لاوروف: دلار به سلاح غرب برای حل مشکلات سیاسی تبدیل شده است

مسکو- ایرنا- وزیر امور خارجه روسیه با تأکید بر عزم بریکس برای خروج از سیطره دلار بر تجارت جهانی گفت: دلار به سلاح غرب برای حل مشکلات سیاسی تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، سرگئی لاوروف چهارشنبه در دومین روز نشست نمایندگان ملی کشورهای عضو گروه اقتصادهای نوظهور (بریکس) که با حضور جمهوری اسلامی ایران در مسکو در حال برگزاری است، افزود: واشنگتن پیش از این همه را متقاعد کرد که ابزارهای تجارت مبتنی بر دلار، جهانی هستند، دلار دارایی ایالات متحده نیست و یک دارایی جهانی است و همه می توانند آزادانه از دلار و سایر ابزارها و اصول بازار آزاد اصولاً به نفع خود استفاده کنند.

وی اظهار داشت: اقدامات واشنگتن برخلاف این ادعا بود و نشان داد که همه اصول بازار آزاد را می توان یک شبه از بین برد و از دلار به عنوان ابزاری برای تحمیل اراده خود بر کشورها استفاده کرد.

وزیر امور خارجه روسیه، منطقه ای شدن توسعه اقتصادی جهان و فرآیندهای لجستیکی را بازتاب طبیعی کشورها در قبال این سیاست ناعادلانه عنوان کرد و گفت: آمریکا و دیگر کشورهایی که سیستم جهانی تجارت مالی پولی فعلی را کنترل می کنند، ناتوانی خود را در مذاکره نشان داده و اثبات کرده‌اند که غیرقابل اعتماد هستند و این وضعیت، کشورهای جنوب و شرق جهان را در معرض خطر استعماری قرار داده است.
لاوروف، گروه بریکس را تجلی روندها در سطح جهانی برای پیشگیری از خطرات ناشی از استعمارگران سابق دانست و گفت: بریکس امروز همانند یک شبکه همکاری برای فرآیندهای منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای در کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین با هدف هماهنگ سازی توسعه در کشورهایی است که اکثریت جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند.
وی با بیان اینکه سمت و سوی حرکت فعالیت های اقتصادی جهانی به سوی اوراسیا و منطقه آسیا و اقیانوسیه است، ادامه داد: بریکس به دنبال ایجاد سازوکاری برای دیکته کردن نظرات خود به جهانیان نیست و کشورهای عضو این گروه همواره تأکید دارند که صادقانه در این فرایند همکاری مشارکت دارند.

وزیر امور خارجه روسیه که کشورش ریاست دوره ای گروه بریکس را برعهده دارد، سیاست این گروه را گفت‌وگوی برابر و صادقانه عنوان کرد و گقت: مدت‌هاست که رویکردهای صادقانه بسیاری از رهبران غربی را ندیده‌ایم و برابری نیز ویژگی نادری است که کمبود آن در این کشورها که اقلیت مردم جهان را در خود جای داده‌اند، احساس می‌شود.
وی با بیان اینکه گسترش بریکس به عنوان یک سازوکار تحمیلی جهانی در نظر گرفته نشده است، تأکید کرد: اعضای این گروه آماده گفتگوهای برابر هستند؛ بریکس یک مبنای سازماندهی برای کشورهای جنوب و شرق جهانی به صورت غیر بلوکی و مبتنی بر اصول برابری است. 
وی با اشاره به پیوستن اعضای جدید به بریکس از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی (دی ماه ۱۴۰۲) گفت: توسعه همکاری‌ها با سایر کشورها در دستور کار بریکس خواهد بود، از جمله با ۳۰ کشوری که علاقه‌مندی خود را برای همکاری نزدیک و مشارکت در پروژه‌های عملیاتی بریکس اعلام کرده‌اند؛ در این راستا، دسته‌بندی جدیدی از کشورها را به عنوان کشورهای شریک بریکس مدنظر داریم.

لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات منطقه و بین‌الملل نیز گفت: ️خطر بی‌ثبات شدن بیشتر اوضاع در خاورمیانه به عنوان یکی از مناطق مهم جهان همچنان پابرجاست.
وی به بحران اوکراین نیز اشاره‌ای داشت و با اشاره به رویکرد غرب در قبال روسیه گفت:‌ ️ابتکارات برزیل و آفریقای جنوبی برای حل و فصل این بحران در نشست‌هایی که درباره «فرمول صلح» زلنسکی (رئیس‌جمهوری اوکراین) برگزار می‌شود، مورد توجه غرب قرار نمی‌گیرد و برای همگان واضح است که "فرمول زلنسکی" صرفاً یک اولتیماتوم به روسیه است. 

وزیر امور خارجه روسیه در پایان به نمایندگی از ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری این کشور به خاطر تلاش‌های آفریقای جنوبی در دوره ریاست خود در سال ۲۰۲۳ میلادی، مدالی را به نماینده آفریقای جنوبی در بریکس اعطا کرد.

مهدی صفری نماینده ملی ایران در بریکس نیز در سخنانی در این نشست، جنایات رژیم اشغالگر قدس در غزه را محکوم و تاکید کرد که در غزه جهان شاهد نسل‌کشی آشکار رژیم صهیونیستی است. وی بر ارسال سریع کمک‌های بشردوستانه به غزه و برقراری آتش‌بس تاکید و از ابتکار آفریقای جنوبی در طرح شکایت از رژیم صهیونیستی در مجامع بین المللی حمایت کرد.

هیأت دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو بریکس به ریاست مهدی صفری معاون هماهنگی دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در این نشست حضور داشت. کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو این هیأت را همراهی می‌کرد. 

نخستین نشست نمایندگان کشورهای عضو گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به «بریکس» در سال ۲۰۲۴ میلادی، روز سه‌شنبه دهم بهمن ۱۴۰۲ با حضور معاونان وزیر امورخارجه و دیگر مقامات ۹ کشور عضو این گروه در مسکو آغاز به کار کرد.
 این نشست، نخستین نشست گروه بریکس پس از ورود پنج عضو جدید از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی ماه ۱۴۰۲) است و برای نخستین بار، نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، امارات متحده عربی، مصر و اتیوپی در کنار اعضای قدیمی (روسیه، چین، برزیل،‌ هند و آفریقای جنوبی) به مدت سه روز درباره برنامه های بریکس در سال ۲۰۲۴ میلادی تبادل نظر خواهند کرد. نماینده عربستان سعودی به عنوان عضو جدید گروه بریکس در این نشست،‌ حضور نداشت.
در ادامه نشست‌ روز سه‌شنبه و در غیاب خبرنگاران، برخی وزیران و اعضای اقتصادی دولت روسیه در جمع نمایندگان کشورهای عضو بریکس به ارائه پیشنهادهای خود برای روند حرکت این گروه در سال جاری میلادی پرداختند.
ارائه چارچوب همکاری اعضای بریکس در عرصه تحقیقات انرژی و نیز حوزه هوش مصنوعی از دیگر موضوعات مطرح در نخستین روز این نشست بود.
دومین روز نشست نمایندگان کشورهای بریکس،‌روز چهارشنبه با محوریت مشارکت استراتژیک به عنوان سنگ بنای چندجانبه گرایی در نظام بین‌الملل در حال برگزاری است. 
نشست‌های دیگری نیز در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه با محوریت همکاری‌های امنیتی، پارلمانی و مسائل انسان‌دوستانه میان کشورهای عضو بریکس برگزار خواهد شد و اعضای قدیمی بریکس، مهم‌ترین طرح‌های خود را به اعضای جدید معرفی خواهند کرد.

طرح ایجاد گروه بریکس با نزدیکی چهار قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبه‌گرایی آمریکا در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی شکل گرفت. «گروه بریک» در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ میلادی ( ۲۶ خرداد ۱۳۸۸ شمسی) به‌طور رسمی تأسیس شد و با اضافه شدن آفریقای جنوبی در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۰ (۳۰ شهریور ۱۳۸۹) نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
در اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی در تابستان ۱۴۰۲، سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که اعضای این سازمان تصمیم گرفته اند از آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات برای عضویت کامل بریکس دعوت کنند. رئیس‌جمهوری جدید آرژانتین در ماه‌های اخیر اعلام کرد که کشورش به این گروه نمی‌پیوندد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha