اولویت‌های ایمن‌سازی بازار تهران/ اوقاف و میراث فرهنگی مانع نوسازی

تهران بزرگ - ایرنا - رییس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران در گزارشی از وضعیت بازار سنتی تهران، گفت: حدود ۶۶ درصد از کل محدوده بازار فرسوده بوده و نیازمند بازسازی است، از ممانعت سازمان اوقاف و میراث فرهنگی در این راه خبر داد.

به گزارش ایرنا از شورای شهر، سید احمد علوی روز سه شنبه در دویست و چهاردهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به بررسی وضعیت بازار و منطقه ۱۲ تهران در کمیته گردشگری شورا، گفت: منطقه ۱۲، هزار و ۲۵۲ هکتار وسعت و ۴۵ هزار پارسل دارد و ۲.۴۱ درصد شهر تهران است. چهار هزار پارسل از شهر تهران در محدوده بازار تهران قرار دارد.

علوی با بیان اینکه ۷۵ هکتار از ۱۱۲ هکتار بازار فرسوده است، یادآور شد: این میزان ۶۶ درصد از کل محدوده و ۸۸ درصد کل پارسل هاست. ۳۰ درصد بازار متعلق به اوقاف است و بیشترین مشکلات با اوقاف و سازمان میراث فرهنگی است که اجازه ساخت و ساز را نمی دهند.

این عضو شورای شهر تهران با اعلام اینکه استخوان بندی اصلی بازار تهران از گذشته از بازار حضرتی آغاز شده است، تصریح کرد: با گذشت زمان بازارهای متعددی به راسته ها اضافه شده که در حال حاضر ۲۰ راسته اصلی و ۶۰۰ سرا و ۷۰ کاروانسرا در بازار وجود دارد.

علوی با اشاره به بازدید کمیته گردشگری شورا از وضعیت بازار که از ماه خرداد در دستور کار قرار گرفت، گفت: حوزه شهرسازی و بافت تاریخی و نیز ایمنی و مدیریت بحران دو مسئله اصلی در مرمت بازار است و مرمت بافت تاریخی باید منجر به ایمنی بازار شود.

وی استفاده از ظرفیت های گردشگری با توجه به هویت فرهنگی، ارائه بسته تشویقی برای مرمت بافت تاریخی، ضرورت حفاظت از عناصر شاخص معماری ایرانی، استفاده از ظرفیت بازاریان برای مرمت راسته ها و استفاده از فضاهای زیرسطحی خیابان خیام برای ساخت پارکینگ زیرسطحی را از جمله اقداماتی عنوان کرد که برای مرمت بازار باید مورد توجه قرار بگیرد.

علوی با بیان اینکه راسته های اصلی و تاریخی بازار شامل ۲۵ هکتار از ۱۱۲ هکتار است، گفت: ارتقاء کیفیت کالبدی استخوان بندی اصلی بازار از طریق ساماندهی سطح، جداره و کف باید در دستور کار باشد. در حال حاضر این اقدام را سازمان نوسازی و شهرداری منطقه انجام می دهند. به طوری که کسبه سطح و کف را بازسازی می کنند و مابقی را شهرداری برعهده دارد.

رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اولویت های ارتقاء وضعیت معماری بازار، گفت: بناهای دارای معماری قاجاری، بناهای بهسازی شده با مشارکت بازاریان و بناهای در مسیر بهسازی بر اساس اولویت ها تقسیم بندی شده اند.

۳ قسمت اولویت دار بازار برای ایمن سازی

علوی به اولویت های ایمن سازی بازار نیز اشاره کرد و افزود: بازار روسری فروش ها، لوازم آرایشی و بهداشتی و خرازی ها اولویت اصلی سازمان آتش نشانی برای ایمن سازی است؛ بازار چرم، بازار کفش و بازار پوشاک از جمله مجتمع قائم، سرای ملی و سرای آزادی نیز در اولویت های بعدی قرار دارند.

۹۲۵ فقره حریق در بخش داخلی بازار در ۱۰ سال اخیر

علوی با بیان اینکه در بخش داخلی بازار ۹۲۵ فقره حریق در ۱۰ سال اخیر صورت گرفته که خوشبختانه تلفات جانی نداشته است، اعلام کرد: تجهیز و توسعه ایستگاه های آتش نشانی بازارباید باجدیت دنبال شود و گودبرداری برای استقرار ایستگاه و تجهیزات انجام شده است.

وی با اشاره به ۲۸ فقره آتش سوزی با خسارت سنگین در بازار تهران، اظهار کرد: ۱۴ مورد به دلیل سیم کشی برق بوده که اخطارهای لازم نیز در سال های اخیر داده شده و کمترین توجه از سوی شرکت توزیع نیروی برق را شاهد بوده ایم. سه مورد حریق عمدی، دو مورد به دلیل استفاده از سیلندرهای گاز، دو مورد به دلیل افتادن اشیاء مشتعل، یک مورد فرود بالن آرزوها در چهارشنبه سوری، دو مورد سهل انگاری و چهار مورد آتش سوزی به دلیل استفاده از گازوئیل بوده است.

مالکیت اوقاف بر ۳۰ درصد از بناها در بازار

رئیس کمیته گردشگری شورا با بیان اینکه ۳۰ درصد از مالکیت بناها در اختیار سازمان اوقاف است، تأکید کرد: اتاق اصناف درخصوص ماده ۱۷ و ۳۷ نظام کنترل نپذیرفته و صنوف پرخطر را تفکیک نکرده است.

وی افزود: استحکام نداشتن سازه ها، توجه نکردن به ایمن سازی سازه ها، وجود سقف های شیروانی چوبی، بهره برداری از فروشگاه های تحت فشار، حضور دائمی کارگران، همکاری نکردن میراث فرهنگی و اوقاف و جمعیت بالای بازار به ویژه در ایام منتهی به عید و حضور چهار میلیون نفر در این فضا از جمله دلایل و زمینه های ناایمن بودن بازار به شمار می رود.

علوی با بیان اینکه ستاد بازآفرینی و شهرداری منطقه ۱۲ برنامه ایمن سازی بازار را تدوین کرده اند اما باید پاسخ داده شود که تا چه میزان مؤثر بوده است، تأکید کرد: امیدواریم نسبت به بهسازی معماری بازار با محوریت ارتقاء ایمنی بازار اقدام شود. انتظار ما بر این است که در سازمان نوسازی و شهرداری منطقه ۱۲ اعتبار ویژه برای این امر در نظر گرفته شود.

وی همچنین تصریح کرد: تثبیت فضاهای پشتیبان بحران، استقرار ایستگاه آتش نشانی و تجهیزات و سیستم مانیتورینگ در بازار از جمله درخواست های ما برای ارتقاء ایمنی بازار است.

این عضو شورای شهر تهران با تأکید بر لزوم تعریف بسته تشویقی برای مشارکت بازاریان جهت ارتقاء ایمنی بازار، ابراز امیدواری کرد که اقدامات مناسبی برای بازار بزرگ تهران صورت بگیرد.

وضعیت وحشتناک پشت بام بازار

رئیس شورای شهر تهران نیز در واکنش به این گزارش با بیان اینکه وضعیت پشت بام بازار وحشتناک تر است، اظهار کرد: استفاده از کولرهای گازی باعث افزایش مصرف برق، داغ شدن سیم ها و در نهایت اتصال و آتش سوزی می شود.

مهدی چمران افزود: آتش سوزی پارچه بسیار خطرناک است و ممکن است شعله ور نشود اما آتش سوزی آن مستمر بوده و تداوم دارد. برای مثال در تیمچه حاجب الدوله درصد ناایمنی بسیار بالاست. در یک مورد، دیواری که در مجاورت امامزاده فروخته شده و سرقفلی دارد و به عنوان یک مغازه از آن استفاده می شود؛ به طوریکه جعبه های فلزی روی این دیوار تعبیه شده و باز و بسته می شود.

وی با بیان اینکه برای ایجاد سقف در بازار ستون های فلزی را مقابل درب مغازه ها قرار داده اند که فضای تردد مردم را تنگ کرده، یادآور شد: ما اصرار داشتیم اگر قرار است ستون قرار داده شود، ویترین فروشگاه ها هم به تبع آن گسترده تر نشود اما این اقدام انجام و فضای عبور و مرور کمتر شده است.

چمران همچنین تصریح کرد: افراد متعدد در فضاهای مختلف به گونه های متفاوت عمل می کنند و با پلاستیک و یا حتی پارچه، سقف ایجاد کرده اند که ممکن است دچار حریق شود و خطرناک باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha