به گزارش خبرنگار ایرنا، توجه به تحقق جهاد تبیین در زمینه اهمیت حضور پرشور در انتخابات و معیارهای نماینده اصلح یکی از وظایف مهم رسانه در این برهه از زمان است. خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز استان سمنان با درک شرایط حساس موجود و لزوم اثرگذاری در مشارکت حداکثری مردم در پای صندوق های رای، میزبان نمایندگانی از اقشار جامعه شامل فعالان اقتصادی، فرهنگیان و کارگران بود تا نظر آنان را درباره اهمیت مشارکت در انتخابات، معیارهای انتخاب، تاثیر عملکرد مجلس در دورههای گذشته بر رایدهندگان و همچنین ارتباط مردم و نمایندگان جویا شود.
رستم سعداللهی فعال اقتصادی، نصرت الله عزیزیان کمبینا و از جامعه فرهنگیان و خسرو آخوندبابا پاکبان شهرداری، مخاطبان پرسش ایرنا سمنان بودند و مطالبی مبنی بر لزوم تمرکز مجلس شورای اسلامی بر ۲ وظیفه خطیر در حوزه قانونگذاری و نظارت، ضرورت حضور سلایق مختلف در صحنه رقابتها، تاثیر برنامه دولتها و نمایندگان مجلس بر رغبت مردم برای مشارکت انتخاباتی، نگاهی بر نوسان میزان مشارکت مردم در تاریخ انتخابات کشور، تاثیر حضور طیفهای مختلف سیاسی در مشارکت، و نقش مردم برای ایجاد مجلسی تحولآفرین، مطرح کردند.
نمایندگان این اقشار اجتماعی تاکید داشتند که شفافیت در عملکرد نمایندگان مجلس و استفاده از مشاوران کاربلد و هوشمند و شفافیت در بخشهای مختلف از جمله هزینهکردهای تبلیغاتی، و حواشی کار نمایندگان مانند توصیهنامهها و هدایا از مطالبههای جدی رای دهندگان از نمایندگان مجلس است و باید رسانهها به گونهای فرهنگسازی و ترویج کنند که شرایط داوطلب شدن و نمایندگی در مجلس شورای اسلامی پرهزینه باشد، تا فردی که در وجود خود احساس توانایی میکند، اما در واقعیت اینطور نیست، به خود اجازه ندهد وارد کارزار انتخاباتی شود، چرا که عملکرد نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اعتماد و سرمایه عمومی رابطه مستقیم دارد.
سه محور سوالهای ایرنا سمنان از این افراد، چگونگی اثرگذاری مشارکت انتخاباتی در توسعه کشور، انتظار از نمایندگان منتخب مردم، و نقش رسانهها در کمک به شناخت رایدهندگان از داوطلبان و یادآوری رسالت منتخبان در قبال رای مردم بود.
حضور پرشور در انتخابات چه تاثیری در تقویت پشتوانه مردمی برای کشور دارد؟
سعداللهی، فعال اقتصادی: انتخاب مردم تاثیرش را در سال ۱۳۵۸ نشان داد و مردم با پاسخ «آری» نظام جمهوری اسلامی در کشور را انتخاب و شالوده این نظام را ایجاد کردند و پای این نظام ایستادهاند. اگر از زمان گذشته تا به امروز دورههای انتخاباتی را مرور کنیم، به این موضوع میرسیم که رفتار انتخاباتی شکل و شمایل دیگری پیدا کرده است.
رایدهندگان از نمایندهها انتظاراتی دارند و در دوره اول، دوم و سوم مجلس، عمل به توقعات مردم بیشتر محقق شد و اکنون کمتر اتفاق میافتد.
