۲۳ بهمن ۱۴۰۲، ۱۲:۴۳
کد خبرنگار: 2581
کد خبر: 85384252
T T
۶ نفر

برچسب‌ها

۲ هزار مترمربع جنگل‌ هیرکانی برای چای آتشی و کباب، دود شد

گنبدکاووس- ایرنا- حضور مردم گلستان در دل جنگل‌های هیرکانی همزمان با تعطیلات چند روز گذشته و برافروختن آتش برای دم کردن چای و پخت غذا به گفته فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان باعث سوختن ۲ هزار متر مربع از این عرصه‌ها شد.

به گزارش ایرنا، دوستداران محیط زیست با هر وزش باد همراه با افزایش دمای هوا که این روزها شاهد آن هستیم نگران شروع آتش‌سوزی در جنگل‌های چندین میلیون ساله هیرکانی و گسترش آن هستند؛ جنگل‌هایی که سهل انگاری برای خاموش کردن آتش‌های افروخته برای خوردن چای داغ و کباب به این راحتی‌های قابل جبران نیست.

برای خیلی‌ از مردم سرد شدن هوا به معنی کاهش نگرانی نسبت به آتش‌سوزی در جنگل‌هاست لذا به عنوان تجربه گردشگری زمستانه و خلق لحظه‌های شاد از هر طریقی و حتی پیدا کردن مسیرهای فرعی راهی برای تردد خودروهای خود در دل جنگل پیدا کرده و چند ساعت یا چند شبانه روز اتراق می‌کنند و یکی از تفریحات، روشن کردن آتش برای گرم کردن و پختن غذا و خوردن چای به اصلاح عامیانه «دبش آتیشی» است.

حضور در طبیعت از جمله جنگل‌ها و مراتع یکی از تفریحات مردم برای ارتقای روحیه و افزایش نشاط احتماعی است اما برای عاقبت به خیری این حضور، پرهیز از شکستن شاخه‌های سبز و بریدن تنه درختان جوان، روشن کردن آتش در محل‌هایی که قبلا به دلیل حضور دیگران به اصلاح پاکوب شده، اطمینان از خاموش بودن آتش هنگام خروج از جنگل و جمع کردن زباله‌ها به ویژه شیشه که می‌تواند انعکاس دهنده نور خورشید باشد، توصیه می‌شود.

به اعتقاد کارشناسان، مردم علاوه بر فصل بهار و تابستان که مشتاق حضور در تفرجگاه‌های جنگلی و استفاده از هوای پاک و خنک آن هستند در فصل پاییز و زمستان هم از هر فرصتی برای زدن به دل جنگل‌ها به ویژه در مناطق شرقی استان گلستان مانند گالیکش و مینودشت استفاده می‌کنند و در کنار آن باید به حضور مردم بومی و چوپانان هم در جنگل‌ها اشاره کرد که در برخی مواقع سهل‌انگاری هر کدام از آنها در روشن گذاشتن آتش و یا باقی‌ماندن تنه نیم سوخته پنهان در دل خاکسترها موجب شعله‌ور شدن جرعه آتش در میان برگ‌های خشک تلنبار شده خواهد شد.

۲ هزار مترمربع جنگل‌ هیرکانی برای خوردن چای آتشی و کباب، دود شد

وقوع هفت مورد حریق در گلستان

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به حضور بیشتر مردم در طبیعت در تعطیلات چند روز اخیر، گفت: از ۱۹ تا ۲۲ بهمن که هوا به نسبت روزهای قبل گرم‌تر بود به دلیل افزایش حضور مردم در دل طبیعت و جنگل‌ها شاهد بروز هفت مورد حریق بودیم.

عیسی گلبینی افزود: با اطلاع رسانی مردم و حضور به موقع نیروهای یگان حفاظت، این حریق‌ها از نوع کف سوز در سطح محدود مهار و از گسترش آن جلوگیری شد.

وی وسعت عرصه‌های جنگلی درگیر با آتش سوزی را ۲ هزار متر مربع اعلام کرد و گفت: این آتش سوزی‌ها در علی‌آبادکتول، مینودشت، گرگان، رامیان و بندرگز رخ داد که طبق شواهد، عمده دلیل آن بی احتیاطی مردم در خاموش کردن آتش‌های افروخته و شعله‌گرفتن دوباره آن با کوچکترین محرکی از جمله باد بود.

وی وسعت آتش سوزی‌ها در عرصه‌های جنگلی گلستان را در مقایسه با سال گذشته کاهشی دانست و گفت: از ابتدای امسال تا اوایل بهمن ۳۸ هکتار از عرصه‌های منابع ملی استان درگیر آتش‌سوزی شد که در مقایسه با ۷۲ هکتار مدت مشابه سال گذشته کاهش ۴۸ درصدی را نشان می‌دهد.

گلبینی عامل ۹۰ درصد وقوع حریق در عرصه‌های جنگلی گلستان را انسانی دانست و از مردم گلستان خواست از روشن کردن آتش هنگام حضور در عرصه‌های منابع طبیعی و جنگلی که فصل برگ‌ریزان پایان یافته، پرهیز کنند و در صورت روشن کردن آتش هنگام ترک جنگل از خاموشی کامل آن مطمئن شوند.

وی افزود: با توجه به هشدار سطح زرد هواشناسی مبنی بر وزش باد گرم و افزایش احتمال آتش سوزی‌ها، نیروهای یگان حفاظت در تمام شهرستان‌های استان تا ۲۵ بهمن در آمادگی کامل هستند و گشت‌زنی مداوم در عرصه‌های جنگلی و مرتعی را برای جلوگیری از برافروختن آتش و یا خاموش کردن آتش‌های احتمالی انجام می‌دهند.

گلبینی همچنین به مردم توصیه کرد در صورت مشاهده حریق در عرصه‌های جنگلی و مرتعی استان مراتب را به شماره تلفن ۱۵۰۴ و ۱۳۹ اطلاع دهند تا نیروهای یگان در کمترین زمان برای خاموش کردن آتش سوزی‌ها در محل حاضر شوند.

طبق اعلام هواشناسی گلستان، با استقرار سامانه کم فشار حرارتی در منطقه و تقویت جریانات گرم جنوبی از سه‌شنبه برای استان افزایش دما، گاهی وزش باد به نسبت شدید گرم به ویژه در نواحی کوهستانی و جنگلی، در نواحی مستعد گرد و غبار و کاهش نسبی رطوبت پیش بینی می‌شود.

به گزارش ایرنا، جنگل‌های هیرکانی که برخی دانشمندان قدمت آن را ۴۰ میلیون سال برآورد کرده‌اند نمادی از فسیل‌های زنده‌ای محسوب می‌شود که ۱۴ تیرماه سال ۱۳۹۸ به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی ایران بعد از کویر لوت در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو آذربایجان در فهرست جهانی قرار گرفت.

این جنگل از آستارا در استان گیلان تا گلیداغ در شرق گلستان به طول ۷۰۰ کیلومتر و با عرض ۱۰ تا ۷۰ کیلومتر گسترده است.

طبق اعلام مسوولان، استان گلستان ۴۵۳ هزار هکتار انواع جنگل دست‌کاشت یا طبیعی را در خود جای داده که به سبب برخورداری از برخی ویژگی‌های منحصر بفرد چهار منطقه حفاظت شده جهان نما، پارک ملی گلستان، ابر و افراتخته گلستان به عنوان بخشی از جنگل‌های هیرکانی یا جنگل‌های شمال تحت نام میراث طبیعی ایران با تأیید اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت(IUCN)، در فهرست میراث جهانی قرار گرفتند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha