنامههای غربالگری، بیشتر موارد تشخیص سرطان مربوط به مراحل پیشرفته است.
مسوول ثبت و غربالگری سرطانها در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: غربالگری روده بزرگ نیز برای مردان و زنان ۵۰ تا ۷۰ سال در مراکز بهداشتی و درمانی استان انجام و در باره علائم هشداردهنده آن آموزشهای لازم ارائه میشود.
روانخواه ادامه داد: حدود ۴۱۰ هزار نفر در استان تاکنون مورد غربالگری سرطان روده بزرگ قرار گرفتهاند که در بین آنها ۳۰۰ نفر مُبتلا به این سرطان و چهار هزار نفر دارای «پولیپ» (رشد غیرطبیعی سلولها) شناسایی شدند.
وی خاطرنشان کرد: غربالگری سرطان دهانه رحم نیز برای زنان متاهل ۳۰ تا ۶۰ سال در مراکز بهداشتی استان اصفهان انجام میشود.
خون، شایعترین سرطان در بین کودکان
مسوول ثبت و غربالگری سرطانها در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در باره بُروز سرطان در کودکان گفت: از ۱۱ هزار و ۳۵۰ مورد سرطان ثبت شده در استان(طبق آمار رسمی سال ۱۳۹۸) ۱۹۷ مورد آن مربوط به کودکان است.
روانخواه، شایعترین سرطان در بین کودکان را خون(لوسمی) اعلام و اضافه کرد: نمیتوان گفت که میزان بروز سرطان در میان کودکان افزایش ناگهانی یا خاصی یافته است بلکه همانگونه که سرطان در گروههای مختلف با شیب ملایم در حال رشد است، کودکان هم از این موضوع مُستثنا نیستند.
وی با بیان اینکه سالانه بین سه هزار و۵۰۰ تا سه هزار و ۷۰۰ مرگ و میر ناشی از سرطان در استان ثبت میشود، اظهار کرد: سرطان در سالهای گذشته پس از بیماریهای قلبی عروقی و تلفات سوانح رانندگی، سومین عامل مرگ و میر بود اما در زمان حاضر پیشی گرفته و به رُتبه دوم رسیده است.
مسوول ثبت و غربالگری سرطان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در باره ادعای افزایش شدید یا غیرمعمول سرطان در برخی از روستاهای استان توضیح داد: مواردی از این دست در سال های گذشته مطرح شد اما با بررسی مشخص شد که صحت ندارد.
وی از مردم و رسانهها خواست اگر چنین ادعایی وجود دارد به مرکز بهداشت اصفهان گزارش شود تا از نظر علمی و آماری مورد بررسی قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، این نشست به مناسبت «هفته ملی مبارزه با سرطان» برگزار شد؛ هفتم تا پانزدهم بهمن امسال به این هفته با شعار «من مسوولم، برای پیشگیری از سرطان خودم، خانوادهام و جامعهام» نامگذاری شده است.
استان اصفهان با حدود پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت در ۲۸ شهرستان نزدیک به ۷۰ بیمارستان دولتی و غیردولتی دارد.
امور بهداشتی و درمانی ۲۶ شهرستان(جز کاشان و آران و بیدگل) با حدود پنج میلیون نفر جمعیت با دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.
نظر شما