نمایندگانی وارد مجلس شورای اسلامی میشوند که به هر دلیلی مورد تایید یک عده خاص هستند و چون توسط یک عده خاص تایید میشوند، پس عدهای خاص انتخاب میشوند، عدهای دیگر که به آنان تمایل ندارند خود به خود نسبت به این انتخاب آزردهخاطر میشوند و نظرشان و رای آنان برمیگردد که «چرا ما حق نداریم به فردی که دوست داریم رای بدهیم.»
انتخابات مجلس شورای اسلامی به سمت گروه خاصی رفته است که حاکم بر جامعه هستند و میخواهند وارد مجلس شوند؛ همین امر موجب شده نمایندگانی روی کار بیایند که بیش از اینکه دغدغه معیشت مردم داشته باشند، دغدغههای دیگری دارند و در نتیجه، معیشت مردم دچار مشکل شده است.
مشکلات معیشتی یکسری نارضایتیهایی در جامعه ایجاد کرد، اکنون جامعه متلاطم است و بخش زیادی از مردم از نوع انتخابی که میخواهد صورت بگیرد، ناراضی هستند. امسال وضعیت بهتر و دامنه انتخابات کمی وسیع شد و افراد از جاهای مختلف نامزد و تایید صلاحیت شدند.
افرادی که بتوانند نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی شوند و به نظام جمهوری اسلامی ایران خدمت کنند، شاید انگشتشمار باشند. نظام برخاسته از خون شهداست، فردی که وارد مجلس شورای اسلامی میشود باید به خون شهدا تعهد داشته باشد و به فکر پیشرفت و توسعه کشور باشد.فردی که وارد مجلس شورای اسلامی میشود باید به خون شهدا تعهد داشته باشد و به فکر پیشرفت و توسعه کشور باشد.
انتظار میرود افرادی وارد مجلس شورای اسلامی شوند که بتوانند آینده نظام جمهوری اسلامی ایران را تضمین کنند، فردی که وارد مجلس شورای اسلامی میشود باید به خون شهدا تعهد داشته باشد و به فکر پیشرفت و توسعه کشور باشد.
تضمین آینده روشن و پیشرفت کشور از دست دولت به تنهایی برنمیآید، بلکه به دست نمایندگان مجلس شورای اسلامی محقق میشود که با رای خودشان قوانین را به وجود میآورند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب قوانین راهکار و مسیر را به دولت نشان میدهند تا با حرکت در مسیر نتیجه مدنظر به دست آید.
انتخابات امسال بازتر شده است. انتظار میرود تعداد رایدهندگان افزایش یابد، انتظار این است که مردم در تعیین سرنوشت کشور بیشتر مشارکت کنند. اگر هم شرکت نکردند دیگر گله نداشته باشند، زیرا وقتی انتخاب نمیکنیم، نباید گله داشته باشیم. انتظار این است که آحاد جامعه در انتخابات شرکت کنند و به نماینده مورد علاقه خود رای دهند، هر چند آن فرد رای نیاورد و فرد دیگری رای بیاورد، اما حضور در انتخابات موجب میشود دِین و وظیفهای که بر دوش ما هست ادا شود.
عزیزیان، معلم کمبینا: مشارکت حداکثری در انتخابات موجب میشود کشورهای دیگر در سیاستهای خود در قبال ایران تجدیدنظر کنند. وقتی جامعه بینالملل ببیند مردم ایران در انتخابات مشارکت فعال دارند، متوجه میشوند سرمایه اجتماعی در نظام جمهوری اسلامی ایران بالاست و مردم پشت نظام هستند و در سیاست تحریمی و تخریبی خود علیه ایران تجدیدنظر میکنند و متوجه خواهندشد جنگ رسانهای که به راه انداختند، چندان موثر نبوده است. حضور پرشور در انتخابات پشتوانه نظام جمهوری اسلامی ایران در پیگیری و اجرای سیاستهای درست است.
برخی طیفها شاید نامزدهای موردنظرشان تایید صلاحیت نشدند، اما داوطلبهایی هستند که خواستهها را تامین کنند، حضور در انتخابات برای مشارکت در تعیین سرنوشت کشور یک وظیفه است و باید این فرهنگ ترویج یابد که انتخاب کردن از انتخاب نکردن بهتر است.
آخوندبابا، پاکبان شهرداری: حضور در انتخابات برای تعیین سرنوشت کشور، استان و شهرمان یک ضرورت است، به عنوان عضوی از قشر کارگری با حضور در انتخابات سرنوشت منطقه خودم را خودم تعیین میکنم، با شناخت از فردی که میشناسم، میبینم و از عملکردش اطلاع دارم رای میدهم.رای ندادن یک نفر در تصمیمگیریها اثری ندارد، اما اگر بخشی از جامعه رای ندهند، از قافله عقب میمانیم.
رای ندادن یک نفر در تصمیمگیریها اثری ندارد، اما اگر بخشی از جامعه رای ندهد، از قافله عقب میمانیم. ممکن است فردی در شهر و استان انتخاب شود و روی کار بیاید که سواد، تخصص و کارایی کافی نداشته باشد و حوزه انتخابیه از پیشرفت عقب بماند.
برخی کشورهای منطقه در گذشته در مقایسه با ایران ۱۰۰ سال عقب بودند، اما اکنون که نگاه میکنیم با حرکت هدفمند و طبق برنامه در عرصههای مختلف از جمله مدیریت شهری، ورزش و اقتصاد نسبت به کشور ما پیشرفت چشمگیری داشتهاند.
از نمایندگان مجلس چه انتظاری دارید؟
سعداللهی، فعال اقتصادی: جامعه از نمایندگان خود انتظار دارد، وقتی که فردی به عنوان نماینده یک جامعه وارد مجلس میشود، بداند رفتارش باید چگونه باشد تا جامعهاش رشد پیدا کند، اگر میخواهد جامعه رشد کند، باید ازخودگذشتگی داشته باشد و مشاورهای مختلف در رشته کاری خود پیدا کند و اگر قرار است در کمیسیونی قانونی تصویب شود، از نظر مشاوران کاربلد و کاردان بهرهمند شود.
برخی افراد از وظایف یک نماینده مجلس شورای اسلامی آگاهی کافی ندارند و نتیجه اطلاع ناکافی، وضعیت فعلی است. در گذشته نمایندگان حوزه انتخابیه استان سمنان عملکرد مطلوب و قابل قبولی داشتهاند و هر چه از گذشته به زمان حال پیش میآییم، عملکرد نمایندگان ضعیف میشود و شاید دلیل اصلی این باشد که نمایندگان بر وظیفه اصلی خود که قانونگذاری است تمرکز کمتری دارند و تمام تمرکز خود را بر مسایل فرعی به طور نمونه آسفالت یک خیابان میگذارند.کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی تدوین قوانینی است که گرهگشا از کار ملت باشد و نظارت بر دولت در زمینه اجرای قوانین به نحو مطلوب است.
کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی تدوین قوانینی است که گرهگشا از کار ملت باشد و نظارت بر دولت در زمینه اجرای قوانین به نحو مطلوب است. مجلس شورای اسلامی قبل چندبار از رییس جمهور خواستند در صحن مجلس درباره افزایش تورم پاسخ دهد، چرا نمایندگان فعلی این کار را نکردند؟ چون میدانند اگر اینکار را انجام بدهند، در دوره بعد انتخابات تایید نمیشوند و به بیانی دیگر دست نمایندگان را میبندند. نماینده که دستبسته باشد و فکر بستهای هم داشته باشد، نتیجه آن جامعهای میشود که پیشرفت نمیکند.
اگر میخواهیم کشور پیشرفت کند باید زمینه رشد افکار فراهم باشد، تا افراد کاربلد، دانشمند و هوشمند وارد مجلس شورای اسلامی شوند و خود را فدای کشور کنند، اکنون کشور فدای برخی نمایندگان کشور میشود.
عزیزیان، معلم کمبینا: مجلس شورای اسلامی قویترین نهاد در جمهوری اسلامی است و میتواند هر وزیر را استیضاح و تایید کند. اگر ساختار مجلس شورای اسلامی درست شود، این نهاد میتواند کارایی زیادی داشته باشد و مهمترین عاملی که ساختار مجلس را اصلاح میکند توجه به «شفافیت» است.
اما وقتی ملت به فردی رای میدهند و او به عنوان نماینده در مجلس شورای اسلامی انتخاب میشود، گویی مردم او را به کره ماه فرستادند و دیگر هیچ دسترسی به نماینده ندارند.
مردم نمیدانند به فردی که رای دادند و به عنوان نماینده آنان در مجلس شورای اسلامی حضور دارد، آیا در تمام نشستهای مجلس شرکت میکند؟ درچند درصد نشستهای کمیسیونها شرکت میکند، چه نظراتی در مجلس دارد، پاسخ این سوالها را مردم نمیدانند. مردم نمیدانند به نمایندهای که رای دادند در موضوعهای مختلف از جمله مسایل کارگری، فرهنگی و اقتصاد چه نظری میدهد، نظر نماینده مخفیانه است.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی دارای تعارض منافع است؛ به طور نمونه فرد نماینده مجلس میشود، اما وزارتخانهها به او پیشنهادهایی میدهند و در این شرایط مشخص است که این نماینده خلاف آن وزارتخانه حرفی نمیزند.
مردم به عنوان رای دهنده انتظار دارند بدانند نمایندگان چه توصیهنامههایی دارند. گفته میشود در حال حاضر شرکت ایران خودرو نیروی مازاد دارد و علت این موضوع توصیهنامههای نمایندگان مجلس است. پس «شفافیت» شاه کلید مجلس شورای اسلامیِ آینده برای جلوگیری از فساد است.«شفافیت» شاه کلید مجلس شورای اسلامیِ آینده برای جلوگیری از فساد است.
نمایندههای مردم در مجلس شورای اسلامی در دورههای مختلف قول شفافیت دادند، اما عمل نکردند و اعتماد را خدشهدار کردند و اکنون در مظان اتهام هستند. انتظار میرود نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی به جز مباحث امنیتی و نظامی در دیگر موضوعها با مردم مشورت کنند و شفافیت داشته باشند.
اتحادیه اروپا دارای مجلس شفاف است، آرا، نظرها، توصیهنامهها و هدیههای نمایندگان مشخص و شفاف است، اما مجلس شورای اسلامی کشورمان شفاف نیست و نمیتوانیم بر عملکرد نمایندگان نظارت داشته باشیم که این موضوع عامل فساد میشود و نمایندههای سالم نیز در مظان اتهام قرار میگیرند.
آخوندبابا، پاکبان شهرداری: برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی فکر میکنند حضور در نشستهای مجلس فقط یک انجام تکلیف برای نداشتن غیبت است و هیچ نطق پیش از دستوری ندارند، ما انتظار داریم نمایندگانی که به آنان رای دادیم در مجلس فعال باشند. برخی افراد در جایگاه دیگر فعال و مثمر ثمر بودند، اما ممکن است در مجلس شورای اسلامی مناسب و کاربلد نباشند.
انتظار میرود نمایندگان شفافیت عملکرد داشته باشند، مدرک تحصیلی و پیشینه نمایندگان مجلس باید شفاف اعلام شود تا شهروندان نماینده خود را بشناسند و به این موضوع برسیم که نماینده کارآمد باشد و شهر را با نگاه توسعه متوازن رو به جلو و پیشرفت ببرد.
نقش رسانه در انتخابات پیش رو چیست؟
سعداللهی، فعال اقتصادی: ابزاری که جامعه را مطلع میکند رسانه است، رسانه میتواند جامعهای را آباد یا نابود کند، رسانه این توانایی را دارد که موضوعی را جریانسازی کند یا بیارزش جلوه دهد. رسانه اگر از قشر یا گروه خاص جانبداری کند، دیگر نامش رسانه نیست و انحصار برای گروه خاص است.انتظار میرود نمایندگان در هنگام تصویب قانون خدای خود را شاهد بگیرند اگر از محتوای قانون نمیدانند از کارشناس کاربلد کمک بگیرند.
اکثر رسانههای کشور بیطرف هستند و اصل در کارشان بر اطلاعرسانی و خدمت به جامعه و ایجاد شوق انتخاباتی است و تا حد مطلوبی نیز در ایجاد اشتیاق انتخاباتی موفق عمل کردند، اما برخی رسانهها خاص هستند و انتظاری از آنان نداریم. انتظار میرود مردم چشم بر روی گذشتهها ببندند و برای مشارکت در سرنوشت کشور خود در انتخابات شرکت کنند.
انتظار میرود نمایندگان در هنگام تصویب قانون خدای خود را شاهد بگیرند و اگر از محتوای قانون نمیدانند از کارشناس کاربلد کمک بگیرند تا قانونی همانند قانون تجارت در سال ۱۳۳۲ تصویب شود که همچنان معیار است، نه مانند قانون مالیات که طی ۱۰ سال گذشته چندینبار تغییر کرد و این رخداد به دلیل فقدان اطلاع کافی نمایندگان مجلس از قانون است.
عزیزیان، معلم کمبینا: رسانه نقشی مهم در تحقق جهاد تبیین دارد و انتظار میرود به صورت شبکهای وارد شود و مناظرههای اقشار در عرصه مختلف اجتماعی، دانشگاهی و مساجد را سامان بدهد و جهاد تبیین را به یک مطالبه عمومی تبدیل کند.
اکنون در شرایطی هستیم که نامزدشدن و نماینده مجلس شورای اسلامی بودن برای افراد هزینه ندارد، در صورتی که باید این روند اصلاح شود.
زمانی که شهید بروجردی را میخواستند به عنوان فرمانده سپاه پاسداران کشور انتخاب کنند، گریه میکرد که مسوولیت تمام جوانان کشور را بر عهده من میگذارید، اگر من بتوانم در مقابل وظیفه خود در سپاه پاسداران کردستان در قیامت پاسخگو باشم، کفایت می کند.
اما اکنون هر فردی در خودش این توان را میبیند که در انتخابات مجلس شورای اسلامی، شورای اسلامی شهر و روستا و ریاست جمهوری ثبتنام کند؛ در صورتی که در واقعیت این توان را ندارد.
انتظار میرود رسانهها با توجه بیش از پیش به جهاد تبیین، نامزدشدن افراد در مجلس شورای اسلامی را پرهزینه کنند تا اشخاص اصلح نامزد شوند. انتظار میرود رسانهها و مردم در برنامه و محفلهای انتخاباتی از نامزدها برنامه بخواهند تا در زمان نمایندگی برنامه از او مطالبه شود.
یکی از مشکلهای مهم جامعه در زمینه اقتصادی و معیشت است، نمایندگان برنامه ارایه دهند که برای رفع موانع اقتصادی و بهبود معیشت چه برنامهای دارند. برای کاهش تورم و تقویت پول ملی چه برنامهای دارند.
اکثریت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی اقتصاددان نیستید، پس چه تیم و مشاوران کاربلدی همراه دارند که برای اظهارنظر درباره طرحهای اقتصادی در مجلس از آنان مشورت بگیرید؟
نمایندگان فقط در زمان ثبتنام و بحبوحه انتخابات به سمت مردم میآیند و پس از آن دیگر مردم او را نمیبینند. انتظار میرود رسانهها با کار شبکهای شفافیت در زمینههایی مانند تامین منابع مالی تبلیغاتی، مطالبات، نظرات نمایندگان در صحن علنی مجلس، توصیهنامه، طرحهای منطقهای، طرحها و برنامهها برای کاهش نرخ بیکاری از نامزدهای انتخاباتی مطالبهگری و پرسشگری کنند.کرسی نمایندگی مجلس داغ و پرهزینه باشد که افراد اصلح نامزد شوند و افراد با حرکت بر اساس ضابطهمندی و پرهیز از رابطهبازی در زمینه قانونگذاری تلاش کنند.
