به گزارش خبرنگار ایرنا، الکساندر نوواک این سخنان را شامگاه پنجشنبه در آیین گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی که به دعوت سفارت ایران در مسکو برگزار شد، بیان کرد؛ آیینی که در آن شخصیتها و مقامهای دیگر این کشور همچون آندره بلوسف معاون اول نخستوزیر، کنستانتین کاساچوف نایب رئیس مجلس سنا (شورای فدراسیون) و سه تن از معاونان وزیر امور خارجه روسیه در کنار جمعی از دیپلماتهای خارجی و وابستگان نظامی کشورها حضور داشتند.
نوواک که ریاست طرف روسی کمیسیون همکاریهای مشترک اقتصادی روسیه و ایران را برعهده دارد، یادآور شد: توافق بر این است که قرارداد جدید، جایگزین قرارداد قبلی در زمینه اساس تعاملهای متقابل و اصول همکاری شود، که بیش از ۲۰ سال پیش میان دو کشور به امضا رسیده بود.
وی خاطرنشان کرد: سند جدید به یک مرحله شاخص در تاریخ روابط دو کشور تبدیل خواهد شد.
انقلاب اسلامی، انقلاب آزادیبخش مردمی و اسلامی
معاون نخستوزیر روسیه در بخش دیگری از سخنان خود در این آیین با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، از این واقعه تاریخی به عنوان یکی از جشنهای ملی و اساسی ایران یاد کرد و گفت: این روز، نماد پیروزی انقلاب آزادیبخش مردمی و اسلامی و روز اعلام جمهوری اسلامی ایران است.
نوواک گفت: ۴۵ سال پیش شکوه اراده مردم ایران صفحه جدیدی را در تاریخ این کشور گشود و مسیر توسعه جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک کشور آزاد و مستقل مشخص کرد.
رئیس طرف روس کمیسیون همکاریهای مشترک ایران و روسیه گفت: امروز ایران به موفقیت های چشمگیری در روند تقویت حاکمیت ملی، توسعه اقتصادی، حفظ و گسترش سنت های فرهنگی و مذهبی دست پیدا کرده است.
فیلم/ حاشیه های جشن پیروزی انقلاب اسلامی در مسکو
روابط ایران و روسیه بر مبنای احترام متقابل
نوواک خاطرنشان کرد: در طول سالیان گذشته، ایران همسایه خوب، شریک راهبردی و همفکر ما بوده است.
وی ادامه داد: روابط گسترده ایران و روسیه همواره روبه پیشرفت بوده و در این مسیر دو کشور بر اساس احترام متقابل و در نظر گرفتن منافع یکدیگر حرکت کرده اند. در سالهای اخیر روابط دو کشور با برنامه های متعدد و جدیدی بیش از پیش تقویت یافته است.
معاون نخست وزیر روسیه گفت: پویایی روابط مسکو – تهران سرشار از اعتماد، طبق فرامین روسای جمهور دو کشور در جریان است.
وی با اشاره به اینکه آخرین ملاقات روسای جمهور دو کشور ماه دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی ( ۱۶آذرماه ۱۴۰۲) در مسکو انجام شد، گفت: دولت ها، شورای های امنیت، وزارتخانه ها و ارگان های کلیدی دو کشور با نقش محوری روسای جمهور به توسعه تماس ها و روابط سازنده پایبند هستند.
نوواک ادامه داد: روابط و تعامل های پارلمانی، همکاری ها میان استان ها و جامعه تجار و اقتصادی نیز به صورت فعالانه در حال توسعه است.
وی اظهار داشت: ایران با مساعدت های روسیه از چهارم جولای ۲۰۲۳ (تیرماه ۱۴۰۲) به عضویت کامل سازمان همکاری شانگهای درآمد و علاوه بر آن از اول ژانویه ۲۰۲۴ (دیماه ۱۴۰۲) رسما وارد گروه بریکس شد.
اولویت ما، افزایش میزان تبادل کالا است
معاون نخست وزیر روسیه با بیان اینکه پایه حقوقی-قراردادی دو کشور به صورت دائمی در حال تکمیل شدن است، تأکید کرد: اولویت قطعی ما ادامه فعال مسیر افزایش میزان تبادل کالا میان دو کشور است. وی با اشاره به امضای سند موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دسامبر ۲۰۲۳ (چهارم دیماه ۱۴۰۲) در سن پترزبورگ گفت: امضای این سند به رشد حجم روابط تجاری-اقتصادی کمک زیادی خواهد کرد.
زمان جلسه آتی کمیسیون مشترک ایران و روسیه
نوواک در ادامه ابراز امیدواری کرد که هفدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های تجاری-اقتصادی ایران و روسیه که قرار است ۲۸ فوریه (نهم اسفند ۱۴۰۲) در تهران برگزار شود، انرژی دوچندانی به روند همکاری های دو کشور ببخشد.
رئیس طرف روسی کمیسیون همکاریهای مشترک اقتصادی روسیه و ایران گفت: در چهارچوب کمیسیون مشترک، من در کنار رئیس طرف ایرانی این کمیسیون، جناب آقای جواد اوجی، دوست خوب من و وزیر نفت ایران، توجه زیادی نسبت به اجرای پروژه های بزرگ داریم، چراکه آن پروژه ها میتوانند همکاریهای تجاری-اقتصادی میان دو کشور را توسعه دهند.
توسعه کریدور از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است
معاون نخست وزیر روسیه در ادامه تأکید کرد: اقدامات هماهنگ برای پیشبرد ابتکارها در زمینه توسعه کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب برای ما از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
وی یادآور شد: امضای موافقتنامه بین دولتی احداث راه آهن رشت-آستارا در سال ۲۰۲۳ میلادی (اردیبهشت ۱۴۰۲) به یک رویداد بسیار مهم در روند اجرای پروژه های کردیدور شمال-جنوب تبدیل شد.
نوواک با اشاره به اینکه طرف روسی در این پروژه نقش اصلی تامین مالی آن را بر عهده دارد، گفت: امیدواریم در آینده نزدیک شاهد اجرایی سازی این توافقها باشیم، چراکه این پروژه ها کمک شایانی به راه اندازی مسیر لجستیکی تمام اعیار در منطقه اوراسیا خواهد کرد.
معاون نخست وزیر روسیه در پایان باری دیگر سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را به همه ایرانیان تبریک گفت و اظهار داشت: برای ایران، سعادت و برای تمام ساکنان این کشور رفاه، سلامتی و بهترین ها را آرزوها را دارم.
نوواک با قدردانی از همکاری سازنده و هدفمند جواد اوجی وزیر نفت و کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو برای دستیابی به نتیجه در توسعه مناسبات دوجانبه گفت: ما قدر روابط دوستانه و صمیمی بین روسیه و ایران را می دانیم، این روابط همواره در حال استحکام پیدا کردن هستند و به سطح جدیدی از درک متقابل و اعتماد می رسند.
معاون نخست وزیر روسیه گفت: امیدوارم تعامل های بین دو کشور به صورت موفقیت آمیزی در همه زمینه های روابط دو جانبه در راستای منافع ملت های دو کشور توسعه پیدا کند.
نوواک در این آیین همچنین یاد و خاطره مرحوم حسین جهانگیری مترجم ارشد سفارت جمهوری اسلامی ایران که ۱۵ بهمنماه ۱۴۰۲ در مسکو جان به جان آفرین تسلیم کرد، گرامیداشت و این ضایعه را به خانواده و همکاران وی تسلیت گفت.
در این آیین که شامگاه پنجشنبه ۱۹ بهمنماه در مسکو برگزار شد، همچنین جمع دیگری از مقامات و شخصیتهای روسیه و دیپلماتهای سایر کشورها نیز حضور داشتند.
آندری رودنکو، سرگئی ریابکوف و میخائیل باگدانوف از معاونان وزارت امور خارجه روسیه و ضمیر کابلوف نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور افغانستان از جمله دیپلماتهای ارشد این کشور بودند که به جشن ایران آمدند.
از مقامات پارلمانی روسیه نیز کنستانتین کاساچوف نایب رئیس مجلس سنا (شورای فدراسیون) با همراهی جمعی از اعضای این مجلس و همچنین ولادیمیر واسیلیف رئیس فراکسیون «روسیه واحد» که اکثریت را در دومای دولتی این کشور در اختیار دارد به همراه هفت تن از نمایندگان این پارلمان روسیه در آیین روز ملی جمهوری اسلامی ایران حضور یافتند.
معاون دادستان کل روسیه، معاونان برخی وزارتخانهها از جمله وزارت بهداشت، روسا و معاونان برخی سازمانها و سرویسهای فدرال و همچنین دانشگاههای این کشور از دیگر شرکت کنندگان در این آیین بودند.
در این میان، حضور نمایندگان دیپلماتیک سایر کشورها در مسکو از جمله کشورهای اروپایی نیز برجسته بود. ۳۴ نفر از نمایندگان دیپلماتیک که به جشن ایران آمده بودند در سطح سفیر بود و علاوه بر ۲۱ کاردار موقت و معاون سفیر، شمار دیگری از دیپلماتها در سطوح دیگر در این آیین حضور یافته بودند.
حضور ۷۵ نفر از وابستگان نظامی کشورهای مختلف با لباسهای ویژه نیروهای مسلح این کشورها نیز حال و هوای خاصی به این آیین داد.
علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزارت جهاد کشاورزی، حجتالاسلام والمسلمین میثم امرودی مشاور فرهنگی و دکتر یوسف نوری مشاور علمی وزیر امور خارجه از دیگر مقامهای حاضر در این آیین بودند.
برخی دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب اسلامی و نیز بخشی از ظرفیتهای فرهنگی، هنری و صنایع دستی کشورمان نیز در حاشیه این آیین در معرض دید حاضران قرار گرفت.
نظر شما