رسانهها کمک کنند تا در جامعه یک فرهنگ و دغدغه عمومی شکل بگیرد تا کرسی نمایندگی مجلس داغ و پرهزینه باشد که افراد اصلح نامزد شوند و افراد از اقدامهای پوپولیستی پرهیز و مجلس با حرکت بر اساس ضابطهمندی و پرهیز از رابطهبازی در زمینه قانونگذاری تلاش کنند.
آخوندبابا، پاکبان شهرداری: شفافیت در عملکرد مجلس با امکان نظارت عمومی محقق میشود و ۸۰ درصد اطلاعرسانیها و جریانسازیها در جامعه با کمک رسانهها انجام میشود. رسانهها نقش مهمی در دیده شدن و برجستهسازی افراد دارند، این گلایه وجود دارد که نمایندهای از قشر کارگری در مجلس وجود ندارد، صندلی برای آن هست، ولی شخصی نیست که پیگیر کارها در این بخش باشد. اگر جامعه کارگری سخنگو داشته باشد، شاید سخنان قشر کارگر اطلاعرسانی و به گوش مسوولان رسانده شود. کارگر باید دیده شود، چرا که رای میدهد و در تصمیمگیری برای مملکت نقش دارد و حضور نماینده در مجلس شورای اسلامی نتیجه مجموع رای تک تک افراد جامعه از جمله کارگران است.
مهار تورم، بهبود معیشت و حقوق کارگران از جمله مطالبات از نماینده مجلس است که رسانهها میتوانند این مطالبه را به گوش مسوولان برسانند. شرایط امروز جامعه به این دلیل است که افراد کارآمد به مجلس راه نیافتند و امروز وضعیت اقتصادی به چنین جایی رسیده است، چرا که نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی این چنددوره اقتصاددان نبودند، اگر اقتصاد میدانستند مشکلات حل میشد. باید با انتخاب اصلح کمک کنیم تا افراد متخصص به مجلس راه یابند.با مشارکت و رای دادن به فرد اصلح و روی کارآمدن افراد متخصص به بهبود شرایط کمک کنیم.
پیشرفت با افراد متخصص محقق میشود و باید این افراد روی کار بیایند، ایران کشور زرخیز و سمنان استان چهار فصل است و شرایط اقتصادی کنونی زیبنده این کشور نیست، در حالی که ۱۵ سال پیش اینطور نبود. باید با مشارکت و رای دادن به فرد اصلح و روی کارآمدن افراد متخصص به بهبود شرایط کمک کنیم.
دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات خبرگان رهبری روز جمعه ۱۱ اسفند ماه برگزار میشود.
۴۶۱ نفر برای انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان سمنان پیشثبتنام کردند که ثبت نام ۲۵۲ نفر نهایی شد و اکنون شمار داوطلبان تایید صلاحیت شده به ۱۴۸ نفر رسیده است.
مرحله نامنویسی از داوطلبان انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری برای حوزه انتخابیه این استان با ثبت نام پنج نفر از روحانیانِ متقاضی پایان یافت که در این میان برخی از داوطلبان ادامه رقابت انصراف دادند یا رد صلاحیت شدند و در نهایت یک نفر به عنوان داوطلب در انتخابات مجلس خبرگان رهبری از استان سمنان تایید صلاحیت شد و یک نفر دیگر با تغییر حوزه انتخاباتی به حوزه انتخابیه استان سمنان اضافه شد.
نظر شما